Depilacija kod kuće, kako na najbolji način ukloniti dlačice sa tela i pripremiti se za letnju sezonu? Pred Vama je detaljan vodič za sve vrste kućne depilacije kao i opis njihovih prednosti i nedostataka.
Postoje različite vrste depilacija, voskom, brijačem, trakama, kremom, šećernom pastom. Šta je od svega ovoga najbolje i najefikasnije i za koji deo tela?

Dermatolozi savetuju da je depilacija kod kuće moguća i da je Vaš lični izbor koji od ovih načina uklanjanja dlačica želite da koristite. Bitno je da znate šta su njihove prednosti i nedostaci, jer cilj ne treba da bude samo uklanjanje svih neželjenih dlačica već i zaštita kože od bilo kakvih oštećenja.

Depilacija kod kuće brijačem

Ako se pitate koliko često treba da se brijete, to zavisi od toga koliko brzo rastu dlačice. Veliku ulogu igra genetika kao i gustina dlake. Ako su dlačice guste i brzo rastu onda bi trebalo češće da ih brijete. Noge i dlake ispod pazuha možete brijati na svaka tri dana ukoliko želite da izgledate super negovano. Imajte na umu da dlake ispod pazuha rastu brže od onih na nogama. Najbitnije je da koristite kvalitetan brijač i mleko za telo nakon brijanja i koža će izgledati negovano i glatko.

Da li koristiti sapun ili gel za brijanje

Definitivno bi trebalo koristiti gel za brijanje jer daje bolje rezultate. Gelovi sadrže hidratantna i hranjiva svojstva što je bitno za glatkoću i zdravlje kože. Sapuni isušuju kožu i mogu da je iritiraju tokom brijanja.depilacija kod kuće- brijanje

Da li je dobro brijanje na suvu kožu

Brijanje na suvu kožu se ne preporučuje, jer brijač grebe površinu kože i ostavlja ranice koje se mogu inficirati i dovesti do stvaranja uraslih dlaka. Kada je koža nakvašena toplom vodom otvaraju se pore i brijanje je mnogo lakše i efikasnije.

Koliko često treba menjati brijač

Čim osetite da brijač zapinje i ne ide glatko i da se dlačice pod njim savijaju i ostaju na koži to znači da Vam je potreban novi brijač. Češće brijanje znači i često menjanje brijača.

Da li često brijanje utiče na gustinu dlake

Verovatno ste čuli da ukoliko često brijete dlačice na nogama da će Vam te dlačice vremenom biti jače i guste. Međutim, ove priče nisu tačne. Dokazano je da samo genetika utiče na gustinu i brzinu rasta dlačica.

 

Depilacija kod kuće voskom

Da li kožu treba posebno pripremiti za depilaciju voskom

Odgovor je da. Poželjno je 24 časa pre upotrebe voska obaviti piling kože kako biste bili sigurni da na koži nema crvenila, uraslih dlačica i bilo kakvih osetljivih reakcija i iritacija.

Kolika bi trebalo da bude dužina dlake pre upotrebe voska

Dlačice ne bi trebalo da budu isuviše kratke već da se kreću oko 4 do 5 milimetara dužine. Što su duže to je ukanjanje voskom lakše i manje bolno.depilacija kod kuće- vosak

Da li uklanjanje dlačica šećernom pastom manje boli od voska

Za one sa osetljivom kožom upotreba šećerne paste može biti manje bolna od voska. Šećerna pasta sadrži prirodne sastojke koji se lepe na dlaku, a ne na kožu i zato manje boli.

Koliko često treba koristiti vosak

Uklanjanje dlačica voskom možete obavljati na svakih 4 do 6 nedelja. To opet zavisi od brzine rasta dlaka i njihove gustine.

Da li se nakon tretmana voskom mogu koristiti kreme za samopotamljivanje kože

Treba sačekati 48 sati nakon tretmana voskom da bi se pore na koži zatvorile i onda možete slobodno koristiti kreme za samopotamljivanje.depilacija kod kuće voskom

Da li smem odmah nakon skidanja dlačica sa lica voskom, da se šminkam

Dermatolozi savetuju da treba od tretmana da prođe 24 sata pa da se tek onda nanosi šminka. Koži treba vremena da se smiri i vrati na staro, jer tretman voskom nije nimalo naivan proces pogotovo za osetljivu kožu na licu.

Koji proizvodi se preporučuju za umirenje kože nakon voska

Odmah nakon depilacije voskom koža postaje blago osetljiva. Za njeno umirenje koristite hidratantno kokosovo mleko koje neguje i štiti osetljivu kožu i sprečava iritaciju. Izbegavajte sunčanje ili bilo koji toplotni tretman kao što su saune, solarijumi i slično, jer mogu nadražiti kožu. U narednih 24 sata izbegavajte da stavljate dezodorans, šminku i kreme za samopotamljivanje na mestima gde ste tretirali kožu voskom. Nosite i širu odeću od materijala koji ne iritiraju kožu.

Depilacija kod kuće – Da li su trake za depilaciju dobre za bikini zonu

Trake su bolji izbor za bikini zonu od brijača. One uklanjaju dlačice iz korena i čine da duže uživate u glatkoj koži bez dlaka, takođe manje iritiraju kožu koja je u bikini zoni posebno osetljva i sklona stvaranju uraslih dlačica, iritaciji i osipu.
Ne koristite trake kada imate menstruaciju jer će vas zbog pojačanog lučenja hormona više boleti. Dlačice bi trebalo da budu duže, oko 6 milimetara da bi se lakše skinule trakom. Tehnika je takođe bitna, trake treba uklanjati brzo i odozdo na gore jer se tako smanjuje mogućnost oštećenja kože i stvaranja modrica.trake

Kako da depilacija kod kuće voskom manje boli

Dermatolozi savetuju da se pre tretmana voskom okupate ili istuširate toplom vodom da bi se pore na koži otvorile i samim tim dlačice lakše uklonile. Izbegavajte ovaj tretman tokom menstruacije jer je koža tada znatno osetljivija. Sačekajte da prođe 4 do 5 dana od ciklusa. Dlaka ne bi trebalo da bude prekratka jer se vosak tada ne zadržava na dlaci već na koži pa će samim tim tretman biti teži i bolniji. Obavezno usvojite tehniku da se traka za depilaciju uklanja brzo i odozdo na gore.

Depilacija kod kuće – Kada je najbolje koristiti kreme za depilaciju

Da li ćete za uklanjanje dlačica koristiti vosak, brijač ili kreme to je lično Vaš izbor. Za samo nekoliko minuta se uz pomoć kreme otklanjaju površinski slojevi dlaka. Efikasne su na teže dostupnim i osetljivim mestima kao što je oblast ispod pazuha, bikini zona, lice. Pre korišćenja kreme obavezno je testirajte na ruci, da biste se osigurali od eventualnih alergija.kreme za depilaciju

Da li je krema efikasnija od brijanja, odnosno da li uklanja i koren dlake

Sa voskom se uklanja i koren dlake, brijanjem se dlaka seče blizu korena, ali koren ostaje. Uz pomoć krema se uklanja površinski sloj dlake tako što se dlaka rastvori u korenu pa je samim tim moguće proređivanje dlaka i usporavanje njihovog rasta.

Depilacija kod kuće – Kako sprečiti stvaranje uraslih dlačica

Urasle dlačice nastaju kada dlaka raste u stranu odnosno na krivo umesto na gore. Javljaju se zbog nedostatka pilinga kože lii zbog uklanjanja nedovoljno dugačke dlake. Pilingom se odstranjuju izumrle ćelije kože pa vosak prijanja direktno na dlačice. Što pomaže u sprečavaju uraslih dlačica.
Napomena: Zabluda je da će konzumiranje alkohola pre ili tokom depilacije pomoći kod bolova. Alkohol samo pojačava bol.urasle dlake