Lekovita svojstva đumbira poznata su od davnina. Kinezi ga više od 2500 godina koriste svežeg protiv prehlade, glavobolje, groznice, bolova u mišićima, cirkulacije itd. Čaj od đumbira žene azijskih zemalja tradicionalno koriste na ublažavanje menstrualnih tegoba. Đumbir se takođe koristi kao sredstvo za poboljšanje varenja, protiv jutarnje mučnine, naduvenosti i gasova u stomaku. Poboljšava perifernu cirkulaciju, reguliše krvni pritisak, čisti krvne sudove, olakšava iskašljavanje. Muškarcima se preporučuje konzumiranje đumbira jer povećava broj i pokretljivost spermatozoida. Pored toga snažan je antioksidans, poboljšava rad jetre, i otklanja grčeve i spazme.
Kod nas je do svežeg đumbira teško doći, nalazi se u prahu i koren đumbira, u prodavnicama zdrave hrane. Đumbir je odličan dodatak jelima, samo pazite na količinu ako preterate njegova aroma će kompletno promeniti ukus jela.
Evo par saveta kako koristiti đumbir:
– Za bolove u grlu – pola kašičice đumbira u prahu pomešajte sa pola kašičice meda. Od ove smese napravite kuglice koje ćete jesti na svaka dva sata i bol će nestati.
– Za prehladu – u proključalu vodu stavite na vrh kašičice đumbir i isto toliko bibera. Inhalirajte se nekoliko minuta iznad ovog napitka a onda ga popijte.
– Za jači imunitet – u 1/2 kg meda dodajte sitno izrendana dva korena đumbira, dobro promešajte i uzimajte tri puta dnevno po kašičicu.
– Za glavobolju – u čašu sa mlakom vodom stavite kašičicu đumbira u prahu, dobro promešajte i popijte na iskap.