Naslovna Boja Kose Foilyage pramenovi – Kako izgledaju i koje su njihove prednosti i mane

Foilyage pramenovi – Kako izgledaju i koje su njihove prednosti i mane

0
1996
foilyage pramenovi

Foilyage pramenovi su poslednjih nekoliko nedelja veliki trend u svetu. Pogledajte kako nastaju i šta je sve potrebno znati o njima.

 smedja
Foilyage pramenovi su poslednjih 10 godina jedna od najpopularnijih metoda izvlačenja pramenova u svim svetskim frizerskim salonima, ali do skoro nismo imali ime za ovu metodu. To nisu balayage pramenovi niti pramenovi na foliji ( foil hightlights) već nešto između odnosno njihova idealna kombinacija.

Šta su foilyage pramenovi?

 toniranje
Foilyage je naziv nastao kombinovanjem reči foils ( folije) i balayage. To znači da se radi o metodi nijansiranja kose koja kombinuje najbolje strane balayage nijansiranja i tradicionalnih izvlačenja pramenova uz pomoć folije.

Balayage tehnika koja je ručno oslikana je poznata po svom mekšem izgledu, gde nema vidljivih prelaza već je boja naglašena na sredini i na krajevima kose. Sa druge strane pramenovi na foliji se razlikuju od balayage što nude delikatnije utkanu svetlost u boju kose koja prekriva pramenove od korena do krajeva kose. Kombinovanjem ove dve metode dobijamo boju kose koja je svetlija od tipične balayage i ta svetlost vašoj kosi daje potrebnu dubinu.

 kajsija roze
Foilyage tehnika slično kao i balayage podrazumeva da frizeri ručno oslikavaju pramenove takozvanom „sweeping“ tehnikom. Zatim kao kod tradicionalnih folija delovi kose se motaju u folije. Kada su svi delovi umotani primenjuje se toplota koja omogućava da boja kose dublje prodre u kosu i samim tim je učini svetlijom. Na taj način se kosa dodatno posvetljuje i povećava efekat podizanja pramenova. To znači da kada vidite neku slavnu ličnost ili neku devojku u prolazu koja ima smele plave balayage pramenove onda se verovatno radi o foilyage pramenovima.

Prednosti

 boja slonovace
Glavna prednost foilyage jeste što zahteva jednostavnije održavanje.Dok kosa raste boja se prirodno prilagođava tako da nema vidljivih linija razgraničenja. Mogu da prođu i nekoliko meseci između dva odlaska kod frizera. Druga prednost ove tehnike je što uzima ono što je najbolje iz balayage i klasičnog izvlačenja pramenova folijama. To je onaj dodatni sjaj koji vam balayage nijansiranje ne može pružiti posebno ako imate kosu koju je malo teže podići i posvetliti.

Međutim, ako vam je kosa prirodno tamna i teže je možete podići do neke svetlije plave nijanse onda frizeri preporučuju da se opredelite za foilyage nijansiranje kao sigurniji način da posvetlite svoju tamnu kosu.

Nedostaci

 foilyage pramenovi
Iako je faliyage metoda relativno sigurna za svakoga ipak možda u datom trenutku nije najbolji izbor za neke dame.

 zlatno plava
Kao prvo, ako ste za farbanje kose koristili DIY boje, boje iz kutije ili kanu onda bi to trebalo reći svom frizeru. Ove boje bi možda u kombinaciji sa faliyage tehnikom izazvale negativnu hemijsku reakciju što bi moglo da vam ošteti kosu.

Drugo, do hemijskih oštećenja može doći ukoliko je vaša kosa predhodno trpela od raznih tretmana izbeljivanja i osvetljavanja ili se vaša rutina nege kose sastoji iz čestog ili prekomernog stilizovanja toplotnim alatima.

 brinette
Treće, ova tehnika je najefikasnija na srednjoj i dugoj kosi dok se na kratkoj ne preporučuje. Kod kratke kose ovo nijansiranje ne može da zasija u svom punom sjaju.

 plavi foilyage pramenovi
Četvrto, preosvetljenost kose. Ako klijent ima boju kose koja je već dovoljno osvetljena onda se izvlačenje foilyage pramenova ne preporučuje jer nema efekta. Kosa bi trebalo da bude tamnija da bi se posvetlila ovom tehnikom. Dakle nije tako jednostavno prelaziti sa jedne na drugu tehniku nijansiranja pa čak i kada se radi o njenim hibridnim varijantama. Na primer,ako ste za nijansiranje dugo koristili folije ili balayage ne možete odjedno preći na foilyage već postepeno u dogovoru sa vašim frizerom.

Balayage vs. folije vs. foilyage pramenovi

Sve tri metode mogu pomoći da vašoj kosi date potreban sjaj i dimenziju, ali ipak treba odabrati ono što je najbolje za vaš tip kose i ciljeve koje želite nijansiranjem da postignete.

 foil pramenovi
Folije se koriste za stvaranje tradicionalnog naglašavanja boje. Nakon što se svaki pramen premaže izbeljivačem, umota se u list folije da bi se boja razvila. Ovakvo nijansiranje daje ujednačeniji izgled boje i ubrzava proces osvetljavanja kose. Izvlačenje pramenova folijom se kreće od korena kose na dole do kraja svakog pramena.

 balayage
Za balayage nijansiranje verovatno znate. Pruža prirodniji izgled kosi jer se radi o ručnom farbanju da bi kosa dobila taj besprekoran sun kissed efekat ili efekat sunca u kosi koji izgleda kao da je kosa prirodno posvetlila na suncu. Balayage se može primeniti na bilo kojoj boji kose, ali najbolje izgleda na plavoj, smeđoj i crvenoj boji.

 foilyage pramenovi
Foilyage kao što smo rekli predstavlja kombinaciju balayage tehnike i folije. Najpre se ručno farbaju pramenovi , a zatim se uvijaju u list folije. Tako se kombinuje prirodan balayage izgled sa ubrzanim procesom folijama što daje svetliji izgled kosi.

 medeno plava
Sada kada znate sve tri tehnike možete izabrati onu najbolju za vas. Odgovor zavisi od toga šta želite pramenovima da postignete.

Ako želite da promenite boju kose sa punim pramenovima onda je bolje izabrati folije jer one daju ujednačen konzistentan izgled celoj dužini kose od korena do krajeva.

 Foilyage pramenovi Money Piece
Ako želite prirodniji izgled i jednostavno održavanje onda je balayage najbolji izbor za vas. Dobićete suptilno dimenzionirane pramenove bez promene boje u korenu kose.

Sa druge strane, ako je vaš cilj živopisni, višedimenzionalni pramenovi koji izgledaju dodatno osvetljeni onda birajte foilyage tehniku nijansiranja kose.