Dok istražujemo kako se koristi cimet i zašto je dobar za naše zdravlje odmah se setimo njegovog divnom mirisa, ali i ukusa u kombinaciji sa pitom od jabuka. Radi se o slatkastom začinu koji se dobija iz kore divljeg drveta koje pripada rodu Cinnamomum i poreklom je sa Kariba, Južne Amerike i jugoistočne Azije.

Postoje dve vrste ovog začina jedan je cejlonski cimet koji se često smatra najboljim odnosno izvornim i kineski koji potiče iz Južne Kine i obično je jeftiniji od cejlonskog. Bez obzira da li je skuplji ili jeftiniji smatra se drugim najpopularnijim začinom na svetu odmah posle crnog bibera. Koristio se u medicinske svrhe još u doba Starog Egipta i srednjeg veka i to za lečenje artritisa i upale grla. To nam govori kako se koristi cimet ne samo kao začin već i kao lek.

Međutim, pre njegove upotrebe trebalo bi da se konsultujete sa lekarom i proverite da li ste možda alergični na njega. Ako niste alergični onda ga obavezno isprobajte, ali ne preterujte jer je dokazano da u velikim dozama može biti čak i otrovan.

Kako se koristi cimet u borbi protiv infekcije i virusa

Cimet zaista dobro brani telo od bolesti jer predstavlja prirodno antimikrobno, antibiotsko, antifungalno i antivirusno sredstvo. Takođe, pojačava imunitet zbog čega ga mnoge kulture koriste u borbi protiv infekcija i virusa. Neka istraživanja su pokazala da bi mogao da smanji i rizik od zaraze HIV- virusom.
Osobine za jačanje imuniteta se kriju u njegovim esencijalnim uljima koji takođe štite naš organizam od različitih bakterija koje napadaju kožu, dovode do prehlade ili gripa ili do stomačnih problema.kako se koristi cimet protiv infekcije i virusa

Sprečava pojavu Kandide i leči je

Već smo rekli da ovaj začin ima antifungalna svojstva koja mu pomažu da se bori protiv kandide. Istraživanja su pokazala da se kandida znatno smanjila kod onih ljudi koji su koristili ulje i ekstrakt od cimeta. Poznato je da on kontroliše nivo šećera u krvi – veruje se da previše šećera u sistemu za varenje povećava rizik od pojave kandide.

Kako se koristi cimet u borbi protiv alergija

Studije su pokazale da su ljudi koji pate od alergija našli olakšanje zahvaljujući blagodetima cimeta koji ne samo da smanjuje upale i bori se protiv histaminskih reakcija u telu već pomaže i u smanjenju pojave simptoma napada astme.kako se koristi cimet protiv alergija

Poboljšava zdravlje kože

Zahvaljujući antibiotskim i antimikrobnim svojstvima ovaj začin štiti kožu od infekcija, osipa, alergijskih reakcija i iritacija. Najbolje je za kožu koristiti ulje ili cimet u prahu. Ulje se lakše koristi jer se direktno nanosi na kožu čime smanjuje upalu, otok, bol i crvenilo. Pomešan sa medom je dobar u borbi protiv akni, rozacee i drugih kožnih alergija.

Za zdravlje zuba

Možda zvuči čudno kada kažemo da bi trebalo koristiti ovaj začin kao pastu za zube, ali definitivno je ovo istina. Neki ga koriste kao prirodno antibakterijsko sredstvo za ispiranje usta ili kao prah za zube jer je efikasniji od drugih testiranih biljnih ekstrakata. Uništava bakterije koje se javljaju u ustima i koje su uzrok neprijatnog zadaha, pojave karijesa i drugih infekcija. Uporedite ga sa pepermintom – ukusni su i osvežavajući.za zdrave zube

Kako se koristi cimet

Radi se o svestranom začinu koji se može dodavati i slanim i slatkim jelima.

  • Pomešajte ga sa kafom i to pre kuvanja
  • Dodajte ga preko ovsene kaše
  • Pomešajte jogurt sa voćem i orasima i dodajte malo praha ovog začina
  • Zamrznite ga u kockicama leda što će vašim koktelima ili vodi dati posebnu aromu
  • Pečeno voće je takođe dobro u kombinaciji sa ovim začinom ( pečene jabuke, dunje, kruške)
  • Dodajte malo u čorbu od sočiva ili crnog pasulja
  • Prženi karfiol, slatki krompir i tikvice se takođe slažu sa ovim začinom
  • Već smo rekli na početku on je obavezan sastojak ukusne pite od jabuka.pita sa jabukama