Kuvano vino nas obično zbog svog prepoznatljivog ukusa i mirisa asocira na ognjište i ljubav. Kad ozbiljno zazimi i sneg veje nema u našim krajevima boljeg napitka od vruće rakije , od milošta zvane „ šumadijski čaj“ ili „vruća mučenica“.

Kuvano vino, kako istorija kulinarstva kaže je nastalo daleko od Balkana, tačnije u hladnoj Švedskoj još u srednjem veku. Priprema se od zagrejanog( nikako proključalog) crnog, ređe belog vina uz dodatak začina i šećera.Od začina se najčešće koriste cimet u štapićima, đumbir, kardamon, kora pomorandže ili nekog drugog citrusnog voća, anis, karanfilić pa čak i lovorov list.serviranje

Pre sipanja u šolje napitak treba procediti.Najlepše izgleda serviran u staklenim šoljama ili čašama. U Finskoj se u šolju pre sipanja stavi nekoliko zrna suvog grožđa i oljuštenih badema.
Punč, popularni topli alkoholni napitak, otkrili su britanski kolonisti u Indiji. Sama reč punč potiče od hindustanske reči „paantsch“ što znači pet, a odnosi se na pet osnovnih sastojaka od kojih se piće priprema, a to su voda, limeta, šećer, začini i arak( lokalno alkoholno piće). Na evropskom tlu arak su zamenili rum ili konjak. Rum punč se naziva i grog.

Kuvano vino sa klementinama – recept

Potrebni sastojci za 4-6 osoba

  • 1 litar crnog vina
  • vanilin šećer
  • 200 ml vode
  • nekoliko zvezdica anisa
  • 2 klementine
  • karanfilić
  • 4 kašike cvetnog meda

Priprema:
Vino, vanilin šećer, vodu i anis staviti da se kuvaju. Klementine narezati na četvrtine, probosti karanfilićima i dodati vinu. Na kraju kada se malo prohladi dodati med.kuvano vino

Flambirani party punč – recept

Potrebni sastojci za 8 osoba

  • 1 litar crnog vina
  • 500 ml crnog čaja
  • cimet
  • 4 karanfilića
  • 1 pomorandža
  • 1 limun
  • 500 ml tamnog ruma
  • 500 g šećera

Priprema:
Sipati u lonac vino, crni čaj, sok od limuna i pomorandže, dodati po kolut limuna i pomorandže, cimet i karanfiliće i kuvati sve to na laganoj vatri pazeći da ne provri. Tečnost presuti u vatrostalnu posudu za posluživanje. Kutlačom zahvatiti šećer do vrha, a ostatak šećera sipati u punč. Kutlaču sa šećerom držite iznad posude sa punčom, preko kutlače sa šećerom prelite rum i zapalite. Dok još gori šećer i rum polako sipajte u punč. Sve zajedno promešajte, ugasite plamen, dodajte ostatak ruma, još jednom promešajte i poslužite.

Šumadijski čaj – recept

Potrebni sastojci za 8 – 10 osoba

  • 250 g šećera
  • 750 dl rakije ( najbolje od šljive)
  • 250 dl vode
  • 0,5 dl ruma

Priprema:
Šećer lagano u šerpi otopiti sa malo vode da ne bi zagoreo. Kada šećer dobije zlatnu boju, naliti pripremljenu vodu, pa kad se šećer rastopi potpuno u njoj dodati i rakiju. Kada tečnost baci prvi ključ, piće je skoro gotovo. Posudu pomeriti sa vatre i dodati pripremljeni rum koji neče dominirati, ali će na neobičan način oplemeniti aromu šumadijskog čaja. Vratiti na ringlu još dva puta do ključanja, pa sipati u šoljice za kafu ili specijalne vatrostalne čaše sa metalnim obručom.