Da li provodite dosta vremena u šminkanju? Ako je odgovor potvrdan verovatno vam za to  snagu daje želja da budete dopadljive u društvu i da ostavite utisak na muškarce. Rezultati ove studije će vas verovatno začuditi.

Ukoliko spadate u onu kategoriju žena koje nikada ne napuštaju svoj dom bez da na sebi imaju bar malo ruža ili ajlajnera, nakon što pročitate rezultate ove ankete počećete da razmišljate nešto drugačije. Ili možda ipak ne?
Naime, na osnovu studije časopisa Eksperimentalna Psihologija izveden je iznenađujući zaključak da su muškarcima privlačnije žene koje na sebi imaju 30 – 40 procenata manje šminke od šminke koja se nanosi prosečnim šminkanjem. Ili nimalo šminke.
Zamislite sada koliko se vremena godišnje potroši na nanošenje šminke, odabir ruža za usne, pudera, četkica i da je sve to uzalud, i da se to njima manje sviđa, ili da mu se više sviđa ona bez šminke…bar ako je verovati rezultatima ove ankete.
Evo nešto više detalja o toj anketi.
Istraživači na Univerzitetu Bangor i sa Univerziteta u Aberdinu zatražili su od 44 žena da se našminkaju na uobičajen način kao da se spremaju za posao ili sastanak. Svaka od njih je  fotografisana pre i posle šminkanja.
Da se eventualno loši rezultati ne bi pripisali muškarcima, fotografije su nešto kasnije prikazane određenom broju muškaraca ali i žena kako bi odabrali najatraktivnije dame sa fotografija.
I žene i muškarci po rezultatima smatraju da su atraktivnije bile dame sa manje šminke. Mereno u procentima, muškarcima je taj broj negde oko 40 procenata manje šminke od uobičajene količine koja se nanosi a žene su pokazale malo više razumevanja i solidarnosti sa 55 procenata.

Sve u svemu, možda su šminku i sredstva za ulepšavanje izmislile one osobe koje su htele da sakriju neki svoj nedostatak, tek to je danas ritual kojem ne može da odoli ni jedna savremena žena pa svidelo se to muškarcima ili ne, a na kraju, dama će drugoj dami uvek dati kompliment.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име