Pogledajte koji su to najbolji pramenovi za svaku boju kose. Slede saveti koji će vam pomoći da napravite najbolji izbor pramenova za svoju boju kose.

najbolji pramenovi
Da bi vaša postojeća boja kose izgledala lepše i svetlije ne morate da ofarbate celu dužinu kose dovoljno je da izvučete pramenove. Najbolji pramenovi daće vašoj boji potrebnu dubinu i dimenziju što je ogromna i vidljiva transformacija ne samo za boju već i za celokupnu frizuru.

Highlights vs Lowlights

 najbolji pramenovi
Pre nego što pređemo na opis koji su to najbolji pramenovi za svaku boju kose trebalo bi malo pojasniti šta znače termini highlights i lowlights.

Highlights su pramenovi koji u stvari predstavljaju jedan od najčešćih procesa farbanja kose i koji obuhvataju primenu niz različitih tehnika od folija do balayage nijansiranja. Imaju tendenciju da budu 2 – 3 nijanse svetliji od vaše osnovne boje kose. Njihov cilj je da omekšaju i na pravi način istaknu vašu osnovnu boju kose.

Sa druge strane lowlights su za 2 – 3 nijanse tamniji od vaše baze. Imaju ca cilj da vašoj kosi daju potrebnu konturu. Oni produbljuju vašu prirodnu boju kose i čine je gušćom i voluminoznijom. Najbolje bi bilo da vaš frizer u isto vreme koristi i highlights i lowlights pramenove jer će na taj način vaša boja kose izgledati prirodnije i lepše.

Najbolji pramenovi za braon boju kose

 najbolji pramenovi na svetlo smedjoj
Highlights pramenovi najviše odgovaraju smeđoj boji kose jer se ona nalazi u središtu spektra boja kose i ima najširi i najsvestraniji raspon – može da izgleda dobro sa karamel, zlatnim, ali i sa baby plavim pramenovima.

Osnovno pravilo je da birate nijansu koja je suprotna tonu vaše kože. Na primer toplim tonovima kože odgovaraju pepeljaste i hladnije nijanse pramenova i obrnuto. Takođe na srednje smeđoj boji kose prelepo stoje mekani karamel kao i pramenovi u boji meda. Izbegavajte tamne nijanse pramenova kao što su crna, crvena i tamno smeđa, ali i super svetle pramenove poput platinastih ili srebrnih jer mogu izgledati napadno i veštački.

 srednje smedja
Svetlo smeđa i tamno plava kosa su savršena nijansa za nadogradnju pramenovima. Treba samo da odlučite da li ćete ići na svetlije ili tamnije nijanse pramenova. Od tamnijih možete izabrati nijansu čokolade, a od svetlijih uz pomoć balayage pramenova izvući zlatno plave tonove koji će vašoj boji kose dati potrebnu toplinu. Ako želite da ostanete u hladnom rasponu tonova onda izvučite pramenove u bojama pečuraka.

Kada su u pitanju lowlights pramenovi na svetlo smeđoj nijansi dobro funkcionišu tamniji pramenovi u boji karamele, tople čokolade ili pepeljasto braon nijanse. Ne preporučuju se pramenovi koji su tamniji od vaše osnovne boje kose jer mogu izgledati grubo i neprirodno.

Za tamno smeđu ili crnu kosu

 tamno smedja
Kod veoma tamne kose je bitno da pramenovi ne budu udaljeniji za jednu ili dve nijanse od osnovne boje. Preporučuju se čokoladno smeđi ili bogato kestenjasti pramenovi koji će vašoj boji kose dati potrebnu toplinu i dimenziju. Na veoma tamnoj kosi lepo izgledaju i bogato ekspreso smeđi tonovi mada se možete odlučiti i za crvenkaste tonove kao što je boja trešnje pa čak i za crno plave tonove.

 najbolji pramenovi na crnoj kosi
Kada su u pitanju lowlights ili tamniji pramenovi na veoma tamnoj kosi, frizeri vole da na tamno smeđoj izvlače crne pramenove ili tamne moka tonove koji dodaju lepu dimenziju tamnijim bojama kose.

Za plavu kosu

 svetlo plava
Izbor pramenova kod plave kose bi trebalo bazirati na tonu kože i boji očiju. Ako je vaš ten hladan pokušajte kosi da dodate zabavne ružičaste ili srebrne tonove. Ako želite još svetliju nijansu kao opciju možete iskoristiti boju belog zlata, biserno belu ili platinastu nijansu.

 tamno plava
Ako imate svetlo do srednje plavu kosu onda se preporučuje izvlačenje pramenova u boji vanile i to oko lica. Kod bakarno plave kose se preporučuju zlatni ili jagoda plavi tonovi da bi je osvetlili. Ako želite bogatiji rezultat možete dodati i dublje kestenjaste tonove.

 plava kosa
Od lowlights tamnijih pramenova plavušama se preporučuju tonovi meda, karamele ili ćilibara. Izbegavajte pepeljaste tonove. Lowlights pramenovi daju plavoj kosi potrebnu dimenziju i pokretljivost, ali ih treba izvlačiti od korena do sredine kose dok bi krajevi trebalo da ostanu najsvetliji.

Najbolji pramenovi za crvenokose

 crvena kosa
Crvenokose najbolje izgledaju sa svetlijim zlatno/bakarnim pramenovima u nijansama plave jagode, ćilibara, bakra ili u tonovima rđe.Na taj način crvena kosa zadržava svoju osnovnu boju, ali deluje pokretljivije i lepše.

 najbolji pramenovi za crvenokose
Ako želite da osvetlite kestenjastu boju kose onda joj dodajte nekoliko babylights pramenova koji su za nijansu svetliji i tamniji, ali se nalaze na istoj paleti boja. Izbegavajte izvlačenje mesinganih žutih ili crnih pruga na kestenjastoj boji kose. Umesto toga držite se svetlijih bakarnih tonova kao i toplijih crvenih tonova.

kestenjasto crvena
Nijanse bakra kao i kestenjasta i bordo su prelepe ali ne bi trebalo da budu tamnije od osnovne boje kose. Preporučuje se mešanje ovih nijansi crvene za zabavniji i živahniji izgled vaše crvene kose.