Verovatno ste se bar jednom pitali šta sve može da se zamrzne ali tako da ne izgubi svoja hranljiva svojstva? Ostala Vam je hrana, torta, voće, neki mlečni proizvod, a napolju su velike vrućine i ne mogu se ove namirnice dugo čuvati u frižideru jer će se pokvariti. Rešenje postoji, zamrznite ih i iskoristiti neki drugi dan.
Za meso, grašak, boraniju, višnje, jagode, pečene paprike, ribu svi znaju da se mogu zamrznuti. A šta je sa jajima, kolačima, jogurtom, kuvanom hranom? Sledi spisak namirnica i objašnjenje šta sve može da se zamrzne.
Avokado
Da biste pripremili avokado za zamrzavanje morate ga najpre oprati, prepoloviti, očistiti, ukloniti oštećene delove i staviti u kesicu za zamrzivač. Kad zamrzavate namirnice, bitno je da iz svake kesice izbacite vazduh i dobro je vežete. Takođe možete izgnječiti avokado i napraviti pire od njega, staviti u smesu jedan kolut limuna i sve to zajedno u kesicu pa u zamrzivač.
Sir
Sir možete staviti u hermetičku posudu i tako zamrznuti ili u kesice iz kojih predhodno istisnete sav vazduh pa je dobro zavežete da sir ne bi upio neke druge mirise iz zamrzivača. Stilton sir kada se odmrzne ima isti miris i ukus kao da je svež.
Banane
Ako se pitate koje voće može da se zamrzne odgovor je skoro sve čak i banane. Banane se brzo kvare. Međutim čak i one prezrele mogu da se zamrznu i to sa ili bez kore.
Šta sve može da se zamrzne – Krompir
Tokom maja meseca kada je vruće verovatno Vam krompir koji stoji kod kuće počinje da stvara klice i da se kvari. Očistite ga od klica, oljuštite i skuvajte, ali tako da samo jednom provri. Kada se ohladi stavite ga u kesice ili specijalne posude sa zamrzavanje i to u količini koja Vam je dovoljna za jedan ručak. I pire krompir se tako može zamrznuti. Odmrzavajte ga postepeno, preko noći u frižideru.
Pečurke
Iseckajte šampinjone izmešajte ih sa rastopljenim maslacem i zamrznite. Ove pečurke možete koristiti kad se odmrznu za pravljenje pice i sličnih obroka. Možete i cele šampinjone zamrznuti.
Jogurt i mleko
Ako Vam je ostalo mnogo jogurta, a rok mu ističe zamrznite ga. Lakše ćete ga odmrznuti ako ga stavite u čaše za jogurt, koje dobro pokrijete i uvežete kesom i gumicom. Vodite računa kako ga stavljate u zamrzivač da se čaša ne bi prevrnula. Mleko na isti način možete zamrznuti u flaši ili u čašama za jogurt.
Šta sve može da se zamrzne – Vino
Vino koje Vam je ostalo možete sipati u neku plastičnu flašu i zamrznuti. Proces zamrzavanja uopše ne utiče na vino, odnosno na njegov prepoznatljiv ukus i miris.
Limun
Limun kao i avokado, lepo operite, isecite na pola, stavite u kesu i zamrznite.
Kuvani pirinač
Višak pirinča koji ste skuvali možete staviti u kesu i zamrznuti za sledeći ručak.
Šta sve može da se zamrzne – Torta
Tortu koja je ostala je najbolje iseći na parčiće, uklonite ukrase i dekoraciju, uvijte je u foliju, stavite u kesu, istisnite vazduh iz kese, lepo vežite i zamrznite. Tako isto možete uraditi i sa kolačima koje ste pravili.
Beli luk i đumbir
Ove dve namirnice je najbolje, oljuštiti, zdrobiti što sitnije, staviti u kesice, lepo vezati i zamrznuti. Kada ih odmrznete možete ih koristiti kao začine ili dodatke jelima pri kuvanju.
Testo
Ako imate višak testa, nemojte ga bacati. Podelite ga na više delova, stavite svaki deo u posebnu kesu pa sve u zamrzivač. Na taj način ćete imati gotovo pripremljeno testo kada opet budete poželeli da pravite pite ili kolače.
Šta sve može da se zamrzne – Jaja
Ne stavljajte celo jaje u zamrzivač. Najpre ga razbite u neku posudu sa poklopcem koju možete dobro zatvoriti i tako ga zamrznite. Što se tiše zamrzavanja kuvanih jaja, najpre odvojite žumance od belanca i posebno ih stavite u zamrzivač. Ako Vam zatreba za pravljenje majoneza onda izvucite samo kesicu sa žumancima.