Dvorac grofa Drakule se nalazi na severeoistoku Transilvanije, tačnije na granici između pokrajina Transilvanije i Vlaške. Poznat je i pod nazivom zamak Bran. Ovo ime je dobio po piscu Bramu Stokeru koji je stvorio lik grofa Drakule i to po ugledu na rumunskog narodnog heroja Vlada Cepeša.

Prema predanjima Vlad Cepeš je živeo u ovom dvorcu. Otac mu je bio Vlad II Drakul, a majka moldavska princeza Snežana. Inače Drakula u prevodu znači zmaj. Vlad je bio vlaški vojvoda koji je vladao Vlaškom u tri navrata od 1448 do 1476 godine. Poznat je po surovim metodama koje je koristio u odbrani od osmanskih osvajača.

Priča se da je ljude žive spaljivao i nabadao na kolac i to ne samo Osmanlije već i sve ostale koji su mu ugrožavali presto. Smatra se da je odgovoran za smrt više od 80000 pojedinaca. Zbog sadističkog ponašanja i uživanja u krvi on je inspirisao irskog pisca da napiše horor roman o grofu Drakuli.

Sa druge strane Rumuni ga slave kao narodnog heroja koji se pravedno i istinski borio protiv Osmanlija. Ukinuo je feudalnu obavezu i  u upravljanju državom se oslanjao na običan narod i narodnu miliciju koju su činili vojnici. Odbijao je da nosi krunu već je kao simbol vlasti nosio crnu šubaru sa brošem tojest prstenom sa crvenim rubinom na zlatnoj osmokrakoj zvezdi i sa biserima na krajevima kroz koji su bila provučena orlova pera. Ovom brošu su pripisivana posebna svojstva. Postoje različite priče o njegovoj smrti, ali je neosporna činjenica da su mu Osmanlije odsekle glavu i poslale je u  Istambul gde je sultan svima ponosno pokazivao.

Zamak je danas muzej otvoren za turiste. Pun je umetničkih predmeta, narodne radinosti i nameštaja iz kolekcije kraljice Marije od Edinburga, rumunske kraljice koja je u zamku živela sa svojim mužem kraljem Ferdinandom I, u toku prve polovine XX veka. U zamku turisti mogu da vide i postavku vezanu za Vlada Cepeša tj. grofa Drakulu kao i tajni prolaz koji povezuje prvi i treći sprat.

Pogledajte galeriju slika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име