Zdrave navike predstavljaju određena pravila kojih se pridržavamo da bi nam život bio kvalitetniji i da bismo mi sami bili zadovoljni svojim zdravljem i izgledom. Međutim, ne treba preterivati sa takozvanom zdravom hranom ili vežbama. U svemu treba naći meru pa čak i kada su u pitanju zdrave navike. Jer sve što je preforsirano može više štetiti neko koristiti.
Jedne godine nam kažu da je puter loš, a margarin dobar za zdravlje. Druge godine nam govore potpuno obrnuto. Takođe i na internetu svašta piše. Jedan članak kaže da trčanje uništava naše zglobove, a drugi članak da je trčanje dobro i da jača kosti. Prenatrpani smo i reklamama o takozvanim zdravim i niskokaloričnim proizvodima, a da li smo nekada potrošili vreme da na licu mesta proučimo etikete tih proizvoda da bismo videli da li je baš sve 100% prirodno ili ne. Toliko je mnogo informacija i dezimformacija da se čovek, koji želi da vodi zdrav život prosto zbuni i izgubi. Zato vam mi donosimo savete nutricionista.
Da li je jabukovo sirće dobro i kako ga treba koristiti, da li treba u potpunosti izbaciti gluten iz ishrane ? Odgovore na ova i još neka korisna pitanja možete saznati u nastavku.
1. Zdrave navike – Jabukovo sirće je dobro, ali samo umereno
Jabukovo sirće, pokazala su brojna istraživanja, ima pozitivne učinke na naše zdravlje, uključujući održavanja pH balansa u telu i smanjivanje masnih naslaga, ali to ne znači da ga treba piti stalno. Naime, najbitnije kod jabukovog sirćeta je to kako ga konzumirate. Najčešće, ljudi ga samo popiju naiskap, a to bi moglo više da vam škodi nego što koristi. Tokom vremena visok sadržaj kiseline utiče na oštećenje zuba i ne prija stomaku koji ga teško vari. Zato, jabukovo sirće pomešajte sa velikom čašom vode u kojoj ćete dodati malo meda i tek tada ga popijte.
2.Gluten nije loš za svakog
Kada ljudi koji imaju celijakiju i pojedu nešto što u sebi sadrži gluten, njihov imuni sistem reaguje tako što oštećuje creva i izaziva brojne nuspojave od dijareje, gasova pa čak i do srčanih smetnji.Za njih je izbegavanje hrane sa glutenom obavezno, ali to nikako ne znači da je gluten loš za sve ostale, a pogrešno je verovati da ako izbacite gluten iz ishrane možete lakše i brže da smršate. Namirnice koje imaju gluten bogate su i vlaknima, a dobra su zaštita i od pojave dijabetesa tipa 2. Zato, ukoliko vam lekar ne kaže drugačije, ne zaobilazite hranu sa glutenom.
3. Zdrave navike – Tačnost uputstva na etiketi
To što na ambalaži piše 100% prirodno ne znači da taj proizvod u sebi ne sadrži prerađenu hranu ili sastojke poput fruktoze, kukuruznog sirupa, sodijum benzonata ili nekih genetski modifikovanih sastojaka.Zato, obratite pažnju da na deklaraciji obavezno stoji GMO – free, Non – GMO ili napravljeno bez genetski modifikovanih jedinjenja.
4.Smuti, da ali ne svakog dana
Ukoliko pokušavate da oslabite i u svojoj ishrani forsirate zdrave smutije, pripazite na njihovu kaloričnu vrednost.Ako u blender ubacujete jogurte sa ukusom, med i prirodne zaslađivače uz dodatak visokokaloričnog voća poput banana, manga ili ananasa, računajte da u telu unosite kalorijsku bombu. Telo će se nakon konzumiranja ovakvog smutija odlično osećati, ali recimo samo sat vremena nakon jela, a onda sledi pad nivoa šećera. Zato smutiji bi trebalo da vam budu bogati prirodnim proteinskim prahom, ako želite da dodate proteine ishrani, dodajte zeleno povrće, kašičicu maslinovog ulja ili avokada, a samo četvrtina smutija da bude od voća.
5. Zdrave navike – Instant uzimanje vitamina
Vitamin C je nešto što je uvek sinonim za lečenje prehlade i kijavice. Međutim, ispostavilo se da on pomaže, ali ne kada se pojave simptomi već samo pre. Naime, nema jasnih dokaza da uzimanje vitamina C ubrzava oporavak od prehlade, izuzetak je ako se vitamin uzima konstantno tokom godine i to samo u slučaju sportista ili onih koji trče maraton.Količina vitamina koja bi nešto promenila je 8 grama dnevno, a to bi kod ljudi koji nisu sportisti izazvalo probleme sa stomakom, dijareju ili mučninu.
6.Polako sa zelenim čajem
Zeleni čaj je sve popularniji i ljudi ga sve češće konzumiraju u velikim količinama. Ipak, ono što je manje poznato jeste činjenica da zeleni čaj ima potpuno isti efekat kao i kafa, tako da morate da znate da može biti podjednako štetan i koristan, pa o tome treba voditi računa. Uz to tanini u zelenom čaju mogu sprečiti apsorciju ne – hem gvožđa, a to znači da će vaše telo biti manje sposobno da dobije gvožđe iz biljnih izvora kao što su grašak, jaja i mlečni proizvodi dok pijete zeleni čaj. S druge strane, čini se da zeleni čaj neće uticati na apsorciju gvožđa iz izvora kao što je meso. Takođe, ako imate neku autoimunu bolest ( bilo šta od alergije i astme pa sve do raka, hepatitisa B ili C i virusnih infekcija) verovatno bi trebalo da potpuno preskočite konzumaciju zelenog čaja. Ako ste zdravi, zeleni čaj može pozitivno uticati na vaš imunološki sistem, ali ako u vašem organizmu postoji poremećaj, tada će zeleni čaj samo pogoršati stanje. Stoga ograničite konzumaciju na četiri šoljice dnevno.
7.Lagani prelivi za salate nisu uvek bolji
Nemasni preliv za salate je niskokaloričan i dobar, ali ipak ima jednu lošu stranu. Naime, jedno istraživanje sa Purdu univerziteta pokazalo je da nedostatak masti dovodi do toga da se nutritivne vrednosti iz salate ne mogu u potpunosti iskoristiti i svariti. Karotenoidi koji mogu da pomognu u borbi protiv kancera, bolesti srca i gubitka vida mnogo lakše se apsorbuju iz povrća ukoliko je pripremljeno sa nekim laganijim uljem. Preporuka lekara je da uz salatu ubacite i avokado, maslinovo ulje ili ulje od kanole.