Ako bez kafe ne možete da progledate, onda će vam sigurno prijati ledena kafa. Radi se o fantastičnom, osvežavajućem napitku koji je idealan za letnja jutra koja takođe umeju da budu sparna i vruća. Ovaj napitak se prvi put pojavio davne 1840 godine. Od tada do danas je dosta menjan i prilagođavan savremenim potrebama ljudi, ali je i dalje zadržao svoju prvobitnu funkciju. Da vas razbudi tokom vrelog letnjeg jutra i da vam dovoljno energije da na pravi način funkcionišete u toku dana. Sledi ledena kafa – 3 recepta koja možete već sutra ujutru isprobati.

Ledena moka kafa ( Ice Mocha)

Klasična moka( Mocha) predstavlja mešavinu ekspresa i tople čokolade.Naziv Mocha Coffee potiče iz Jemena i predstavlja najstariju vrstu koja je bila uzgajana. Ima ukus koji podseća na čokoladu i zato predstavlja mešavinu ovih sastojaka koji su zajedno okupljeni oko naziva napitka Moka.
Za ledenu moku potrebni su sledeći sastojci:

  • 1 do ½ šolje hladne kafe ( bilo koja, može i obična turska, mada se nes ne preporučuje zbog krajnjeg ukusa)
  • 2 šolje mleka
  • ¼ šolje čokoladnog sirupa
  • Belog šećera po ukusu

Postupak pripreme: Napravite kafu, pa kada se ohladi sipajte je u kalup za kockice leda i zamrznite tako da od nje nastane puno ledenih kockica. Stavite u blender ove kockice, mleko, čokoladni sirup i šećer i sve lepo izblendajte. Dobijeni napitak sipajte u ukrasne tegle, dodajte odozgo šlag, cevčicu i moka je spremna za probu.ledena moka kafa

Kapućino sa vanilom (Iced Vanilla Cappuccino)

Ako ste ljubitelj kapućina onda će vam se sigurno dopasti i njegova osvežavajuća, letnja varijanta.
Potrebni sastojci:

  • 1 šolja kapućina
  • 1 šolja mleka
  • 5 kockica leda
  • 1 kafena kašičica vanile( ekstrakt ili sirup sa ukusum vanile)

Postupak pripreme: Napravite kapućino po standardnom postupku i izmiksajte ga sa vanilom. Zatim dodajte mleko i kockice leda, a možete po ukusu dodati i neki zaslađivač odnosno šećer ili med. Dobijeni napitak sipajte u veliku, usku čašu, dodajte preko šlag i cevčicu i vaš kapućino je spreman.kapucino sa vanilom

Slani Late

Caffee Late ili samo Late je vrsta kafenog napitka sa toplim mlekom. Late vodi poreklo iz Italije, ali je popularan i u drugim zemljama, ali ne u tom izvornom italijanskom obliku. Kada vam je potreban, jak, osvežavajući napitak tokom letnjeg jutra, ali i u toku dana napravite kod kuće domaći slani Late. Nije vam potrebna mašina za ekspreso već samo tegla ili neka druga posuda sa poklopcem i mikrotalasna.
Potrebni sastojci:

  • ¾ šolje vašeg omiljenog ekspresa
  • 2 kašičice meda pomešanog sa prstohvatom soli ( možete umesto ovoga koristiti i dodatak za kolače poznat po nazivu salted caramel ili slani karamel)
  • ½ šolje kremasto pripremljenog mleka
  • 6 kockica leda
  • Šlag

Postupak pripreme: Napravite ekspreso, stavite u njega slani med ili slani karamel i sve lepo promešajte. Dodajte kockice leda i kremasto pripremljeno mleko. Sve to dobro izmešajte i dodajte preko šlag.
Kremasto mleko se priprema na sledeći način: Sipajte mleko u teglu, lepo zatvorite poklopcem i snažno protresite. Zatim, skinite poklopac, stavite teglu u mikrotalasnu na nekoliko sekundi i mlečna pena za piće je gotova. Koristite mleko koje je nemasno ili ima 2% masti.slani late