Praznici su idealno vreme da se opustimo u pravom smislu te reči, a ukusni zimski topli napici nam u tome mogu pomoći. Čaj, kafa,kompot, kuvano vino su samo neki od predloga da se zagrejemo i uživamo u dobrom društvu ili opuštenoj porodičnoj atmosferi. Ali postoje još neki zanimljivi zimski topli napici koje vredi isprobati.napici

Slede predlozi i recepti koji divno mirišu i sigurno će zadovoljiti ukuse čak i onih najprobirljivijih. Pogledajte o kojim je pićima reč.

1.Topli ruski čajzimski topli napici ruski caj

Za ovaj napitak biće vam potrebne kesice ruskog čaja. Skuva se jak instant čaj i to 5 kesica sa dve šolje vrele vode. Zatim se doda malo soka od ananasa, malo limunovog soka i soka od pomorandže. To je potrebno prokuvati. Šećer se takođe dodaje po potrebi, kao i štapić cimeta i ceo karanfilić. Da biste u potpunosti bili u ruskom fazonu možete dodati još jedan sastojak, a to je malo votke. Ako kuvate za više osoba duplirajte dozu svih sastojaka. Ne samo u Rusiji već i u drugim zemljama je ovo tradicionalno božićno piće bez koga se Božić ne može zamisliti. Kuva se u velikom loncu, stalno drži na šporetu i sipa svakom gostu koji naiđe kao jedan vid dobrodošlice.

2.Kuvani sok od jabuke sa karamelom – Zimski topli napicisok od jabuke sa karamelom

Još jedno tradicionalno piće koje se u Engleskoj servira na Badnje veče. Veoma se jednostavno pravi. Biće vam potreban sok od jabuke, malo cimeta, karamele i šlaga.

Recept za 12 osoba:

  • 12 šoljica soka od jabuke
  • 6 štapića cimeta
  • ½ šolje kvalitetnog sosa od karamele i
  • šlag za kraj.

Uputstvo za pripremu: Kuvajte zajedno na tihoj vatri oko 4 sata sok od jabuke i štapiće od cimeta. Štapići bi trebalo potpuno da se odlepe i omekšaju. Pre serviranja preko dodajte malo karamel sosa i šlaga.

3.Red velvet vruća čokoladared velvet vruca cokolada

Verovatno su mnogi od vas čuli, a možda i probali red velvet tortu. Ovo je još jedna varijanta red velveta, ali napitka sa vrućom čokoladom. Jednostavno se pravi i idealna je poslastica za one trenutke kada vam je potrebno nešto slatko, a nemate vremena da provedete tri sata u kuhinji praveći istoimenu tortu. Radi se o veoma gustom, kremastom piću sa ukusom čokolade i nagoveštajem karamele. Specifična crvena boja ovom piće daje poseban šmek i čini ga još primamljivijim.

Najpre je potrebno rastopiti čokoladu na pari, zatim polako dodajemo mleko i sve vreme mešamo. Obično na jednu šolju ide oko 250 mililitra mleka. Kuvati dok se ne dobije kompaktna kremasta masa. Na kraju se dodaje malo javorovog sirupa i crvena prehrambena boja. Nastavite da mešate dok se boja dobro i ravnomerno ne raspodeli. To obično traje 2 minuta. Zatim sipajte napitak u šolju i ostavite ga po strani dok ne napravite beli krem. Umutite mikserom šlag kremu i po potrebi stavite malo šećera i ekstrakta badema. Šlag se nanosi preko napitka pre serviranja, a preko šlaga se mogu posuti malo rendana čokolada, kokos, voće poput višnje ili bilo šta drugo po vašoj želji.

4.Zimski topli napici – Crveno vino sa čokoladomcrveno vino sa cokoladom zimski topli napici

Da li želite da probate vino u kombinaciji sa čokoladom, ali ne da pijete vino i jedete čokoladu već da probate napitak koji predstavlja njihovu mešavinu. Radi se o bogatom i jakom piću koje samim tim treba piti iz manjih šolja.

Potrebni sastojci:

  • 1 i ½ šolje mleka
  • 1 šolja crvenog vina
  • 1/3 šolje tamne čokolade

Priprema: Otopite čokoladu na pari i dodajte mleko, mešajte dok se ne dobije fina kremasta masa. Zatim sipajte vino i ostavite sve da proključa. Najbolje je piti posle večere u malim šoljama.

5.Gluhwein – Nemačko kuvano vinonemacko kuvano vino zimski topli napici

Obično se kuvano vino pravi od crnog vina uz dodatak šećera i ostalih začina. Tradicionalno je piće u mnogim zemljama pa i kod nas. Čak ima i svoje zdravstvene prednosti.

Kažu da je tajna dobrog kuvanog vina u Nemačkoj u tome da se začini pre dodavanja u vino malo preprže u tiganju. Na taj način im se pojačava ukus. Takođe preporučuje se dodavanje malo soka od jabuke, meda i rakije. Da biste napravili kuvano vino nije vam potrebno skupo vino već što jeftinije. Za ovu Nemačku varijantu možete koristiti sledeća vina: Cabernet Sauvignon, Merlot, Zinfandel ili žutu Sangria vino. Pre serviranja u kuvano vino dodajte krišku limuna, limete ili pomorandže i po želji malo rakije.

6.Zimski topli napici – Začinjeni sajder od jabukazacinjeni sajder od jabuka

Sajder od jabuka je u stvari slatko vino od jabuka. Ima po malo zemljani ukus sveže ceđene jabuke. To je ustvari jabukovo sirće koje može biti alkoholno i bezalkoholno. Za ovaj napitak je potrebna bezalkoholna varijanta. Ukus ovog pića se pojačava uz pomoć masala chai začina ili čaja.

Potrebni sastojci:

  • 1 šolja sajdera od jabuka
  • 1 komad oguljenog đumbira
  • 2 cela štapića cimeta
  • 8 celih karanfilića
  • 6 mahuna kardamoma
  • malo crnog bibera
  • 1 zvezdani anis
  • malo vanile
  • 1 šolja gotovog šlaga
  • 1 kašika javorovog sirupa
  • mleveni cimet za preliv

Priprema: U šerpi od dva litra pomešajte sajder od jabuka sa đumbirom, štapićima cimeta, karanfilićima, kordamom, biberom, anisom i mahunom vanile. Kada smesa provri, smanjite vatru i ostavite da se krčka oko 15 minuta dok ne dobije specifičan miris. Zatim procedite napitak u dve šolje, stavite preko javorov sirup i šlag i preko pospite mleveni cimet.