Svi volimo originalne naočare, naročito one koje su tražene i popularne a jedne od njih su i Ray-Ban Aviator naočare. Na žalost, Ray Ban naočare spadaju u red onih koje se najviše kopiraju. Iako im je osnovna namena da štite oči od sunca, popularnost im je stalno rasla iz godine u godinu. Danas, po nekim podacima u svetu postoji više replika ovih naočara nego originala.I onda neretko sa saznanjem da nemate original dolazi i izvesna doza razočarenja.

orinal i lažne ray ban naočare

 

Kako da proverite da li su naočare koje vam nude original ili vrlo vešta kopija? Na ovo pitanje pokušaćemo da vam damo odgovor kao i da vam ukažemo na šta da obratite posebnu pažnju.

 

Najpre proverite zemlju porekla

Najpre proverite zemlju porekla
Na nekim ranijim modelima Ray Ban naočara možete naći oznaku Made in USA. Ray Ban i jeste Američka kompanija koja ih proizvodi, ali od 1998 godine proizvodnja je preseljena u Italiju. Ukoliko na naočarama stoji oznaka Made in China, ili neke treće zemlje, najverovatnije se radi o kopiji. Ramovi određenih modela se proizvode i u Kini ali to najčešće nije slučaj i sa ovim modelom.

Proverite most naočara
Proverite most naočara
U najvećem broju slučajeva, način izrade mosta će vam pomoći da odmah prepoznate lažne naočare. Originalne naočare na mostu sadrže reč  Ray Ban izrezbarenu u metal debelim fontom. Most je malo zadebljan u odnosu na držač za nos a širina između njih je priblizno jednaka debljini stakala u milimetrima.

Proverite držače ušiju
držači za uši
Držači ušiju moraju da imaju oznake u sledećem rasporedu: Broj Modela, Sekundarni broj modela, Tip stakala i može da izgleda ovako: “RB 3035 AVIATOR LARGE METAL W3334 55□ 14 3N.”. Dužina mosta i širina stakala moraju biti u simetriji.

Uverite se u verodostojnost fabričke oznake na staklima

Uverite se u verodostojnost RB oznake na staklima
Kao što vidite na slici, fabrička RB oznaka na originalu je veća i blago zakošena. Takođe, obratite pažnju na font kojim je napisano RB.

Proverite oznaku RB na etiketi

Proverite oznaku RB na etiketi
Sa slike se vidi očigledna razlika. Ray Ban je ispisano belim slovima na crvenoj pozadini. Takođe, obratite pažnju na reč POLARISED. Na nekim kopijama piše 100% UV PROTECTION.

 

Proverite nalepnicu na kutiji u kojoj se nalaze naočare

Proverite nalepnicu na kutiji u kojoj se nalaze naočare
Original će imati oznake Modela, Fabričkog modela, broj koji označava vrstu stakala i debljinu stakala u milimetrima.

Proverite kvalitet gumenog držača za uši

Proverite kvalitet gumenog držača za uši
Originalne naočare će imati gumene završetke od najfinije gume sa perfektnim zaobljenjem na kraju.Kopije će najverovatnije imati ili tvrdu gumu ili lepljivu.

Proverite gumene držače za nos

Proverite gumene držače za nos
Originalne naočare imaće na gumenim držačima za nos ugraviran RB logo sa unutrašnje strane. Kopije najverovatnije nemaju logo RB na gumenim držačima za nos.

Proverite šraf kojim su zašrafljeni gumeni držači za nos

Proverite šraf kojim su zašrafljeni gumeni držači za nos
Šraf će biti izuzetnog kvaliteta, fabrički perfektno ušrafljen. Kopije najčešće imaju grube šrafove, ušravljene na nekvalitetan način ili sa luftom. Šrafovi  na originalnim naočarama su anodizovani, i ofarbani u boju rama, odmah ćete to prepoznati.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име