Kako izabrati naočare za vid koje vam najlepše stoje, koji oblik okvira izabrati, kako pronaći model koji će nas vizuelno podmladiti i odgovarati našim potrebama i stilu života?

 kako izabrati naočare
Pred vama je detaljan vodič kako izabrati naočare za vid koje vam najbolje pristaju. Treba obratiti pažnju na oblik lica, boju kože, boju očiju, ali i na stil oblačenja i profesionalne potrebe. Naočare za vid pored svoje funkcionalne strane imaju i svoju estetsku stranu jer kao modni detalj mogu da poboljšaju vaš celokupni izgled i učine ga modernijim pa čak i vizuelno mlađim.

Zato ako ste u nedoumici kako izabrati naočare za vid koje će biti najbolje za vas onda će vam sledeći saveti sigurno biti od koristi.

1.Birajte okvire koji odgovaraju vašem obliku lica

 kako izabrati naočare za oblik lica
Ako poznajete svoj oblik lica onda ćete lakše izabrati i pravi okvir naočara.

 okruglo

  • Kod okruglog lica su širina i dužina lica uglavnom jednake veličine, primetne su obline sa obe strane lica, a uglovi lica i jagodice su manje definisani. Zato se okruglom licu ne preporučuju naočare sa okruglim okvirom kao i modeli sa nedefinisanim oblikom okvira jer će još više naglasiti okrugle crte lica. Ovom licu se preporučuju kvadratni i pravougaoni okviri jer će oni vizuelno izdužiti lice i učiniti ga manje okruglim.

 kako izabrati naočare ovalno lice

  • Ovalno lice ima uravnotežene crte, brada je nešto uža od čela. Ovalnom licu se preporučuju modeli naočara sa širokim okvirima, kao i sa jakim mostom koji je širi od najšireg dela lica. Okviri geometrijskog oblika su dobar izbor. Izbegavajte prevelike naočare koje pokrivaju više od pola lica jer narušavaju prirodnu simetriju i ravnotežu vašeg lica.

 duguljasto

  • Duguljasto ili izdužino lice je više duže nego što je široko. Karakteriše ga i duga ravna linija obraza, a često i duži nos. Izbalansirajte duguljasto lice dužim okvirima. Okviri bi trebalo da imaju veću dubinu nego širinu. Dobro će stajati modeli sa ukrasnim detaljima sa strane kao i sa niskim mostom. Izbegavajte okrugle i male okvire.

trouglasto

  • Trougaono lice sa osnovom na dole karakteriše usko čelo koje se širi u predelu obraza i brade. Birajte za ovo lice cat eye okvire naočara kao i široke okvire. Da biste istakli uski gornji deo lica birajte modele sa okvirima u boji ili sa detaljima na vrhovima okvira. Modeli sa nedefinisanim okvirima su takođe dobar izbor.
  • Trugaono lice sa osnovom na gore ima veoma široku gornju trećinu lica i usku ili manju donju trećinu lica. Takođe kao i kod predhodnog oblika lica birajte cat eye modele kao i modele sa okvirima u boji ili sa detaljima na okvirima.

 kako izabrati naočare dijamanstko lice

  • Dijamantski oblik lica je najređi oblik, ima usku liniju očiju i vilice i široke jagodice koje su visoke i dramatične. Najbolje će ovom licu pristajati cat eye okviri naočara kao i ovalni oblici. Izbegavajte kutijaste i uske okvire.

 cetvrtasto

  • Kvadratno li četvrtasto lice ima jaku vilicu i široko čelo. Širina i dužina lica su iste proporcije. Izbegavajte ugaone okvire za kvadratno lice. Treba birati modele koji sede visoko na mostu nosa i imaju ovalni ili okrugli okvir.

2.Kako izabrati naočare prema crtama lica

 kako izabrati naočare za crte lica
To znači da treba da iskoristite i naglasite svoju najbolju crtu lica. Na primer trebalo bi da birate modele naočara za vid u plavoj boji ako imate plave oči jer će na taj način one izbiti u prvi plan. Modeli sa crvenim okvirima će naglasiti vašu crvenu boju kose ili obrva. Možete se igrati i sa kontrastnim elementima. Na primer da nosite naočare sa ljubičastim okvirima ako imate zelene oči.

 kako izabrati naočare za ton koze
Izaberite boju okvira koja dopunjuje ton vaše kože. To je jedan od preduslova da vam i naočare bolje stoje. Ako imate hladan ton kože birajte okvire srebrne, crne, roze, ljubičaste, plave, sive ili kornjača print boje. Ovi okviri neće vizuelno isprati vaš ten.

 pletenica
Ako vam je ton kože topli onda potražite okvire u svetlom kornjača printu, zlatnoj, medenoj, bež maslinasto zelenoj ili braon nijansi. Izbegavajte pastelne, bele i crne okvire.

 cat eye
Okvire naočara prilagodite i obliku obrva. Neutralni i jednostavni oblici obrva najbolje stoje uz debele, smele okvire jarkih boja. Sa druge strane uz jednostavne okvire možete slobodno nositi i upadljive oblike obrva.

3.Kako izabrati naočare za vid koje odgovaraju vašem životnom stilu

 zivotni stil
Ako je vaša garderoba uglavnom sportska onda se ne preporučuju nočare sa cat eye okvirom. Cat eye okvir najbolje stoji uz vintaž stil odevanja. Ako je vaša garderoba uglavnom u ljubičastoj boji onda razmislite i o naočarima sa ljubičastim okvirima. „Preppy“ stilu koji podrazumeva takozvanu štrebersku garderobu ili nošenje dosta muških ili „ružnih“ komada odeće pristaju poluokrugli okviri naočara.

 kako izabrati naočare uz punđu

Uz poslovni stil oblačenja pristaju konzervativni okviri ovalnog, pravougaonog i bademastog oblika. Od boja možete izabrati zlatnu, srebrnu, braon, sivu ili bordo. Izbegavajte okvire u jarkim bojama i neobičnih oblika. Za sportski i aktivan način života više odgovaraju modeli sa polarizovanim ili karbonatnim sočivima koji su otporni na razbijanje.

 kako izabrati naočare za sportski stil
Takođe ako ste skloni da eksperimentišete u modi i nosite neke neobične komade odeće onda slobodno možete birati i jedinstvene i šarene okvire naočara za vid da biste na pravi način iskazali svoju kreativnu stranu. To mogu biti neki moderni okviri napravljeni od metala ili neobičnog dizajna.

 moderni stilovi

Imajte na umu da se i modeli naočara menjaju kao i modni trendovi pa ih zato treba na adekvatan način i birati.

4.Uklopite ih uz frizuru i šminku

 sminka
Ako želite da istaknete svoje smele, nove okvire podignite kosu u visoku punđu i kombinujte je sa zanimljivom šminkom za oči i smelom bojom karmina. Tako ćete osigurati da pored naočara i vaše lice zablista u punom sjaju. Ako nosite šiške, visoku punđa vam može pomoći da pokažete donju polovinu lica, a šiške će poslužiti kao savršen okvir za vaše naočare.

 kako izabrati naočare uz siske
Kada vam je kosa duža i puštena onda će okviri doći do izražaja kada malo uvijete krajeve kose i zakačite ukosnicu sa obe strane kose za opušteniji i ležerniji izgled. Moglo bi se reći da naočare treba uklapati i sa frizurom koju nosite. Tako par četvrtastih okvira dobro funkcioniše uz puštenu, dugu, ravnu kosu. Uz šiške probajte svetlije okvire. U suštini nosite jednostavnije okvire sa smelom frizurom i smele okvire sa jednostavnijom frizurom.

boja kose
Pored frizure naočare se mogu kombinovati i sa bojom kose. Uz smeđu ili crnu kosu nosite tamni ili metalni okvir. Uz plavu kosu probajte okvire sa svetlijim obodima. Crvenokosama sve boje okvira dobro stoje osim bele ili žute.

 senka
Kada je u pitanju šminkanje očiju slobodno se igrajte sa senkama i ajlajnerom.Šminka bi trebalo da naglasi i oči i naočare i zato ih slobodno kombinujte. Na primer ako su vam žuti okviri izaberite ljubičastu senku za oči. Uz svetlije naočare dobro izgleda i linija ajlajnerom kao i cat eye.

 karmin
Karmin takođe može da poboljša vaš izgled sa naočarima. Uz crne kvadratne okvire probajte višnja crveni karmin.Uz naočare sa karamel okvirima lepo stoje crveno narandžaste usne. Hrabra nijansa ruža ide uz bilo koje naočare.