Šta su Outlet prodavnice, šta je to Outlet?

 

Outlet prodavnice su maloprodajni objekti nastali 70-tih godina u Americi. Cilj je bio da se u njima vrši prodaja brendiranih proizvoda proteklih sezona, proizvodi sa greškom i roba koja se više ne proizvodi i to po veoma povoljnim akcijskim cenama. Kasnije se ovakve radnje počinju otvarati i u Evropi.

Poslednjih decenija prodavci počinju da prave čitav lanac Outlet prodavnica tako da one polako  gube svoju prvobitnu ulogu. Prisutne su brojne prevare i zato kupci moraju dobro da paze kada kupuju u ovim prodavnicama, posebno kada kod nas pazarimo u radnjama za koje nismo ni svesni da su deo lanca outlet prodaje.

–    U Americi se outlet radnje se obično nalaze u sred nedođije, daleko od gradova. Prvo zato što su tamo zakupnine manje i drugo da bi bili udaljeni od butika gde se ta ista roba prodaje po punim prodajnim cenama. Međutim ovakva poslovna politika kupcima može da napravi velike troškove. Budući kupci često potroše ceo dan i mnogo goriva vozeći se do ovih radnji, a kada dođu tamo zateknu samo nekoliko majici na rafovima po povoljnim cenama i vrate se praznih ruku kući.

Kakve su cene po Outlet Prodavnicama?

–    U ovim prodavnicama bi cena brendiranih prošlogodišnjih proizvoda trebalo da bude 70% niža. Međutim ona je obično samo malo niža od cene u običnim buticima. Takođe se priča da je samo 10 do 15% robe zaista brend. Ostalo je samo obična roba sa lažnom etiketom brenda. Zato kupci, a pogotovo naivni turisti treba da budu obazrivi prilikom kupovine i da obrate pažnju na materijal i kvalitet proizvoda.

Kako zarađuju vlasnici Outlet prodavnica?

–    U outlet prodavnicama se zarađuje na prodajnoj ceni. Često  preprodavac kupi haljinu za 20$ a prodaje je za 50$. To znači da se prošlogodišnji brend prodaje po ceni koju je imao prošle godine, a to nije uopšte povoljno a u krajnoj liniji ni etički. Zato treba obići i druge butike i  prodavnice i videti kolika je tamo cena i da li vredi da prošlogodišnja roba toliko košta.
Zbog svih ovih prevara ispaštaju kupci. Zato se i postavlja pitanje zašto ovakve radnje uopšte i postoje jer umesto da ponude kvalitetnu i brendiranu robu po veleprodajnim cenama one zarađuju na prevari kupaca. Prevareni kupci nemaju kud pa pravdu traže na sudu.
Oprezno sa Outlet prodavnicama.

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”Šta je Outlet roba?” answer-0=”Outlet je artikal koji zbog nedostataka nije prošao kontrolu kvaliteta pa je stoga ponuđen na prodaju po nižoj ceni. ” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”Šta znači outlet prodaja?” answer-1=”Prodaja robe sa skrivenom greškom po sniženim cenama. ” image-1=”” headline-2=”h3″ question-2=”Da li je Outlet roba uvek brendirana?” answer-2=”Ne, outlet roba ne mora uvek da dolazi od brendiranog proizvođača.” image-2=”” count=”3″ html=”true” css_class=””]

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име