Pogledajte šta su rezultati najnovijih istraživanja pokazala koji su to top 10 najzdravijih namirnica na svetu. Skoro svake nedelje se vrša nova ispitivanja i dolazi se do različitih saznanja. Ono što je bitno jeste da ljudi poslednjih nekoliko godina žele da se zdravo hrane jer vide brojne pozitivne vrednosti zdrave ishrane. Najbitnije u današnje vreme jeste jačati imunitet i unositi dovoljno vitamina i minerala. Postoje suplementi kao dodaci ishrani koji se mogu kupiti u svakoj apoteci. Međutim, mnogo je bolje ako se hranjive vrednosti unose putem hrane odnosno voća i povrća. Zdravlje na usta ulazi, a to znači kada se zdravo hranimo onda se osećamo dobro, kada se osećamo dobro onda smo srećni i zadovoljni, kada smo srećni i zadovoljni onda smo i produktivniji i tako taj ciklus ide u krug.
Ohrabruje činjenica da sve više prodavnica i restorana nudi zdravu hranu što svakom čoveku može da olakša život. Da nedužimo pogledajte 10 najzdravijih namirnica na svetu. Sigurno već neke od njih imate kod kuće i zato ih slobodno koristite.

 

Borovnice

Iako je njihova sezona kratka ipak ih možete zamrznuti i samim tim koristiti kad god poželite i leti i zimi. Koliko su borovnice zdrave govori i činjenica da su najveći proizvođači borovnice na svetu upravo Amerikanci koji zadovoljavaju 75% svetskih potreba za ovom voćkom. Borovnice imaju i lekovita i hranjiva svojstva. Jedan su od jačih antioksidanata. Puni su vitamina C,B2 i E kao i minerala poput fosfora, kalijuma, kalcijuma i mangana. Dobar su izvor flavonoida koji su vrlo važni antioksidanti. Takođe su bogati vlaknima. Jedna šolja borovnica sadrži oko 4 grama vlakana.10 najzdravijih namirnica na svetu borovnice

 

10 najzdravijih namirnica – Chia seme

Ove male crne semenke su veoma dobre za naše zdravlje. Prepune su omega 3 masnim kiselinama, proteinima i vlaknima. Ako ne znate kako da ih jedete onda ih možete popiti u vidu smutija. Zdrave su za mozak i srce zbog velikog prisustva omega 3 masnih kiselina. Regulišu varenje jer su bogate vlaknima i smatraju se idealnom zamenom za probiotik. Takođe sadrže visok nivo magnezijuma, cinka, gvožća i kalcijuma. Možete ih koristiti u celom zrnu ili da ih sameljete. Ako ih sameljete onda ih možete koristiti za pravljenje hleba ili mafina.

 

Orasi

Možda vam zvuči čudno jer ih često koristimo za torte i kolače i imamo ih kod nas u izobilju. Ali orasi se smatraju jednim od najzdravijih namirnica na svetu. Prepuni su omega 3 masnim kiselinama. Takođe sadrže dosta melatonina, što znači da ako imate problem sa spavanjem pojedite punu šaku oraha i zaspaćete kao bebe. Orasi su bolji antioksidandi od drugih orašastih plodova ( lešnjika, badema). Bogati su vitaminom E, biljnim serumima kao i zdravim mastima.orasi

 

10 najzdravijih namirnica – Kivi

Svi uglavnom misle da najviše vitamina C ima u pomorandži i limunu. Međutim, najnovija istraživanja su pokazala da jedan mali, neugledni kivi ima dva puta više vitamina C od pomorandže iste veličine. Takođe sadrži skoro istu količinu kalijuma kao i jedna banana.

 

Kinoa (quinoa)

Iako kinoa tehnički nije zrnasta ona izgleda, deluje i ima ukus kao zrnaste namirnice. Smatra se veoma svestranom. Može se čak dodavati i u supu. Ima veliki sadržaj flavonoida koji imaju anti kancerogena i anti depresivna svojstva. Ne sadrži gluten pa se koristi u bezglutenskoj dijeti. Odličan je izvor proteina i sadrži sve esencijalne amino kiseline.kinoa

 

10 najzdravijih namirnica – Zeleni čaj

Evo i jednog napitka na ovoj listi, radi se o zelenom čaju. Vekovima se u njemu uživa, a pokazalo se da je odličan izvor antioksidanata koji razaraju slobodne radikale i bore se protiv svih uzročnika pojave raka. Da biste iskoristili sva njegova hranjiva svojstva najbolje je popiti tri šolje zelenog čaja dnevno.

 

Ovas

Ovas je zdrav zbog velikog prisustva rastvorljivih vlakana koji nas duže održavaju sitim, ali i utiču na smanjenje holesterola i deluju preventivno protiv pojave srčanih bolesti.

 

10 najzdravijih namirnica – Brokoli

Brokoli kao i njegovi rođaci kupus, kelj i prokelj su veoma zdravi. Prepuni su biljnim sastojcima, takozvani indoli, koji dokazano smanjuju rizik od pojave pojedinih vrsta kancera. Takođe sadrži flavonoid zvan kempferol koji ublažava bolove odnosno ima anti inflamatorno dejstvo.

 

Losos

Losos je odličan izvor nemasnih proteina koji su važni deo svake dijete. Bogati su omega 3 masnim kiselinama i deliju kao antioksidanti. Po mogućstvu birajte divljeg lososa jer je hranjiviji od onog koji se uzgaja na farmi.

 

Spanać

Treba uživati u spanaću, ali ne zbog Popaja već zbog zdravih očiju i smanjenja rizika od pojave nekih vrsta kancera. Možete ga jesti sirov kao deo salate, kuvan kao prilog ili piti u vidu smutija. Spanać se smatra super hranom. Može se jesti sveže ubran, u smrznutom stanju ili u konzervi. Prepun je energetskih sastojaka, a sadrži veoma malo kalorija. Ima vitame A i K kao i folate odnosno folnu kiselinu.spanac