Nedavna istraživanja su pokazala koliko kalorija imaju jaja i da li ih treba koristiti u procesu mršavljenja. Ona pomažu kod mršavljenja zbog visokog sadržaja proteina koji duže održavaju osećaj sitosti u organizmu. Takođe ovi proteini ubrzavaju metabolizam i samim tim dovode do bržeg sagorevanja kalorija. Zato ako želite da smršate jedite jaja za doručak u kombinaciji sa voćem i povrćem.

Često se postavlja pitanje koliko kalorija imaju jaja jer su ona od ranije na lošem glasu zbog visokog sadržaja holesterola. Ljudi su u nedoumici da li da ih koriste kao deo zdrave ishrane ili ne. Zbog toga su ona postala predmet mnogih naučnih istraživanja. Tačno su utvrđene sve njihove nutritivne vrednosti i dati su predlozi kako ih možete jesti, ako želite da smršate.

Koliko kalorija imaju jaja i koja je njihova nutritivna vrednost

Jaja su visokokvalitetni proteini koji sadrže široki spektar raznih vitamina i minerala poput vitamina A, D, B i folata. Takođe, su bogate holinom, mikronutrijentom koji je veoma važan za trudnice i bebe. I belance i žumance sadrže proteine. U žumancu se nalaze skoro sve masti, vitamini i minerali.

Jedno veliko jaje sadrži

 • Kalorija: 71,5
 • Masti: 4,8 grama
 • Vitamin A: 160 mikrograma
 • Kalcijum: 56 miligrama
 • Vitamin D: 2 mikrograma
 • Riboflavin: 475 miligrama
 • Vitamin B12: 89 mikrograma
 • Folat: 47 mikrograma
 • Vitamin E: 1,05 miligrama
 • Niacin: 075 miligrama
 • Gvožđe: 1,75 miligrama
 • Proteini: 6 grama

Kada držite dijetu i želite da smršate najveći izazov sa kojim se suočavate jeste kako da utolite glad. Najbolji način da to rešite jeste da jedete namirnice sa visokim sadržajem proteina jer ona duže održavaju osećaj sitosti u organizmu. Proteini su efektniji u održavanju sitosti organizma u odnosu na ugljene hidrate i masti jer im je potrebno više vremena da se svare. Proces jela, varenja hrane i održavanja sitosti naziva se termički efekat hrane. Termički efekat hrane se manifestuje blagim porastom metabolizma koji kreće odmah nakon jela. Cilj je povećati termički efekat hrane. Zato treba jesti proteine jer oni imaju najveći termički efekat, odnosno najduže se vare. Namirnice bogate proteinima poput jaja malo ubrzavaju metabolizam i time povećavaju potrošnju kalorija i vrše njihovo pretvaranje u energiju.

Proteini su takođe korisni za mišiće jer povećavaju mišićnu masu. Što opet ide u krug, jer veća mišićna masa znači i automatski brži metabolizam. Mišići troše više energije i sagorevaju kalorije čak i dok odmarate. Znači što više mišića imate vaše telo će efikasnije sagorevati hranu koju jedete.koliko kalorija imaju jaja

Jaja je najbolje jesti za doručak

Jaja se svakako preporučuju kao deo zdravog doručka. Da biste uravnotežili doručak uključite voće, povrće, integralne žitarice i mlečne proizvode. Ne postoji čvrsto pravilo koliko jaja treba dnevno pojesti. Ali je svakako po jedno dnevno potpuno zdravo.
Što se tiče holesterola. Ovaj zdravi holesterol se nalazi u žumancu i ne utiče na povećanje nivoa holesterola u krvi za razliku od zasićenih masti koje se naprimer nalaze u kobasicama, slanini i drugim mesnim prerađevinama.
Najbezbednija su tvrdo kuvana jaja, mada ih možete jesti i poširana i pržena. Pržite ih na minimalnoj količini zdravog ulja kao što je maslinovo ulje.