Bezbedno letovanje na moru, planini, u zemlji ili inostranstvu je veoma bitno u današnje vreme. Virus korona nas je opomenula da moramo stalno da vodimo računa o svom zdravlju, naročito kada putujemo i imamo mnogo više kontakata sa nepoznatim osobama. Nije zgodno razboleti se na odmoru, pa još i u drugoj zemlji.
Pre nego što krenete na putovanje raspitajte se dobro o uslovima koje neke zemlje zahtevaju, a vezane su za korona virus. Od vas zavisi da li ćete sačuvati svoje zdravlje na odmoru. Sledi vodič za bezbedno letovanje na moru ili nekoj drugoj destinaciji koju ste izabrali za ovo leto 2020 godine

Uzimajte dovoljno tečnosti

Ako idete na dugi put bilo avionom, kolima ili autobusom bitno je da vodite računa da ne dehidrirate. Uzimajte tečnost u vidu vode ili voćnih sokova, a izbegavajte kafu i alkohol. Dehidratacija može dovesti do grčeva koji putovanje učine neugodnim.bezbedno letovanje na moru- pijte dosta tecnosti

Bezbedno letovanje na moru – Ponesite neophodne lekove

Ponesite lekove za temperaturu, stomačne probleme, nešto protiv bolova i lekove koje pijete kao terapiju. Tu su i sredstva za prvu pomoć, hidrogen i hanzaplast. Poželjne su i kreme protiv uboda insekata i alergije. Vitamine i suplemente koje redovno uzimate. Lekari savetuju da nekoliko dana pre putovanja počnete da uzimate probiotike.neophodni lekovi

Spavajte najmanje osam sati

Svi ovi saveti su bitni da biste sačuvali svoje zdravlje tokom putovanja, ali i na samom odmoru kada treba da uživate. Istraživanja su pokazala da veliki broj ljudi kada se vrati sa odmora su nervozni i iscrpljeni. To je zbog nedostatka sna. Ako ste u mogućnosti spavajte i tokom putovanja.Nabavite jastuk za vrat koji je dobar za putovanja, zatim jastučiće za oči i ostalo što je potrebno da bolje zaspite. Kada dođete na more ili željenu destinaciju spavajte barem osam sati jer je san bitan za imunitet i dobro raspoloženje.spavanje

Bezbedno letovanje na moru – Obavezno nosite sprej za dezinfekciju

Nabavite bočice od parfema ili spreja za nos i napunite ih dezinfekcionim sredstvom. Korona još uvek vlada i zadržava se na kvakama, stolicama, vratima. Zato ako svrađate do nekog restorana ili toaleta, operite dobro ruke. A kada se vratite u auto ili autobus opet dezinfikujte ruke i stvari koje ste nosili sa sobom.

Odvojite malo vremena da biste razdrmali mišiće

Ako putovanje dugo traje, sedeći ili polusedeći položaj može smetati naročito ako već imate probleme sa kičmom ili nogama. Pravite češće pauze ako putujete kolima izađite iz auta, malo prošetajte. Ako ste u autobusu, ustanite, protegnite se, prošetajte da biste malo razdrmali mišiće i pojačali cirkulaciju krvi.

Bezbedno letovanje na moru – Ponesite neke grickalice

U torbu koju držite pored sebe stavite neke grickalice ili keksiće, jabuke, banane i sličnu hranu koja je tu ako ogladnite ili vam padne šećer.

Zdravo se hranite

Činjenica je da kada odemo na putovanje imamo problema sa neredovnom stolicom. Da bi se takve situacije izbegle lekari savetuju da nedelju dana pre putovanja uzimamo probiotik i jedemo hranu bogatu vlaknima. Ako je to moguće nastavite da konzumirate namirnice bogate vlaknima i tokom boravka na moru ili drugoj destinaciji.

Pazite šta jedete

Na odmoru vodite računa šta jedete pogotovo kada je u pitanju egzotična hrana koju nikada ranije niste jeli. Ako se hranite po restoranima birajte one čiste i već proverene.

Bezbedno letovanje na moru – Dobro se pripremite za željenu destinaciju

To znači da proverite vremensku prognozu za to mesto gde putujete da biste znali kakvu garderobu da ponesete. Noću se putuje, a noći su hladne pa se dobro obucite. Patike, farmerke ili trenerke i jakna su obavezni. Ne zaboravite i kišobran, kreme za sunčanje, kačket ili šešir.bezbedno letovanje na moru

Lagana hrana pre puta

Nekoliko sati pre puta pojedite neku laganiju hranu koja vam neće mnogo opterećivati stomak tokom putovanja. Napravite spisak stvari koje želite da ponesete i pakujte se po tom spisku. Počnite ranije sa pakovanjem, a ne u poslednji čas.

Ukoliko ste uspeli da se dobro pripremite za put onda će vam i sam boravak na željenoj destinaciji odnosno letovanje biti jedna zabavna avantura.