Pred Vama su brze poslastice koje se prave jednostavno uz par sastojaka i dobre volje. Možete ih poslužiti voljenoj osobi i sigurno ćete je oboriti s’nogu. Takoće ako Vam treba inspiracija da napravite nešto slatko na brzaka za decu ovde ćete je sigurno naći.
Ne mora samo praznik da bude povod za pravljenje nečeg slatkog. Ovo su recepti za brze poslastice koje se jedu bez daha i koje možete napraviti već ovog vikenda.
Poslastica od smokve i maskarpone sira
Kakav savršen spoj. Kremasta struktura maskarpone sira odlično se slaže sa slatkom smokvom. Zemlja porekla smokve i maskarpone sira je Italija. Samim tim ovaj recept spada u italijanske poslastice.
Za pripremu biće Vam potrebno:
- Tri smokve ( sveže ili iz zamrzivača)
- tri kašike maskarpone sira
- muskantni oraščić
- po želji zaslađivač( šećer, med)
Isecite smokve na pola i u svaku polovinu dodajte po pola kašike maskarpone sira. Poređajte smokve po tanjiru i pospite ih slatkim sirupom ili medom, ali tako da ovaj zaslađivač pada preko smokava i oko njih.
Preko svega toga dodajte prstohvat soli i prstohvat muskantnog oraščića.
Čokoladne jagode
Čokolada i jagode su još jedan savršen dvojac. Za ovaj slatkiš, koji se zaista jednostavno pravi, biće Vam potreban: pek papir, bilo koja čokolada koju volite( može i crna) i velike, sočne, crvene jagode.
Istopite čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj dok ne postane sasvim glatka smesa i bez grudvica. Kada se malo prohladi umočite jagode u čokoladu i to sa svih strana.
Možete poređati cele jagode na pek papir, a ako su mnogo velike onda ih prepolovite. Ređajte ih po papiru kao što ređate kolačiće.
Kad potrošite materijal stavite pek papir sa jagodama u frižider ili zamrzivač da bi se čokolada lepo stegla.
Recepti za brze poslastice – Pecivo sa nutelom
Za ovo pecivo biće Vam potrebna nutela, kore za baklavu( 20 kora), cimet šećer, kukuruzni sirup i maslac. Sve sastojke sipajte u šolje da biste ih lakše koristili. Maslac rastopite.
Postupak pripreme:
Zagrejte rernu na najvišu temperaturu, zatim podmažite pleh maslacem i stavite preko jednu koru, nju lepo četkicom premažite maslacem pa dodajte drugu koru.
Prvih pet kora premažite samo maslacem, drugih pet kora takođe premažite maslacem i pospite cimet šećerom. Tako ste poređali 10 kora. Koru broj 11 namažite prvo maslacem, a zatim debljim slojem nutele. Ako se nutela ne razmazuje dobro ili se stvrdla onda je malo rastopite u mikrotalasnoj.
Ostatak kora ređajte naizmenično prvo maslac pa cimet šećer, zatim maslac pa kukurizni sirup i tako do kraja. Preko poslednje kore premažite takođe maslac, pospite cimet šećer i kukuruzni sirup.
Pečite u rerni na donjoj rešetki oko 9 minuta. Kada dobije finu žućkasto braonkastu boju ovaj dezert je gotov i može se seći i servirati.
Jagode Romanov
Jagode su romantično, slatko i zdravo voće koje se može lepo iskorititi u pravljenju dezerta. Za ovaj slatkiš biće Vam potrebno:
- ½ šolje kisele pavlake
- 3 kašičice smeđeg šećera
- 1 kašika konjaka ili ruma
- ½ šolje slatke pavlake
- 3 kašičice belog šećera
- 4 čolje svežih jagoda
U jednoj činiji izmešamo kiselu pavlaku, braon šećer i konjak. U drugoj činiji umutimo slatku pavlaku, a kad se dobro stegne dodamo joj beli šećer. Zatim šlag dodamo u prvu posudu i sve lepo izmešamo.
Ovo je dezert koji se servira u čaši. U čašu prvo stavimo sveže iseckane jagode i prelijemo ih napravljenom smešom. Zbog prisustva alkohola nemojte davati ovaj slatkiš deci. Možete izostaviti alkohol i staviti neku aromu za kolače, ekstrakt na bazi ruma ili slično.
Recepti za brze poslastice – Čokoladni Mousse
Penušavi, kremasti dezert koji se lako pravi.
Potrebni su:
- -Oko 250g čoko komadića
- -6 kašičica vode
- -2 kašičice ekstrakta vanile
- 2 šolje slatke pavlake
- ¼ šolje šećera u prahuž
Istopite čoko komadiće u posudu sa vodom i dodajte ekstrakt vanile. Ostavite sa strane da se ohladi. U drugoj posudi umutite šlag sa šećerom.
Zatim sjedinite obe smese na tihoj vatri. Dobijeni čokoladni mousse sipajte u staklene, providne čaše i ukrasite po želji.