Malo je onih koji ih nisu imali bar jednom, malo je i onih koji sada nemaju bar jedan par. Da li ste se zapitali nekada kako su nastale Converse All Star patike? Evo odgovora.

Po jednom istraživanju preko 60% svih Amerikanaca je bar jednom imalo bar jedan par ovih patika. Nisu preskupe, nisu Air Jordan patike, ne pravi ih Fila, Ribok ni Adidas. One su proizvod Američke firme pod nazivom Converse Rubber Corporation. Ako baš želite možemo ih uporediti sa sličnim komanijama kod nas koje proizvode gumenu obuću poput recimo Tigra iz Pirota.
Daleke 1908 godine ta kompanija je započela sa radom proizvodeći najpre gumene kaljače namenjene radnicima u poljoprivredi i sezonskim radnicima. Međutim, kako bi omogućila proizvodnju radnicima preko cele godine, kompanija je odlučila da počne sa proizvodnjom sportske obuće – patika. Sa rastućom popularnošću košarke u SAD ukazala se i potreba za proizvodnjom odgovarajuće sportske obuće i kompanija je tu videla svoju šansu. Nakon nekoliko godina istraživanja i nekoliko prototipnih modela 1917 godine predstavljen je prvi model Converse All Star patika. Originalan model je najpre bio sa platnom braon boje sa crnim ukrasima.

converse original patike
Prvi model Converse All Star Patika iz 1917 godine

Par godina kasnije, tačnije 1920 godine izlaze modeli sa crnim platnom, ali i prvi modeli izrađeni od kože. Zamisao je bila da Converse All Star budu prve patike koje će se masovno proizvoditi u USA. Sastojala se od vrlo debelog i kvalitetnog djona dok je nožni zglob prekrivalo platno a u ponekim modelima koža.
Nećete poverovati, ali prodaja je išla vrlo loše prvih nekoliko godina dok vlasnici fabrike nisu pribegli marketingu. Čovek koji je zaslužan za njihovo popularisanje bio je gospodin Charles ‘Chuck’ H. Taylor.

chuck taylor
Čak Tejlor, čovek koji je zaslužan za popularizaciju All Star Converse patika

Ko je bio Charles H. Taylor  

Charles H. Taylor je bio košarkaš koji je igrao za Američki košarkaški tim Akron Firestones. Čelnici kompanije su ga pozvali i pokazali mu patike. Chuck je naravno odmah uvideo potencijal ovakvog eventualnog dila, ali i njihov značaj za košarku te je rado pristao da populariše ovaj model patika. U znak zahvalnosti kompanija je njegovo ime Chuck Taylor dodala na zakrpu koja je postala sastavni deo svih modela.

zakrpa na patikama
Originalna zakrpa sa imenom Chuck Taylor

I tako je rođena legenda Converse All Star Patika.

Uskoro je patika postala sastavni deo sportske opreme svih košarkaških timova širom Amerike, dok je popularnost rasla i među onima koji su voleli taj sport. Istovremeno i kompanija je rasla.
1930 godine kompaniji je pripala čast da proizvede čuveni model u beloj boji za Olimpijske igre 1936 godine u Minhenu.To je model preteča modela koji je i dan danas popularan.

Bele All Star Converse Patike
Beli model Converse All Star patika proizveden za potrebe Olimpijskih igara u Minhenu 1936 godine

Nakon drugog svetskog rata, 1949 godine predstavljeni su klasični modeli u crno – beloj boji sa nešto modernijim dizajnom i već par godina kasnije Converse All Star patike su držale preko 80 % ukupnog tržišta patika u SAD. Zbog svog zalaganja u popularisanju sporta, posebno košarke, Chuck Taylor je nazvan Ambasadorom Košarke.1968 godine, Chuck je ušao u Hol Slavnih Košarke, ali je na žalost godinu dana kasnije preminuo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име