Mnogi ne mogu da započnu dan bez prve jutarnje kafe. Međutim, šta se dešava u našem organizmu, ako popijemu kafu pre doručka, na prazan stomak?
Dokazano je da kafa razbuđuje, poboljšava raspoloženje, utiče na bolji rad mozga, može čak da pomogne i u gubitku kilograma, da nas zaštiti od pojave dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, alchajmerove bolesti.
Da biste iskoristili sve ove prednosti kafe moraćete da je pomešate sa malo hrane odnosno da je pijete ili posle doručka ili u toku doručkovanja. U suprotnom kafa na prazan stomak više šteti nego što koristi našem organizmu.
Kafa na prazan stomak može da dovede do probavnih problema. Kafa sa ili bez kofeina podstiče proizvodnju želudačne kiseline i to u velikim količinama. Pošto nema hrane u stomaku ta kiselina ne može da se svari i počinje da nagriza sluznicu u stomaku. Kao posledica javljaju se žgaravica(gorušica) pa čak i čir na želucu.
Doktori smatraju da nije dobro piti kafu rano ujutru na prazan stomak jer možete postati nervozniji i biti pod većim stresom nego inače. To je zato što kafa povećava nivo kortizola. Čim otvorite oči rano ujutru telo počinje da se oslobađa od viška kortizola, hormona koji utiče na regulisanje imunog sistema, metabolizma i reakcije na stres. Sa prvom jutarnjom kafom stimulišete proizvodnju kortizola i to u trenutku kada je od na vrhuncu što za posledicu ima povećan nivo stresa. Zato neki stručnjaci smatraju da je pravo vreme za prvu jutarnju kafu kasno ujutru ili rano popodne. Tada će ona imati najbolje efekte po naše zdravlje.
Ne treba preterivati sa kafom naročito ako imate probleme sa anksioznošću, razdražljivošću, lupanje srca i slično. Ako ne možete da se odviknete od kafe onda probajte neku alternativu poput decaf ili kafe bez kofeina.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име