Nije zdravo kretati se po velikoj vrućini i izlagati kožu preteranom sunčevom zračenju. Ponekad ni kreme za sunčanje nisu dovoljne da zaštite kožu pa se zato javljaju opekotine. Pogledajte na koje sve načine možete da sredstiva koje uglavnom svi imate kod kuće umirite i ublažite opekotine od sunca.

1.    Sirće

sirće

Sirće je jedno od najefikasnijih sredstava za ublažavanje opekotina od sunca. Možete ga sipati u bočicu sa sprejom i naprskati opečenu oblast. Najbolje je koristiti sirće kao kupku. U kadu sa toplom vodom dodajte 2 do 3 šolje sirćeta i potopite celo telo. Sirće će obezbediti ravnotežu ph vrednosti kože i umiriti opekotine. Takođe možete peškir navlažiti sirćetom, pritisnuti na opečeno mesto i ostaviti nekoliko minuta. Za opekotine najbolje je koristiti jabukovo sirće.

2.    Belanac

Enzimi u belancu ublažavaju opekotine od sunca. Izdvojite jedan ili dva belanca u činiju i nanesite vatom na opečeno mesto. Kada se belanac osuši bol će prestati.

3.    Ovsena kaša

Ovsena kaša
Ovsena kaša se protiv opekotina od sunca može upotrebiti na dva načina. Stavite dve šolje ovsene kaše u kadu sa mlakom vodom i potopite telo pola sata. Drugi način podrazumeva da se ovsena kaša pomeša sa belancem i nanese na opekotinu. Kad se smeša osuši treba je oprati mlakom vodom.

4.    Čaj

Čaj
Čaj možete koristiti na više načina protiv opekotina. Skuvajte jak čaj i stavite ga u frižider. Kad se ohladi možete ga direkno naneti na opekotinu ili potopite peškir u čaj i njime omotajte opečenu oblast. Takođe možete staviti 2 do 3 kesice čaja u kupku.

5.    Kiselo mleko

Kiselo mleko i jogurt se najviše koriste za ublažavanje opekotina od sunca. Možete ga staviti direkno  iz  frižidera na opečeno mesto. Ili nakvasite peškir kiselim mlekom i nanesite na opekotinu. Ili ga stavite u toplu kupku.

6.    Kukuruzni skrob

Rastvorite šolju kukuruznog skroba u kadu sa toplom vodom i potopite telo pola sata. Pomešajte pola šolje ovog skroba i pola šolje sode bikarbone i nanesite na opekotinu. Napravite pastu od kukuruznog skroba i vode i nanesite na opečeno mesto. Pustite da se pasta osuši, a zatim je lagano isperite.

7.    Paradajz

Paradajz
Paradajza leti ima tako da ga možete iskoristiti kao lek protiv opekotina od sunca. Najlakše je da trljate paradajzom preko opečenog mesta. Ako Vam to ne prija stavite dve šolje paradajz soka u toplu kupku.

8.    Krastavac

Još jedna salata kao efikasno sretstvo protiv opekotina. Krišku krastavca nanesite direkno na kožu. Ili ga izmiksajte i napravite pire, pomešajte sa kiselim mlekom i namažite opečenu kožu.

9.    Med

Med
Med pored toga što je ukusan predstavlja prirodno sretstvo protiv opekotina. Možete ga direkno naneti na opekotinu . Takođe med možete dobro promešati sa sokom od limuna ili sa mlekom i naneti na opečenu kožu.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име