Raznolika, šarena jaja su sastavni deo uskršnje trpeze, ali i samog praznika Uskrsa. Postoje različite metode farbanja, ali je poslednjih godina sve popularnije farbanje jaja prirodnim putem uz pomoć svežih namirnica i začina koje uglavnom svi imamo kod kuće. Na ovaj način dobijamo prelepe nijanse u pomalo rustičnom stilu. Ništa nije komplikovano, potrebne su samo određene namirnice, malo sirćeta i naravno jaja. Farbanje jaja prirodnim putem je zdravo i ekološki isplativo pa je samim tim iz godine u godinu sve popularnije širom sveta.dekoracija

 

Postupak pripreme boje

  • U lonac srednje veličine stavite 1 litar vode i dve kašike sirćeta. Kad voda provri dodajte sastojke za boju po izboru, smanjite vatru i pustite da se kuva oko 30 minuta.
  • Nakon 30 minuta sklonite lonac sa šporeta i ostavite da se smeša ohladi. Zatim procedite boju da biste uklonili ostatak hrane.
  • Dodajte predhodno skuvana jaja u proceđenu boju i ostavite da odstoji oko pola sata. Kada dostigne željenu boju izvadite jaje i osušite ga na papirnom ubrusu.jaja

 

Potrebne namirnice

U predhodnom postupku pripreme boje smo objasnili kako se kuvaju ove namirnice sa sirćetom i vodom, a evo o kojim je namirnicama reč i koje se nijanse pritom dobijaju.
Crvena, tamno roze boja – Da biste dobili crvenu ili tamno roze boju potrebno je po onom predhodnom postupku kuvati 4 kafene šolje iseckane cvekle.
Narandžasta boja – Za postizanje narandžaste boje koriste se 4 šolje ljuske od crnog luka. Da biste dobili svetlo narandžastu boju ostavite jaje da preko noći odstoji u tegli sa bojom.
Žuta – Da biste dobili žutu boju u lonac sa vodom i sirćetom dodajte tri kašike kurkume.
Svetlo plava – Za postizanje ove boje potrebno je u lonac sa sirćetom i vodom dodati tri šolje seckanog crvenog ili ljubičastog kupusa. Da biste postigli svetlo plavu nijansu ostavite jaje da u boji odstoji preko noći.farbanje jaja prirodnim putem
Tamno plava – Potrebne su četiri šolje borovnica.
Bordo, tamno crvena nijansa – Potrebne su ljuske od ljubičastog luka. U lonac dodajte 2 šolje vode i 3 kašike sirćeta, stavite ljuske od ljubičastog luka i pustite smešu da se kuva oko 15 minuta. Ostavite smešu da se prohladi na sobnoj temperaturi i zatim procedite tečnost u teglu. Dodajte kuvano jaje u tečnost i ostavite ga dok ne dobije željenu nijansu.
Zelena – Da biste dobili zelenu boju stavite listove spanaća u šerpu, sipajte hladnu vodu i 4 kašike sirćeta. Smesa se kuva 15 minuta, zatim prohladi i procedi i onda se u proceđenu tečnost stavlja kuvano jaje.
Ljubičasta – Da biste dobili ovu boju u teglu sipajte šolju crnog vina. Potopite kuvano jaje u vino i pustite ga da odstoji dok ne dobije željenu nijansu.
Tamno narandžasta – Da biste postigli zagasito narandžastu boju, skuvajte vodu u džezvu za čaj, sipajte skuvanu vodu u teglu u kojoj se nalaze tri kesice crnog čaja, ostavite da odstoji 30 minuta. Kada se čaj ohladi na sobnoj temperaturi dodajte kuvano jaje i pustite ga da upije boju dok ne budete zadovoljni nijansom.