Predstavljamo vam alternative za jelku – inspirativne božićne i novogodišnje dekoracije koje će odmah uneti praznični duh u vaš dom.

alternative za jelku
Ako iz nekog razloga ne želite da kitite klasičnu jelku za Novu godinu i Božić ili jednostavno želite da postavite nešto zabavno i svečano u drugoj prostoriji u vašoj kući postoji rešenje i za vas. U pitanju su alternative za jelku koje izgledaju fenomenalno i sigurno će oduševiti sve kako ukućane tako i goste. Zahvaljujući društvenim mrežama u mogućstvu smo da vidimo kako se neke od ovih dekorativnih ideja sprovode u delo korak po korak. Potrebno je samo malo mašte, strpljenja i vremena i vaš dom će dobiti savršenu i originalnu dekoraciju na kojoj će vam svi zavideti. Pa da počnemo pogledajte koje su to alternative za jelku koje možete i sami napraviti kod kuće.

1.Alternative za jelku od knjiga

 alternative za jelku od knjiga
Jedan od najlakših načina da napravite božićno drvo jeste uz pomoć knjiga. Knjige svi imamo kod kuće, nije ih ni potrebno mnogo, par komada. Otvorite ih i ređajte jednu preko druge tako da napravite oblik jelke. Na kraju možete dodati zvezdu na vrhu, preko ukrasne bisere ili zelenu dekoraciju. Možete oko njih obaviti i lampice i staviti pored neki poklon ili figuricu koja asocira na praznike. Umesto knjiga vam mogu poslužiti i sveske sa debelim koricama. Još lepše će izgledati ako su korice knjiga različitih boja.

2.Od merdevina

 merdevine
Svi u kući uglavnom imamo male merdevine koje nam pomažu da dohvatimo ono što se nalazi na najvišim policama. Sve jedno je da li su drvene ili plastične. Njihova boja takođe nije bitna. Otvorite ih i obavijte oko njih zelene grane, na njih možete zakačiti ukrase, takođe stavite lampice. A, ispod njih naređajte poklone. Priznaćete izgleda zaista kao prava jelka.

3.Alternative za jelku od poslužavnika

 posluzavnik
Velike poslužavnike od tri nivoa ispunite zelenim granama, šišarkama, ukrasima i svim ostalim sitnicama koje se koriste za pravljenje venčića i sličnih dekoracija. Poželjno je da dominiraju zelena i crvena boja.

4.Od kutija

 alternative za jelku od kutija
Sledeće dekoracije kao alternative za jelku jesu od običnih kutija. Možete iskoristiti i kutije za cipele samo je poželjno da ih uvijete u ukrasni papir. Igrajte se kao deca sa kockama. Ređajte kutije jednu preko druge tako da dobijete oblik trougla odnosno jelke. Na kraju možete ukrasiti svoju novu jelku.

5.Alternative za jelku od štapa i kanapa

 alternative za jelku od stapa i kanapa
Za sve ove alternative za jelku je potrebno vreme, ali i određeni materijal. Ovde se zaista radi o štapu i kanapu. U pitanju su deblje grane koje možete naći u prirodi. Možda će vam biti potrebna pomoć da skratite drvo i napravite rupe kroz koje se provlači kanap. Međutim, kanap možete i vezivati na krajeve drveta. Bitno je da vaša dekoracija dobije oblik trougla i da je možete zakačiti za zid. Na grane možete zakačiti ukrase, pom, pom loptice šta god poželite.

6.Od polica

 slike
Mašta može svašta, pa tako iskoristite i police za knjige i umesto knjiga poređajte slike u obliku trougla. Okolo stavite lampice, a na vrhu udenite zvezdu.

7.Alternative za jelku od šišarki

 alternative za jelku od sisarki
Postoji dosta tutorijala na internetu kako napraviti jelku od šišarki. Obično se koristi stiropor kao baza. On se oblikuje u kupu, a zatim se oko njega uz pomoć toplog lepka stavljaju šišarke i po koji osušeni kolut limuna ili pomorandže.

8.Od grana

 alternative za jelku od grana
Ovo je najjednostavnija dekoracija, ali će vam biti potrebno da se malo prošetate kroz prirodu i nađete neki zgodnu granu drveta koju možete kod kuće staviti u vazu i dekorisati ukrasima za jelku.

9.Od borovih grana

 grane jelke
Od borovih grana, koje se inače i koriste za dekoraciju, napravite na zidu oblik jelke.Možete koristiti žicu da biste lakše fiksirali grane. Zakačite na grane šišarke, ukrase, okolo lampice i to je to, prave alternative za jelku.

10.Od jastuka

jastuci
Od jastuka za zanimljivim, tipičnim novogodišnjim i božićnim motivima možete takođe, ređajući ih, da napravite oblik jelke. Nije bitno i ako se rasturi, ništa se ne može slomiti, a lako ćete je ponovo složiti.

11.Alternative za jelku od sanki

 sanke
Sanke podignite i ređajte ukrase, sveće, lampice, ili neke figurice u prazničnom duhu. Njih lako možete prebacivati iz jednog ugla sobe u drugi.

12.Od kartonskih kupa

kartonske kupe
Napravite kupe od kartona, dodajte ispod neku plastičnu podlogu da bi kupa čvrsto stajala i dalje ukrašavajte. Možete lepiti raznobojne papiriće na kupi, možete je obmotati kanapom i dodati vunene pom pom loptice ili neke druge ukrase. To je isključivo star vaše mašte i kreativnosti.