Pred vama su saveti kako okititi novogodišnju jelku, a da ona izgleda kao da su je ukrašavali profesionalci. Pošto sve mora biti na profesionalnom nivou onda je bitno da pre ukrašavanja obezbedite potreban alat odnosno pamučne rukavice kojim ćete oblikovati grane, zatim makaze i na kraju sigurne merdevine uz pomoć kojih ćete lakše dekorisati vrh jelke.jelka

Osmislite temu koja se pre svega odnosi na boju ukrasa, da li će oni biti u jednoj ili dve boje ili možda šareni to je sve na vama. U poslednje vreme su popularni i ukrasi u obliku veštačkih cvetova i mašni, ali i za njih kao i za one klasične važi pravilo „ što veći to bolji“. Čak možete da ih postavite i na vrh umesto klasične zvezde. Slede saveti kako okititi novogodišnju jelku tako da ona zaista zasija u punom sjaju i samim tim ulepša vaš dom ali i doček učini glamuroznijim i nezaboravnim.

1.Investirajte u kupovinu kvalitetne veštačke jelkekako okititi novogodisnju jelku vestacko drvo

Kvalitetno drvo je napravljeno od vrhunskog materijala i samim tim ima dobar oslonac koji će pouzdano držati sve ukrase i ostavljati utisak sigurnosti. Tradicionalan oblik drveta je najbolji jer ne izlazi iz mode i možete dugo da ga koristite. Pritom ima dobru građu koja je stvorena za raskošno, slojevito kićenje sa stilom.

2.Kako okititi novogodišnju jelku – Pažljivo oblikujte granegrane

Ovaj posao može dugo da traje, ali krajnji rezultat je vredan truda. Pažljivo oblikovane grane daju vašem drvetu slojeviti i prirodniji izgled.Odvojite svaku granu jednu od druge i raširite manje grančice u različitim pravcima kako biste pokrili što je moguće više prostora. Ako ste perfekcionista ovo je korak kome ćete se najviše posvetiti.Krenite od dna prema vrhu i s’vemena na vreme se odmaknite od drveta da biste stekli potpuni utisak i uočili eventualne nedostatke koje još treba popraviti. Srećom, grane mogu lako da se prilagođavaju jer su savitljive u svim pravcima, samo je važno imati strpljenja i volje.

3.Postavljanje lampicakako okititi novogodisnju jelku lampicama

Profesionalci savetuju da je bolje i praktičnije prvo postaviti lampice pa tek onda ukrase. Lampice počnite da postavljate od kraja na kom je utikač.Najpre izmerite udaljenost do utičnice i krenite da motate žicu oko stabla od tog kraja pa naviše. Dok obmotavate grane ka vrhu vodite računa da ih podjednako raspoređujete. Poželjno je da motate oko svake važne grane, od unutrašnjosti gde je stablo, prema kraju grane i natrag. Osvetljavanje drveta iznutra prema spolja daće mu višedimenzionalan izgled. Vodite računa i o poziciji lampica, jedna lampica ispod grančice, a druga iznad. Lampice po pravilu treba da budu postavljene bliže stablu u odnosu na ostale ukrase i da stvaraju toplu atmosferu sijajući kroz grane.

4.Postavljanje ukrasa i osmišljavanje temeukrasi

Odaberite ključni ukras kao i paletu boja. Ako vam je tema ove Nove godine sneg onda je najbolje izabrati srebrne i bele ukrase i ostalu dekoraciju kao i jelku koja ima efekat „grana sa snegom“.Bela boja će stvoriti predivan kontrast sa bojom nameštaja, a za što dominantniju zimsku atmosferu nemojte zanemariti i ulogu drugih detalja. Recimo da ispod, tamo gde je postolje jelke,postavite neki beli čupavi tepih ili jastuk koji bi podsećao na sneg. Ovakve navlake ili „ suknje“ za postolje se mogu i kupiti.
Ako ste ljubitelj girlande onda je stavite odmah posle lampica jer biste kasnije mogli da imate poteškoća oko provlačenja girlande kroz grane i ukrase. Ukrase ređajte od vrha prema dnu i vodite računa o jednakoj širini između redova. Ako želite ukrase u dve boje onda je najbolje da te boje budu u kontrastu.

5.Vodite računa o balansu – Kako okititi novogodišnju jelkukako okititi novogodisnju jelku balans

Veoma je važno da ukrasi budu ravnomerno raspoređeni. Počnite od većih ka manjim. Neke okačite na sam kraj grančice, a druge teže u unutrašnjost grana, bliže stablu kako biste izbegli stvaranje nepoželjne praznine, i dali drvetu potrebnu dubinu. Dimenzije i oblici ukrasa mogu da variraju i zato je bitno da se pravilno rasporede. Njihova raznolikost daje joj efektniji i bogatiji izgled i zato je najbolje prilikom njihovog izbora rukovoditi se filozofijom „mix and match“.
Ono što je takođe važno jesu i lepo upakovani i dekorisani pokloni ispod jelke, figurice irvasa, medvedića, Deda Mraza, ali i u poslednje vreme veoma popularnih patuljaka poznatih kao gnoma. Inače prema legendi gnomi su poreklom iz Skandinavije . Za Novu godinu decu daruje upravo ovaj veseli patuljak, a ne Deda Mraz.