Uređenje trpezarije bi trebalo da se bazira na jednostavnosti i udobnosti da bi porodica i prijatelji u njoj provodili vreme u prijatnoj i opuštenoj atmosferi.

 boje za uređenje trpezarije
Uređenje trpezarije je često zapostavljeno jer se kod uređenja enterijera više pažnje posvećuje kupatilu, kuhinji ili dnevnoj sobi. Međutim, krajem leta kada dođu hladniji dani trpezarija postaje i te kako važna jer se svi sa terasa i otvorenih prostora povlačimo u stan ili kuću. Zato je i uređenje trpezarije veoma bitno da bi ona delovala primamljivije tokom porodičnog ručka ili večere sa prijateljima. Evo nekoliko saveta za osvežavanje i uređenje trpezarije.

 uređenje trpezarije printovima
Cvetne zavese, tapete sa motivima džungle, nameštaj od ratana, stolice sa animal printom, kao i uvek dobrodošle biljke su samo neki od detalja kojima možete osvežiti prostor. Ako je trpezarija deo otvorenog koncepta, važno je da vizuelno bude odvojena od kuhinje i dnevne sobe. Za to možete iskoristiti neki upečatljiv tepih, komodu ili vitrinu.

Tepih bi trebalo da za 90 centimetara bude veći od trpezarijskog stola i to sa svih strana. Međutim, tepisi su skloni prljanju pogotovo ako imate decu ili kućne ljubimce. Kao alternativu razmislite o postavljanju podova od tvrdog drveta. Potrebno mu je minimalno održavanje jer se lakše čisti od tepiha i prostirki i pritom ne zahvata stolice kada ih ljudi pomeraju napred nazad.

 uređenje trpezarije tapetama
Nigde tapete sa cvetnim dezenom ne stoje tako lepo kao što stoje u trpezariji. Odlično će se uklopiti uz neko vintaž ogledalo. I uopšte ogledalo u trpezariji odaje utisak glamura, luksuza, prefinjenosti. Efektni, upečatljivi lusteri nikada neće izaći iz mode, ali umesto tradicionalnih lustera možete ih okačiti nekoliko. Lusteri uvek skreću pažnju i njih gosti prvo primete jer se nalaze odmah iznad stola. Zato ih birajte sa posebnom pažnjom. Trpezariji je obično potrebna dobra rasveta da bi se osvetlio ceo prostor. To znači da uvek možete da kombinujete više osvetljenja. Ako smatrate da luster nije dovoljan možete postaviti zidna svetla ili ugaone lampe, ali vodite računa da budu u skladu sa trpezarijskim stolom.

 osvetljenje
Izložite omiljeno posuđe u vitrini sa staklenim vratima ili još bolje na policama. Samo imajte u vidu da ćete morati češće sa njih da brišete prašinu. Odlično će izgledati ako složite posuđe po bojama. Na primer na jednoj polici plavo posuđe, a na drugoj crno. Ne zaboravite i takozvani „ peti zid“ ili plafon. Oslikajte ga cvećem ili geometrijskim motivima na taj način će uređenje trpezarije dobiti „ kraljevski“ izgled.

 stolnjaci i ostali namestaj
Budite hrabri i kreativni. Pošto u trpezariji ne provodite toliko vremena koliko u dnevnoj sobi, slobodno se poigrajte jarkim bojama i živopisnim šarama. Hrabro izgleda i crno bela trpezarija kao i ona sa kontrastnim bojama.

 ogledalo
Ko se ipak drži neutralnih tonova može da stavi na stolice jastučiće sa cvetnim ili nekim drugim motivima čisto da se razbije monotonija.

Na zidove, ako nemate umetnička dela možete okačiti fotografije ili uramljen poster omiljenog filma ili uramljenu ploču svog omiljenog benda.

 uređenje trpezarije slikama
Ljubitelji vina mogu da naprave police na kojima će izložiti flaše. Oni kojima je ipak draži čaj treba da investiraju u zanimljiv čajnik koji se može naći u antikvarnicama pa čak i na pijaci.
Okrugli sto za specijalne prilike možete i sami „obući“ u svečanu haljinu. Potrebno je da preko stola stavite jedan stolnjak koji će ići do poda, a zatim preko njega još jedan u kontrasnoj boji.

 minimalizam
Ranije je drvo moralo da bude u tonu, međutim, ta pravila više ne važe. Slobodno kombinujte sto od tamnijeg drveta sa stolicama od svetlijeg drveta. Čak možete uklapati i plastične stolice. Dok su ranije stolice bile u kompletu sada to nije bitno. Slobodno birajte stolice u različitim bojama pa čak i formama ,ali ipak gledajte da ih nešto vezuje odnosno da imaju nešto zajedničko. Ako vam je dosadila klasika umesto stolice nabavite klupu i kombinujte je sa foteljom.

 detalji i tapete
Kada uređujete trpezariju razmislite o svojim potrebama. Ako vas nema mnogo u kući i ako u trpezariji ne provodite mnogo vremena onda nemojte kupovati set koji podrazumeva veliki sto i šest stolica. Dovoljan je jedan kvalitetan stočić i dve stolice koji mogu delovati veoma šarmantno i doneti dašak Pariza u vaš stan.