Nedavno su čitaoci popularnog muzičkog magazina The Rolling Stone izabrali listu 10 pesama čiji autori nakon jednog čudnovatog hita nisu uspeli da naprave neki veći uspeh nakon toga ili su pali u zaborav. Verovali ili ne, Rock And Roll je prepun ovakvih slučajeva. Pogledajte listu:

  1. The Proclaimers – 500 Miles

The Proclaimers je Škotski bend i čine ga dva identična brata blizanca Čarli i Kreg. Pesma 500 milja je objevljena 1988 godine na Albumu Sunshine on Leith kao pilot singl. Interesantnog ritma pesma je prepoznatljiva po nadahnutom i nadasve čudnom stilu interpretacije i vrlo brzo nakon objavljivanja dostigla je vrtoglavu popularnost. Uprkos činjenici da su mnogo vremena provodili na turnejama, bend the Proclaimers više nikada nije uspeo da napravi hit.

 

2. The Misterians – 96 Teardrops

Američki bend The Misterians je 1966 godine komponovao ovu pesmu u sobi jednog hotela u Mičigenu. Začetak Hipi ere bio je željan novih ritmova i pesma je ekspresno našla svoj put do broja 1 na listama širom sveta. Nakon toga sledi par osrednjih pesama i to je sve. Bend je ostao zarobljen okružen  monotonijom sopstvenih sličnih pesama.

  1. Chumbawamba – Tubthumping

Sudbina koja je snašla ovaj uvežbani i kreativni engleski bend je pomalo nepravedna. Možda razlog leži u tome da je bend na izvestan način pretežak u instrumentalnom smislu ali i njihova politička angažovanost u tekstovima pesama pre svega donela je više štete nego koristi. Bilo kako bilo, iako ima dosta kvalitetnih kompozicija, bend čudnog imena koji se pre nekoliko meseci raspao pamtićemo po ovom zaista dobrom hitu.

 

4. Blind Melon – No Rain

1993 godina je bila godina u kojoj je poznati Muzički TV kanal MTV počeo svoju transformaciju. Alternativni bend Blind Melon je objavio ovu pesmu 1992 godine ali je ona svoj put kroz top liste počela da krči nešto kasnije ističući se kroz šumu hitova koji su se pojavljivali u to vreme. Na nesreću pevač benda Shannon Hoon je postao zavistan od narkotika tako da je kao rezultat toga ova pesma sada na našoj listi.

 

  1. The Knack – My Sharona

Tu 1979 godinu karakteriše zenit u kome su se nalazili isključivo punk bendovi i ne čudi da su slušaoci prihvatili perfektnu pop pesmu kakva jeste  pesma My Sharona. Pesma je inspirisana istinitom ljubavnom romansom vođe benda Daga Figera i Sharone Alperin njegove tadašnje devojke. Njihov drugi album je tek blago prošao kod slušalaca a bend The Knack se ubrzo raspao.

 

6. Soft Cell – Tainted Love

Oni koji su slušali muziku 80. sećaju se svakako ove pesma. U to vreme svi bendovi su eksperimentisali klavijaturama a klavijature su u to vreme imale svega nekoliko osnovnih ritmova. Možete vrlo lako shvatiti da su svi veliki bendovi u to vreme imali slične pesme. Ko je nakon tog perioda uspeo da se transformiše krenuo je dalje, a grupa Soft Cell nije i ovo je ostao njihov jedini i najveći hit.

 

7.  Big Country – In A Big Country

Big Country je Škotski bend koga karakteriše vrlo jak zvuk gitara i naglašena ritam sekcija. In a Big Country je zaista lepa kompozicija, ali ubrzo bend gubi popularnost u Americi i pada u zaborav.

 

  1. Dexy’s Midnight Runners – Come On Eileen

Ovo je bila dekadentna faza u rocku i pesma Come On Eileen ali i spot upravo to najbolje opisuju. Pevljiva pesmica zasnovana na Irskom folklornom ritmu brzo je osvojila publiku. Međutim bend se ubrzo raspada. Pored napora frontmena grupe Kevin Rowland-a bend je ubrzo otišao u zaborav.

 

  1.  A-ha – Take On Me

Nije ništa čudno da bend koji nije iz amerike ili engleske potone nakon jednog hita. To se upravo dogodilo i bendu A-ha koji je iz Norveške. Uprkos činjenici da je pesma kvalitetna kao i da je spot urađen u to vreme naprednom komjuterskom animacijom, pesma Take on me je ostala njihov jedini hit ikada.

 

  1. HANSON – MMMBop

1997 godine Američka grupa Hanson je objavila pesmu MMMBop. Grupu su u to vreme činili maloletni članovi i pre je ličila na neki kućni projekat bogatih roditelja koji ispunjavaju svaku želju svojoj deci, pa tako i da snime spot.  Ali, nije baš bilo tako. Pesma je vrtoglavo osvojila top liste u Americi, Kanadi, UK i Nemačkoj. Momci su privlačili pažnju na svakom koraku, toliko da su ubrzo počele da izlaze obrade u šaljivom smislu. Bend snima i dalje ali ovakav uspeh pripada samo jednoj pesmi i samo jednom vremenu koje obeležila upravo ta kompozicija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име