Poznati i uticajni gitarista J. J. Cale, koji je napisao mnoštvo poznatih pesama koje su kasnije obradili muzičari poput Erika Kleptona, umro je danas u 74. godini.

Njegov unikatni stil sviranja gitare kao i atmosfera koju je stvarao u svojim delima bili su inspiracija i mnogim muzičarima širom sveta. Sam Erik Klepton koji je na izvestan način bio njegov promoter izjavio je da je Cale bio po njemu najznačajnija figura u muzici u poslednje tri decenije. Smrt J.J Cale-a je potvrđena na njegovom zvaničnom websajtu na kome piše da je muzičar umro  u 8 sati ujutru, po lokalnom vremenu 26 jula 2013. godine od srčanog udara.

J.J Cale je bio dobitnik nagrade Gremi. U svom stvaralačkom opusu ima pesme poput Cacaine, After Midnight i mnoge druge. Pod uticajem bluza, kantrija, rokabilija i džeza uspeo je da stvori unikatan odraz, prepoznatljiv i težak za kopiranje. Svejedno, mnogi muzičari su od njega učili prve korake. Uticao je na Santanu, već pomenutog Erika Kleptona, Dire Straits, Lynyrd Skynyrd i Tom Petty-ja.

Rođen je 1938 godine u Oklahomi, gradiću Tulsa a muzičku karijeru je započeo kao inženjer zvuka. Sam Erik Klepton ga je ohrabrio da počne sa komponovanjem nakon što je 1970 godine snimio obradu njegove kompozicije After Midnight.

Međutim, i pored podrške Erika Kleptona i nesumnjive genijalnosti ovaj muzičar je mnogima ostao nepoznat.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име