Sneg ima svoje čari. Ali radi lakšeg otapanja i sprečavanja nepovoljnih posledica klizanja prolaznika i automobila putari posipaju tone zimske soli i rizle na ulicama. Ta so dolazi direkno u dodir sa našom obućom i nagriza je. Zbog toga je obući tokom zime potrebna posebna zaštita i nega. Pogledajte na koji način možete zaštititi svoju obuću od zimske soli.

Tragove od soli uklanjajte odmah
Tragove od soli uklanjajte odmah
Nakon hodanja po ulicama punih snega pomešanog sa soli ne čekajte da se obuća osuši već tragove od soli tretirajte odmah. So je štetna za kožnu obuću i to naročito od delikatne meke kože kao što je teleća i jareća. Što duže čekate so prodire u kožu i ostavlja fleke koje se kasnije teško uklanjaju.
Koristite jabukovo sirće razblaženo vodom
Jabukovo sirće je jako i zato ga razblažite vodom, potopite krpicu i obrišite cipele. Sirće se rastvara u koži, razbija so i izvlači mrlju. Trljajte sirćetom sve dok mrlja ne nestane.
Za obuću od antilopske kože koristite četku
Za uklanjanje tragova soli kod obuće od antilopske kože koristite četku i to meku nikako metalnu. Prvo krpicom nanesite sirće na fleku, a kada se osuši dobro izčetkajte četkom za velur.
Kad se cipele osuše premažite ih odgovarajućom kremom za obuću
So i sirće isušuju kožu i dovode do njenog pucanja. Zato kada se očišćenje cipele  osuše premažite ih odgovarajućom pigmentovanom kožnom kremom koja će im povratiti vlažnost, boju, elastičnost i sjaj.
Kao preventivu koristite sprej za obuću
Da biste sprečili prodiranje soli koristite odgovarajući sprej za kožnu obuću. To ne mora da bude vodootporni sprej jer je  prejak i blokira pore kože, što sprečava cipele da dišu. Sprej ne prskajte direkno već na 8 do 12cm udaljenosti od obuće.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име