Kako skinuti fleke sa bele košulje i odeće? Da li ste nekada bili u situaciji da isflekate svoju omiljenu belu košulju, bluzu, belu haljinu ili pantalone? Pokušavali ste da skinete fleku, ali bezuspešno. Zato izbegavate da na proslave i večere nosite belo da ga ne biste isprljali hranom ili pićem. Takvu isflekanu odeću bukvalno više ne možete nositi već Vam samo zauzima mesto u ormaru.

Uvek možete kupiti novu košulju ili je odneti na hemijsko čišćenje. Ali sve to košta. Zato umesto da trošite novac, izdvojite malo vremena i naučite ove korisne trikove. Bitno je da brzo reagujete, da biste mrlju u potpunosti uklonili. Pogledajte detaljan vodič kako skinuti fleke sa bele košulje.

Mrlje od kafe, čaja i voćnog soka

  • Pomešajte u dubljoj posudi jednu supenu kašiku belog sirćeta sa jednom kašičicom kastilj sapuna. U tu smesu potopite deo košulje koji je isflekan i sačekajte 30 minuta.
  • Pospite sodu bikarbonu ili neko sredstvo za izbeljivanje veša na mrlju i nakon nekog vremena isperite hladnom vodom. I kod prvog i kod drugog saveta ako je potrebno postupak možete ponoviti.

Kako skinuti fleke od roze i crvenog vina

Ako je moguće mrlje odmah počnite da skidate. Najpre mrlju od vina obrišite vlažnom pamučnom krpom da bi upila višak vina sa odeće.

  • U prskalici napravite rastvor za skidanje fleka od ¼ šolje hidrogen peroksida, 2 kašičice kastilj sapuna i esencijalnog ulja limuna. Promešajte ovaj rastvor i isprskajte mrlju.
  • Ako je potrebno možete po mrlji posuti sodu bikarbonu, a zatim je isprskati napravljenim rastvorom. Nakon 15 minuta isperite mrlju hladnom vodom.
  • Ako se mrlja i dalje vidi potopite je u posudu u kojoj ćete staviti jednu kašiku praška za pranje, ¼ šolje sode bikarbone i hidrogen peroksida. Ostavite da prenoći.kako skinuti fleke od vina

Fleke od blata i zelene trave

Za skidanje ovih mrlja možete koristiti rastvor koji ste napravili za skidanje fleka od vina u predhodnom primeru. Isprskajte mrlju i ostavite je da odstoji 15 minuta. Ako je fleka tvrda onda je preko noći potopite u mlaku vodu u kojoj ćete dodati jednu kašičicu praška za pranje veša i bilo šta od sledećih sastojaka: sodu bikarbonu oko 1/4 šolje, hidrogen peroksid, sirće ili medicinski alkohol. Sutradan tu belu odeću ubacite u mašinu i perite kao i obično.

Kako skinuti fleke od krvi

Ovde je bitno da što pre krenete sa postupkom skidanja mrlje i to tako što ćete prati odeću pod mlazom hladne vode. Trljajte da biste krv što više skinuli. Ako je potrebno isprskajte mrlju rastvorom koji ste napravili za skidanje fleka od vina. Nakon 15 minuta isperite odeću hladnom vodom. Takođe, ako se krv nije skinula možete ponovo isprskati uflekano mesto i četkicom blago trljati i ispirati hladnom vodom.

Mrlje od voća i paradajz sosa

Bitno je da fleku što bolje isperete hladnom vodom. Zatim da je isprskate napravljenim rastvorom. Ponovo je trljajte prstima i ispirajte hladnom vodom. Možete napravljeni rastvor naneti na čistu krpu i njome trljati uprljani deo. Krpom idite ispod mrlje i trljajte je na gore da biste je podigli i skinuli. Takođe možete odeću potopiti u rastvor sode bikarbone i hidrogen peroksida ili nekog izbeljivača za veš i ostaviti da odstoji preko noći.mrlje od paradajza

Mrlje od čokolade

Pokušajte višak čokolade da obrišete vlažnom krpom. Isprskajte mrlju napravljenim rastvorom za skidanje mrlja i trljajte krpom dok čokolada ne nestane. Možete potopiti odeću i ostaviti preko noći u rastvor koji je isti kao i kod ostalih fleka. Bitno je samo da na kraju odeću isperete hladnom vodom.

Mrlje od šminke

Napravite pastu od jedne kašike praška za pranje veša, sode bikarbone i hladne vode. Umočite u pastu isflekani deo odeće i trljajte. Ako je mrlja velika onda potopite košulju u rastvor koji sadrži ¼ šolje hidrogen peroksida, sirćeta i sode bikarbone. Ostavite da odstoji preko noći.

Mrlje od karmina

Najpre obrišite višak karmina vlažnom krpom ili ubrusom. Zatim isprskajte napravljenim rastvorom koji ste već koristili za mrlje u predhodnim primerima i ostavite 3-5 minuta. Zatim prebrišite mrlju vlažnom krpom. Ako je potrebno potopite odeću kao i u predhodnim primerima i ostavite je da odstoji preko noći.

Kako skinuti žute fleke od znoja

Ove dosadne mrlje možete skinuti uz pomoć sledećeg rastvora: pomešajte ½ šolje hidrogen peroksida, 2 kašike sode bikarbone, 1 kašičica izbeljivača za veš i ¼ šolje vode. Nanesite rastvor na mrlju, malo istrljajte prstima i ostavite 2 sata da odstoji, a zatim je isperite hladnom vodom. Ako je mrlja i dalje vidljiva ponovite postupak, ali u napravljeni rastvor dodajte malo medicinskog alkohola.mrlje od znoja

Mrlje od parfema

Ove mrlje se skidaju istim rastvorom kao i mrlje od znoja(pomešajte ½ šolje hidrogen peroksida, 2 kašike sode bikarbone, 1 kašičica izbeljivača za veš i ¼ šolje vode). Nanesite rastvor na mrlju i trljajte. Ostavite nekoliko sati da odstoji i operite košulju hladnom vodom. Ako je mrlja i dalje vidljiva potopite je u rastvor vode i izbeljivača za veš. Neka ostane tako preko noći, a onda košulju operite hladnom vodom.