Jedno od najčešćih pitanja koje žene postavljaju jeste kako smršati posle četrdesete. Na isti način živite, isto se hranite, ponašate, ali ste primetili da se oblik vašeg tela promenio kada ste ušli u 40- te godine života. Imate čak i nekoliko kilograma viška i to najviše oko stomaka. Ovi kilogrami se jako teško skidaju, ne pomažu ni vežbe koj ste nekada radili. Kako smršati posle četrdesete je proces koji se potpuno razlikuje od svih predhodnih i zato mu treba prići sa posebnom pažnjom. Sledeći saveti vam mogu pomoći da lakše skinete kilograme, naročito oko stomaka, nakon 40 – te.

Posetite ginekologa

Pre nego što krenete sa vežbama i dijetama posetite ginekologa kako biste proverili nivo hormona. Kao što znate, menopauza se može desiti bilo kada , a zbog nje dolazi do neravnoteže među hormonima koji igraju važnu ulogu u sagorevanju masti i nakupljanju masnih naslaga u nekim delovima tela poput stomaka.
Ginekolozi kažu kako se približava menopauza nivoi estrogena, progesterona i testosterona fluktuiraju i izazivaju snažne promene u organizmu kao što su smanjenje gustine kostiju i mišićne mase, smanjenje polnih nagona i promena raspoloženja. Žene ne bi trebalo mnogo da se uzbuđuju jer je ovo prirodan proces, koji pogađa sve žene i koji će naravno proći.

Kako smršati posle četrdesete – Jednostavna rutina i promena navika

Baš kao što se i naše telo menja trebalo bi promeniti i neke životne navike. Nije ništa neobično i teško, a može pomoći. Metabolizam se nakon 40 – te usporava i zato je potrebno stalno biti aktivan. Umesto liftom, idite stepenicama, umesto automobilom idite peške, šetajte više puta u toku dana sa psom ili prijateljima. Neka vam ovo postanu svakodnevne aktivnosti.

Anksioznost i stres

Imajte na umu da masne naslage oko stomaka nisu samo nastale od viška hrane i manjka fizičke aktivnosti. Postoje mnogi drugi faktori koji ih stvaraju, a to su između ostalih anksioznost i stres. Oslobodite se loših misli i izbegavajte, koliko je to moguće, stresne situacije.

Istraživanja su pokazala da su žene u srednjim godinama najviše izložene stresnim situacijama. To su svakodnevne brige za posao, decu, roditelje, opštu egzistenciju. Kada ste pod stresom vaše telo luči kortizol, poznat kao hormon borbe ili preživljavanja. Stalno lučenje kortizola može dovesti do pada nivoa šećera u krvi , zbog čega osećate veliku glad pogotovo za slatkišima. To je ono kada kažete, „pao mi je šećer“. Imajte na umu da salo oko stomaka nije dobro jer može da izazove bolesti srca ili dijabetes.kako smrsati posle cetrdesete - oslobodite se stresa
Zato oslobodite svoje misli, ne nervirajte se za svaku sitnicu. Od pomoći vam mogu biti joga, meditacija, čitanje knjiga, neki kreativni ručni radovi ( naše bake su plele i štrikale), slikajte, crtajte, pišite, slušajte umirijuću muziku… Pronađite obavezno svoju sopstvenu strategiju za eliminaciju anksioznosti i stresa.

Promenite način ishrane

Ne morate da držite strogu dijetu, ali uvedite neke novine. Na primer neka vam povrće svaki dan bude deo glavnog obroka. Smanjite potrošnju konzervirane hrane. Smanjite unos soli i šećera. Izbegavajte mlečne proizvode što je moguće više. Sa godinama telo ne može tako efikasno da razgrađuje laktozu i zato od mlečnih proizvoda često imamo nadimanja i grčeve u stomaku. Unosite svakodnevno što više proteina. vodite dnevnik ishrane
Neki nutricionisti savetuju da vodite dnevnik ishrane. Zapisujte šta jedete u toku dana i koliko često. Takođe pratite unos proteina, potrebno je dnevno uneti oko 20 do 30 grama proteina.

Kako smršati posle četrdesete – Fizička aktivnost

Fizička aktivnost je poželjna, ali treba biti umerena. Postoje neke vežbe koje bi posle 40 – te trebalo izbegavati jer nam mogu više štetiti nego koristi. To je zato što se gustina kosti i mišićne masti smanjuju i može doći do povreda. Budite oprezni sa dizanjem tegova, kardio vežbama i trbušnjacima kojima je inače cilj da oblikuju struk, ne da skidaju salo oko stomaka. lagana aktivnost
Za početak radite oko 30 minuta jednostavne vežbe kod kuće. Osnova ovih vežbi bi trebalo da budu lagani pokreti. Ima dosta predloga na internetu i zato potražite neke koje vam najviše odgovaraju. Ne morate da vežbate svaki dan, dovoljno je 2 – 3 puta nedeljno. To je veoma bitan korak ka jačanju mišićne mase i smanjenju kilograma.

Uzimajte vitamine

Jedna napomena: Pre uzimanja bilo kakvih vitamina i lekova prvo se posavetujte sa svojim lekarom. Unos vitamina posle 40 – te je veoma bitan. Postoje neki osnovni vitamini koji su važni za opšte zdravlje organizma, koji jačaju mišićnu masu, kožu čine elastičnijom, kontrolišu nivo hormona i slično. To su vitamin C, vitamin D3 i Omega – 3 masne kiseline.

Kako smršati posle četrdesete – Potreban vam je kvalitetan san

Postoji ono staro mišljenje da sa godinama manje sna treba. Međutim, to nije tačno. Kada imate 20 godina možete ići veoma kasno u krevet i to neće ostaviti nikakve posledice na vaš organizam. Kada napunite 40 trebalo bi iskoristiti svaki sat noću za spavanje. Zbog toga se preporučuje da ranije legnete i spavate 8 sati jer ćete tako poboljšati svoje zdravlje i samim tim će vaš organizam biti sposobniji da lakše sagoreva masti.