Pogledajte koji su to najbitniji suplementi koje bi svaka žena trebalo da uzima u skladu sa svojim godinama.

najbitniji suplementi
Istraživanja su pokazala da žene preko ishrane ne uzimaju potrebne vitamine, minerale i masne kiseline. To se može odraziti kako na zdravlje same žene tako i na zdravlje njenih potomaka. Zato vam ovoga puta predstavljamo koji su to dodaci ishrani odnosno najbitniji suplementi koje bi svaka žena trebalo da koristi i to od detinjstva do starosti.

Najbitniji suplementi za žene u detinjstvu: A,C,D i Omega – 3

 najbitniji suplementi za decu
Da bi se dete zdravo i pravilno razvijalo potrebni su mu razni hranjivi sastojci. Od vitamina su za žensku decu najvažniji A,C i D. U periodu ranog školovanja kao podrška moždanim ćelijama dobro deluju omega – 3 masne kiseline. Takođe je u detinjstvu potrebna adekvatna hidratacija pijaćom vodom.

U tinejdžerskom dobu: vitamin B, kalcijum i gvožđe

 najbitniji suplementi zatinejdzere
Telo devojaka u tinejdžerskom dobu stalno raste i razvija se. Zato je neophodno redovno unošenje kalcijuma, a za menstrualni ciklus je značajno gvožđe. Međutim, u ovom periodu života devojke često preskaču obroke i drže dijete. To može dovesti do neadekvatnog unosa vitamina B i vlakana. Zato iste treba nadoknaditi upotrebom određenih suplemenata.

Najbitniji suplementi za žene u 20 – tim : vitamin D, kalcijum, magnezijum

 u 20-tim
U dvadesetim se juri obrazovanje ili posao i najmanje se misli o ishrani. Često se kupuje brza hrana, a na zabavama ili u noćnom provodu konzumira alkohol. U ovom periodu su za zdravi razvitak kostiju i sprečavanja nastanka osteoporoze od suplemenata bitni vitamin B, kalcijum i magnezijum. Takođe mlade žene često drže dijetu i oslanjaju se samo na biljnu ishranu. Međutim, nije dobro izbegavati namirnice životinjskog porekla jer nam one obezbeđuju potrebnu količinu vitamina B12 i D vitamina kao i gvožđa, joda, cinka i selena.

U trudnoći: Folna kiselina, holin, jod, vitamin D, proteini i vlakna

 trudnoca
Ako pokušavate da zatrudnite onda je potrebno uzimati folnu kiselinu, holin i jod jer su bitni za zdravo začeće. Folati ili folna kiselina je važna jer štiti fetus od defekata. Kada zatrudni žena treba da poveća unos vitamina D i visoko kvalitetnih proteina koji su bitni za rast tkiva, ali i vlakana koji doprinose zdravoj crevnoj flori. Vitamin B6 ublažava kod trudnica jutarnju mučninu.

U 30 – tim i 40 – tim: Polifenoli, kalijum, omega – 3 i vitamin B5

 omega-3
U ovim godinama života žene su često rastrzane na više strana od posla, preko braka, dece, roditelja. To može da se odrazi kako na prihode tako i na umor i stres. Žene se slabije bave fizičkom aktivnošću što može dovesti do povećanja kilograma, zatim lošije se hrane, uzimaju više slatkiša i slično. Zato su u ovom periodu života bitne osnovne hranjive materije kao što su polifenoli, kalijum i omega – 3 masne kiseline (za zdravo srce i krvne sudove). Takođe je bitno masnoću i šećer držati pod kontrolom.

Najbitniji suplementi za žene u 50 – tim: Kalcijum, magnezijum, vitamin B i vitamin D

 najbitniji suplementi kalcijum
U kasnim 40 – tim i 50 – tim godinama života žene se suočavaju sa hormonalnim promenama. Prolazi se kroz menopauzu koja može da utiče i na fizičko i na psihičko stanje žena.

Gvožđe je bitno kada se jave problemi sa težim menstrualnim ciklusima. Treba zaštititi i crevnu floru jer se javljaju problemi sa povećanjem telesne težine i nadimanjem. Vitamin B je bitan u borbi protiv promene raspoloženja koja je u ovim godina veoma izražena. Žene takođe moraju da održavaju mineralnu gustinu kostiju i to uz pomoć vitamina D i kalcijuma, jer jajnici prestaju da proizvode zaštitni estrogen.

U 60 – tim i kasnije: Omega – 3, vitamini A, D, C, probiotici, prebiotici

 u 60-tim
Kada uđete u 60 – te godine života, sve što unesete u svoj organizam je važno jer do ovog perioda telo ima manju energetsku vrednost i i veću potrebu za mikronutrijentima. Kao zaštitni nutrijent preporučuju se omega – 3 masne kiseline. Za imunološki sistem vitamini C, A, i D. Starenje dovodi do smanjenja bakterijske raznovrsnosti crevne flore, ostavljajući na taj način telo otvorenijim za bekterije i viruse. Zato je bitno uzimanje probiotika i prebiotika. Umesto njih kao alternativa su dobri jogurt, fermentisana hrana, čaj, crni luk, beli luk i artičok.