Shellac nokti su u trendu ove sezone. Šta podrazumeva ovaj manikir i po čemu se razlikuje od ostalih manikir trendova pogledajte u nastavku.

 shellac nokti
Šta su shellac nokti?

 plavi shellac nokti
Ako ste ljubitelj svežeg i sjajnog manikira onda ste verovatno već čuli za shellac nokte. Kao i većina dugotrajnih manikira i shellac se sastoji od akrilne baze. Svi sastojci koji se koriste za pravljenje bilo kojih veštačkih noktiju – bilo da se lepe ili očvrsnu uz pomoć UV lampe ili se mešaju sa tečnošću i prahom – potiču iz porodice akrila. Shellac je tehnički hibrid gel laka i običnog laka i on pod dejstvom UV lampe prolazi kroz hemijsku reakciju vezivanja.

 zabavne vibracije
Sam naziv shellac nokti je skovao CND ( Creative Nail Design)– popularni brend za nokte. Oni su prvi razvili gel lak koji se nanosi kao lak, nosi kao najkvalitetniji gel, odmah suši, besprekorno sija i traje do 14 dana. Pritom se brzo skida za samo 10 minuta i ne oštećuje nokte. To je zato što CND shellac nokti kombinuju najbolja svojstva gela( kao zaštitu od habanja i ljuštenja), i najbolja svojstva laka ( za sjajnu boju). Ovo je hipo alergijski proizvod, bez mirisa koji ne sadrži štetne materije poput drugih lakova i koji nudi oko 160 prelepih nijansi koje možete odabrati.

Prednosti u odnosu na druge manikir trendove

 miks
Shellac nokti daju prelepu završnu obradu, a njihova dugotrajna formula ih čini savršenim za putovanja jer pored visoko kvalitetnog sjaja ovi nokti ostaju i bez ogrebotina u periodu od 10 do 14 dana. Pored putovanja idealan su manikir i za posao kao i ostale prilike u kojima je potrebno da vam nokti što duže ostanu prelepi. Shellac manikir se učvršćava specijalnom LED lampom koja je napravljena isključivo za shellac, tako da praktično nema vremena za sušenje. Otporan je na grebanje, udarce i ostala fizička oštećenja. Takođe, na njega ne deluje voda, sredstva za pranje posuđa kao i ostale hemikalije koje se koriste u čišćenju kuće.

Nedostaci

 biserni
Iako neki smatraju da je shellac najsigurniji od svih gelova on ipak ima svoje nedostatke. Svaki proizvod koji se očvrsne na vašem noktu može oštetiti nokte u procesu uklanjanja. Ako se shellac nokti ne uklanjaju na adekvatan način možete rizikovati da uklonite slojeve vaših prirodnih noktiju i da samim tim oslabite nokte. Otklanja se posebnim postupkom otapanja bez turpijanja. Nakon adekvatnog skidanja nokti su potpuno zdravi, neoštećeni i bez promene boje.

Shellac nokti vs. Gel nokti – U čemu je razlika?

 art shellac nokti
Iskustva pokazuju da su razlike između shellac i gel laka male. Shellac ima tendenciju da bude nešto mekši. Po nijansama se takođe razlikuju jer kod shellaca postoji mnogo veći izbor. U suštini gel nokti koriste polutrajni gel za farbanje noktiju dok shellac nokti koriste polutrajni lak. Zato je njihova glavna razlika u načinu kako se skidaju. Kod gel laka je potrebno isturpijati gornji sloj, a zatim naneti sredstvo za uklanjanje laka za nokte. Taj postupak traje oko 20 minuta. Sa druge strane shellac nokti se uz pomoć tampona natapaju specijalnom tečnošću za shellac nokte, obmotaju folijom i nakon 10 minuta premaz omekša i lako se uklanja drvenim štapićem.

Da li je shellac ili gel bolji za vaše nokte?

 french
Generalno, smatra se da je shellac nešto nežniji prema noktima. Međutim, ukoliko imate lomljive ili oštećene nokte, najbolje što možete da uradite za njihovo zdravlje jeste da ih odmorite od bilo kakvog lakiranja i da ih nahranite uljem za nokte.

Način nanošenja

 nanosenje
Nakon pripreme i čišćenja nokatne ploče nanosi se osnovni premaz koji se očvrsne uz pomoć LED lampe. Zatim slede dva tanka sloja boje i na kraju završni premaz za dugovečnost manikira. Da biste prilagodili shellac manikir sopstvenim željama potrebna su vam dva osnovna premaza i tri gornja.

Vreme koje je potrebno za adekvatno nanošenje shellac laka jeste od 45 – 60 minuta. Treba napomenuti da je za pripremu noktiju potrebno utrošiti isto toliko vremena, ako ne i više kao i za lakiranje.

Shellac nokti traju od 14 – 21 dan sve u zavisnosti od izbora baze i završnog premaza. Na dužinu trajanja manikira u velikoj meri utiče i vaš način života.

Stalno korišćenje gel laka ili shellac noktiju stresno utiču na nokte. Zato je potrebno sa vremena na vreme napraviti pauzu između njihove upotrebe. Takođe je bitna konstantna nega noktiju odgovarajućim uljima za nokte i zanoktice.