Opekotine od sunca su sastavni deo letnjih vrućina, mora i sunčanja. Nema čoveka koji se nije susreo sa njima i zato ih treba preventivno sprečiti i odmah kada nastanu lečiti. Slede saveti kako lečiti opekotine od sunca prirodnim putem kod kuće.

 kreme
Šta treba učiniti odmah da biste olakšali bol koji su izazvale opekotine od sunca? Čim primetite da vam je koža izgorela ključno je da snizite temperaturu kože i da sprečite njeno dalje oštećenje. Evo šta treba odmah uraditi.

 • Sklonite se odmah sa sunca, nađite hladovinu ili uđite u neku zatvorenu prostoriju. Ako sve to niste u mogućnosti onda barem pokrijte izgorela mesta odećom.

 opekotine od sunca hidriranje

 • Hidrirajte se! Opekotine od sunca odvlače vodu iz drugih delova tela prema vašoj koži. Zato odmah i nekoliko dana nakon toga pijte puno vode da ne biste dehidrirali.

 tusiranje

 • Idite pod hladan tuš ili u kadu. Iako možda malo pecka, kratko tuširanje hladnom vodom će sniziti temperaturu vaše kože i smanjiti upalu.

U kojim slučajevima treba otići kod lekara? Opekotine od sunca su uglavnom opekotine prvog stepena i izazivaju crvenilo i bol. Njih možete tretirati kod kuće. Ako ste duže vremena proveli na suncu onda možete imati opekotine drugog stepena koje izazivaju plikove. Potražite medicinsku pomoć ako imate neke od sledećih simptoma:

opekotine od sunca plikovi

 • Ako se plikovi nalaze na više od 20% vašeg tela.
 • Ako imate nesvesticu i slabost
 • Visoku temperaturu, glavobolju, dehidrataciju, komfuziju ili mučninu
 • Infekciju kože
 • Ako opekotine od sunca ne reaguju na lečenje.

Opekotine od sunca – Kako lečiti simptome?

 opekotine od sunca tretiranje

 • Plikove: Stavljajte hladne obloge ili hidratantnu kremu. Ne otvarajte plikove jer možete izazvati infekciju. Ako on sam pukne onda očistite mesto oko njega blagim sapunom i vodom. Zatim nanesite antibiotsku mast i prekrijte područje gazom.
 • Svab: Pokušajte da se ne češate jer to može odložiti zarastanje i dovesti do infekcije kože. Dobro je da nabavite i namažete neku kremu za alergije ili za ublažavanje svraba.
 • Bol i peckanje:Ako imate ove simptome onda uzmite aspirin, brufen ili nešto za bolove i izbegavajte izlaganje kože daljem oštećenju od sunca.
 • Vruća koža: Ako vam je koža vruća na dodir često se tuširajte hladnom vodom i pijte puno vode da biste ostali hidrirani.
 • Ljuštenje kože: Nežno postupajte sa kožom. Ne čupajte i ne povlačite kožu koja se ljušti. Nanesite hidratantnu kremu koja sadrži aloa veru.

Kućni lekovi za opekotine od sunca

 hladna obloga
Hladne obloge. Nanesite na izgorela mesta nekoliko puta dnevno čist, vlažan peškir ili krpu i držite od 10 – 15 minuta.

 opekotine od sunca jabukovo sirce
Sirće. Jabukovo sirće može podstaći zarastanje i vratiti pH ravnotežu koži. Napunite kadu vodom i dodajte u vodu jednu šolju jabukovog sirćeta.

 esencijalna ulja
Esencijalna ulja. Ulja mente, lavande, kamilice i čajevca mogu smanjiti upalu i ohladiti vašu kožu – ali obavezno razblažite esencijalna ulja sa nekim „nosećim“ uljem kao što je bademovo ulje. Možete dodati eterična ulja i u hidratantnu kremu koja je na bazi aloa vere.

ovsena kasa
Ovsena kaša. Ovsena kaša je prirodno antiinflamatorno sredstvo. Možete napraviti pastu od ovsene kaše i hladnog mleka i naneti je na kožu ili dodati ovsene pahuljice u hladnu kupku.

 kokosovo ulje
Kokosovo ulje. Ovo višenamensko ulje je bogato prirodnim mastima poput linolne i laurinske kiseline koje imaju hidratantna i antimikrobna svojstva.Najbolje je da koža kasnije u procesu zarastanja ostane hidrirana.

 opekotine od sunca aloa vera
Aloa vera. Aloa sadrži hemikalije koje imaju antibakterijska i antiinflamatorna svojstva. Uverite se da koristite proizvode koji sadrže 100% aloa veru da biste ublažili opekotine od sunca.

hamamelis
Hamamelis. Kada se nanese na kožu može pružiti antiinflamatorno olakšanje.

krastavac
Krastavci. Ovo hladno povrće je prirodni antioksidans i analgetik ( sredstvo protiv bolova). Možete da ohladite krastavce, izgnječite ih u blenderu i naneti pastu na kožu.

 krema za brijanje
Pena za brijanje. Krema za brijanje sa mentolom može ublažiti blage opekotine od sunca. Nanesite tanak sloj na zahvaćeno područje, ostavite da se osuši 30 minuta i isperite.

Koliko je vremena potrebno da opekotine od sunca zarastu? Što je opekotina teža to je duže vremena potrebno za njeno zarastanje. Blage opekotine zacele za nekoliko dana. Jače opekotine sa plikovima prođu posle nekoliko nedelja. Dok opekotine prolaze koža postepeno gubi ružičastu ili crvenu boju i vraća se u normalu. Kod umerenih opekotina spoljašnji sloj kože može da se oljušti.

Saveti za prevenciju kože od sunca

 kreme za suncanje
Važno je znati kako lečiti opekotine od sunca, ali je isto tako poželjno znati i kako ih sprečiti. Opekotine od sunca nisu samo bolne – one takođe povećavaju rizik od razvoja raka kože i ubrzavaju stvaranje bora. Evo nekoliko saveta kako zaštititi svoju kožu:

 • Izbegavajte sunce od 10 – 16 časova kada je i najveće ultraljubičasto zračenje.
 • Nemojte koristiti solarijume.
 • Pokrijte se šeširima, dugim rukavima, širokim pantalonama, suncobranima.
 • Koristite kremu za sunčanje sa najmanje 15 – 30 SPF. Ne zaboravite da nanesete kremu za sunčanje na svaka dva sata nakon plivanja i obavezno nanesite kremu i na usne.
 • Kremu nanosite 30 minuta pre izlaska čak i kada je napolju oblačno.