Kakve žene muškarci traže, da li one moraju da liče na njihove majke? Ovo su globalna pitanja sa kojima se suočava mnogo žena širom sveta i to naročito nakon susreta sa svojom potencijalnom svekrvom kada uvide da imaju pomalo sličnosti. Ova pitanja su i naučnici proučavali i evo do kakvih su podataka došli – kakve žene muškarci traže da li one zaista moraju da podsećaju na njihove majke ili su ipak žene sve ovo umislile.

Istraživači iz Finske su sproveli istraživanje u kojima je učestvovalo 70 parova koji su ili u braku ili u ozbiljnoj vezi. Najpre je posmatran fizički izgled odnosno da li žene liče na svoje svekrve odnosno muževi na svog tasta. Istraživanja su pokazala da muževi uopšte ne podsećaju na oca svoje žene, dok je gotovo svaka druga žena imala velike fizičke sličnosti sa majkom svog muža ili verenika.kakve zene muskarci traze

Nema ništa ni lošeg ni neprirodnog u tome što muškarce privlače žene koje liče na njihove majke – kaže dr Urszula Marcinkowska psiholog na univerzitetu u Turku. Evo zašto: Evolucija i prirodna selekcija su unapred programirali ljude da traže partnere koji dolaze iz iste vrste. Pošto je najraniji i najbliži kontakt muškog deteta sa njihovom majkom onda ona postaje šablon po kome oni kasnije kad odrastu traže svog partnera – objašnjava Marcinkowska. Sa druge strane, očevi ma koliko bili posvećeni i prisutni u odgajanju ženskog deteta nisu reper za njihov kasniji izbor partnera.

Budite oprezni! Veza majka – sin se ne zaustavlja samo na fizičkom izgledu. Bez obzira što su psiholozi u velikoj meri odbacili ideju Sigmunda Frojda o „ Edipovom kompleksu“ odnos muškarca sa njegovom majkom će igrati veliku ulogu u tome koliko će se dobro povezati sa ženama kasnije u životu – kaže dr Michael Kimmel sociolog i autor „Guyland“.

Odnos majke i sina se preslikava na odnos koji će sin imati sa svojom suprugom. Najbolja osnova za zdrav brak ili zdravu romantičnu vezu podrazumeva da sin i majka imaju blisku i nežnu vezu. Ali, ako je muško dete tokom detinjstva i odrastanja imalo grub odnos sa majkom koja je bila nezainteresovana i distancirana onda bi oni mogli da traže nesvesno slične osobe za svoje emotivne partnere preko kojih će se truditi da isprave pogrešno postavljene emotivne relacije.
Takav odnos između supružnika ili verenika retko kad uspe i u najvećem broju slučajeva dolazi do razlaza.