U jeku navodne krize oko moguće smrti Korejskog lidera Kim Jong Un-a, dok se čeka zvanična potvda nekog Severno-Korejskog zvaničnika oči svetske javnosti su uprte u njegovu sestru, Kim Yo Jong.

Ko je Kim Yo Jong?

Kim Yo-jong je mlađa sestra Severno Korejskog lidera Kim Jong Un-a. Iako postoji malo validnih informacija pokušaćemo da damo odgovor na pitanje ko je Kim Yo Jong.

Rođena 31 Septembra 1987 godine kao najmlađe dete Severno Korejskog diktatora Kim Jong Ila. Udata je za Coe Songa od 2014. godine i spekuliše se da sa njim ima dvoje dece.

Trenutno je rezervni član Politbiroa i podpredsednik odeljenja za agitaciju i propagandu radničke partije Severne Koreje. Završila je prestižnu Vojnu Akademiju pod nazivom Kim ll-sung Military University.

O njenoj mladosti se malo zna. Poznato je da je sa samo 9 godina bila na školovanju u Švajcarskoj zajedno sa svojim bratom gde su živeli u apartmanu pod budnim okom ujaka dok im je na raspolaganju bio privatni kuvar ali i tim visoko utreniranih telohranitelja.

Zna se da je tada koristila alijas Puck Me Hyung. Spekuliše se da je za to vreme živela u izolaciji i da je patila za domom, te da joj je otac slao muzičare kako bi je uveseljavali i na taj način pokušali da ublaže nedostatak doma.

Nakon što je njen brat konačno postao vladar Severne Koreje, ona nastavlja studije na Pyongyang Univerzitetu Kompjuterskih nauka.

Njeno prvo javno pojavljivanje je bilo 2011 godine na sahrani oca Kim Jong Ila. Nakon toga primećena je tek 2014 godine kako asistira bratu i to se smatra početkom njene političke karijere u vidu asistenta.

Od izbora 2014. godine njeno pojavljivanje u javnosti se nastavlja i na zapadu je  sada smatraju sivom eminencijom brata, jer je bila zadužena i za protokol i za osiguranje Kim Jong Una.

Smatra se da je zadužena za praćenje imidža brata kako bi se on predstavio kao dosledan i moderan lider Severne Koreje a istovremeno i kao dosledan naslednik dede i oca.

2018 godine na Zimskim Olimpijskim igrama  PyeongChangu prisustvala je kao visoki predstavnik Severne Koreje i to je bio istorijski iskorak koji je možda nagoveštavao promene između dve zaraćene zemlje.

Ipak, nakon poslednjeg testa nuklearnih raketa u martu 2020 godine biće zapamćena po zlokobnoj političkoj izjavi gde je pritužbe Južne Koreje okarakterisala kao lavež uplašenog psa.

Bilo kako bilo, dok svet spekuliše o nasledniku trona u Severnoj Koreji a mediji pokušavaju da daju odgovor na pitanje ko je Kim Yo Jong, sve karte su tamo zapravo otvorene. Iako za sada još uvek nema ni demantija ni potvrde o smrti Kim Jong Un-a,  na zapadu već vlada uverenje da je ona najozbiljniji kandidat za predsednika te daleko-istočne zemlje.

U svakom slučaju dok raste zabrinutost zbog neizvesne sudbine Kim Jong Una (jer je Severna Koreja respektabilna vojna sila koja poseduje nuklearno oružje), dolazak mlade žene na vlast u zemlji sa takvim uređenjem bi bio zaista veliki presedan.