Masaža je jedan od najstarijih i najjednostavnijih načina lečenja. Ime joj potiče od arapske reči “massa” što znači dodir. Dodir je suština i osnova masaže.
Masaža je poznata od kad je sveta i veka. Spominje se u svim kulturama od Indije, Grčke, Kine, Egipta pa sve do Bliskog Istoka.
Još pre 5000 godina u grobnicama starih egipćana promađeni su crteži koji opisuju masažu stopala. U Staroj Grčkoj i Rimu masaža je bila jedna od glavnih načina lečenja i otklanjanja bola. Julije Cezar je koristio masažu radi ublažavanja nervne napetosti.
Prilikom masaže nadražuju se receptori na koži i potkožnom tkivu kao efekat mehaničkog delovanja, a isto tako se indirektnim delovanjem , odnosno refleksnim putevima, utiče na buđenje celog organizma. To znači da masaža pozitivno deluje na naše psihofizičko zdravlje.
Masaža takođe i :
– poboljšava i ubrzava krvotok i limfotok
– poboljšava elastičnost kože
– opušta mišiće
– podstiče probavu
– ubrzava metabolizam
– smanjuje napetost i stres
– pospešuje izbacivanje štetnih materija iz organizma
– deluje pozitivno na unutrašnje organe
Masaža ne može da izleči sve bolesti ali sigurno može da popravi opšte stanje organizma, ublaži tegobe i ubrza proces oporavka.
Glavobolja, grčevi, napetost, nesanica, stres, sve ove tegobe se mogu ublažiti masažom.
Masaža se može podeliti na tri osnovne vrste:
– medicinsko terapeutska masaža
– sportska masaža
– higijensko kozmetička masaža
Sprovođenjem masaže obuhvatajući celo telo izvodimo relaksacionu masažu. Masirajući samo pojedine delove tela izvodimo parcijalnu masažu. Da bi se upotpunio efekat psihofizičkog opuštanja i ozdravljenja masaža se radi eteričnim uljima, prijatnim ambijentom, opuštajućom muzikom…
Masaža je najlakši put za postizanje opuštanja i očuvanja zdravlja. Jako je blagotvorna i preporučuje se ljudima svih starosnih doba.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име