Kada su u pitanju najbolji filmovi o ženama izbor je veoma veliki i svako od nas ima svoje favorite. Pogledajte koja smo ostvarenja mi izdvojili. filmovi o hrabrim zenama

Bliži se 8 mart, poznat kao Dan žena i zato je pravo vreme da se malo opustimo i zabavimo uz dobro društvo i zanimljivi film. Najbolji filmovi o ženama su veoma raznovrsni i svako od nas može napraviti listu svojih najomiljenijih ostvarenja. Počev od klasika kao što su „Prohujalo sa vihorom“ sa prelepom i upornom Skarlet O Hara, zatim adaptacije romana Džejn Ostin od kojih je najbolji „Gordost i predrasuda“ pa sve do zabavne i originalne Bridžit Džons u sta tri ostvarenja „Dnevnik Bridžit Džons“.

Bez obzira da li se radi o starijim ili najnovijim ostvarenjima svi su podjednako vredni pažnje jer stavljaju ženu u prvi plan. Bilo da je ona domaćica i majka, vojvotkinja, ratnica, špijunka ili samo zavodnica. Da ne dužimo, napravite atmosferu sopstvenog filmskog maratona i uživajte u sledećim predlozima.

1.Little Women ( 2019)

 male zene najbolji filmovi o zenama

Postoji više filmskih adaptacija romana „Male žene“ koji je napisala Luiz Mej Alkot. Međutim, najnovija adaptacija u režiji Grete Gervig iz 2019, zaslužuje da bude na ovoj listi zbog modernijeg pristupa knjizi i njenim porukama o feminizmu. U prilog tome ide i njen dvosmisleni završetak. Iako se karakteristike ženstvenosti razlikuju između četiri sestre Marč, volimo da ih gledamo kako sve pronalaze i koriste svoju moć na različite načine.

2.Coco Before Shanel ( 2009)

 Koko pre Sanel

Koko pre Šanel“ je ostvarenje rediteljke Anne Fontaine iz 2009 godine sa prelepom Audrey Tautou u glavnoj ulozi. Ovo je priča o Gabrijel Šanel, svetski poznatoj modnoj dizajnerki, koja je pre sticanja slave imala teško detinjstvo u sirotišu i jedva je sastavljala kraj sa krajem. Devojčica iz unutrašnjosti Francuske, smeštena u sirotište sa svojom sestrom, koja svake nedelje uzalud čeka da otac dođe po njih. Kabare pevačica slabog glasa koja peva pred publikom sastavljenom od pripitih vojnika. Mala šnajderka koja skraćuje pantalone u zadnjoj sobi provincijske krojačke radnje. Premršava kurtizana koja nalazi utočište kod svog zaštitnika Etjena Balsana među raskalašnim i veselim svetom. Zaljubljena, iako zna da neće biti “ničija žena”, čak ni Boja Kapela, čoveka koji ju je voleo. Buntovnica koju su konvencije vremena onemogućavale da diše i koja se oblačila u košulje svojih ljubavnika. To je priča o Koko Šanel koja se na svoj način borila za ostvarenje svojih snova, ali i za stvaranje kulta moderne i slobodne žene.

3.Becoming Jane ( 2007) – Najbolji filmovi o ženama

 becoming jane

Ovo je biografska priča o mladoj književnici Džejn Ostin koja je jednako realna i romantična kao i njena najznačajnija dela. Ljubav, romantika ,intrige, dužnosti koje sa sobom nosi porodica, novac, prijateljstvo sve su to motivi koji se provlače kroz ovaj film. Čuvenu književnicu fantastično je odglumila Anne Hathaway.

4.Sharlotte Grey ( 2001)

 Sharlotte Grey najbolji filmovi o zenama

Želeći da pomogne u ratu mlada Škotkinja putuje u London gde upoznaje i zaljubljuje se u pilota. Ali kada njegov avion obore iznad Francuske, ona odlazi da ga pronađe i pridružuje se Pokretu otpora. Pratimo priču o mladoj i hrabroj ženi koja postaje agent i prihvata opasnu misiju iza neprijateljskih linija, nikome ne otkrivajući svoj tajni zadatak. U svetu prepunom tajanstvenosti, ona shvata da može da veruje samo svom srcu.

5.Najbolji filmovi o ženama – Erin Brockovich ( 2000)

 Erin Brokovich

“Erin Brokovič” donosi jedan od mogućih odgovora na pitanje: kako bi izgledala “Zgodna žena” da se nije pojavio galantni Richard Gere? Prema Stevenu Soderberghu, lepa bi Julija postala samohrana majka troje dece, s pozamašnim minusom na računu i saobraćajnom nesrećom čije troškove mora snositi, iako je nije skrivila. Sasvim slučajno ova nezaposlena, samohrana majka postaje pravni savetnik i otkriva ekološko zagađenje iza koga stoji velika firma.

6.Red Joan ( 2018)

 red joan

Staricu Džoan Stanlej hapsi britanska služba pod optužbom da je delila obaveštajne podatke komunističkoj Rusiji. Zatim nas radnja filma vraća u 30 – te godine kada je Džoan bila studentkinja fizike na Kembridžu. Tokom studiranja zaljubljuje se u mladog komunistu Lea Galića i zbog njega počinje da drugačije doživljava svet i da menja svoje životne stavove. Kroz rad u tajnom nuklearnom istraživačkom centru tokom Drugog svetskog rata, Džoan shvati da je svet na rubu međusobnog uništenja, pa je prisiljena da bira između izdaje svoje zemlje i svojih voljenih ili spašavanja njihovih života.

7.Najbolji filmovi o ženama – Radioactive ( 2019)

 najbolji filmovi o zenama radioactive

Radioaktivna je istinita priča o naučnici koja je rođena 1876 u Varšavi i koja dolazi u Francusku da bi studirala. Tu upoznaje svog budućeg muža i od tada kreće saga o paru Pierre i Marie Curie koji su otkrili radioaktivnost i dobili Nobelovu nagradu 1903 godine. Nakon smrti muža Maria nastavlja da se bavi naukom i osvaja i drugu Nobelovu nagradu za svoja otkrića koja su promenila svet.

8.The Duchess ( 2008)

 Vojvotkinja

Svojom udajom za vojvodu, Georgiana misli da je uspela u životu, ali sve to pada u vodu kada vidi da je vojvoda nešto sasvim drugo od onoga što je ona očekivala.Tada i ona kreće da preispituje svoje sopstvene prioritete i donosi hrabru odluku da posluša svoje srce i da padne u zagrljaj mladom perspektivnom političaru.

9.Najbolji filmovi o ženama – Cold Mountain ( 2003)

 cold mauntain

Na kraju predstavljamo vam film, nekadašnji veliki bioskopski hit koji je doneo duplo veću zaradu od novca koji je utrošen na snimanje. Veoma moćna glumačka ekipa koju predvode Nicole Kidman, Renee Zellweger i Jude Law. Pratimo Adu, devojku koja se zajedno sa ocem iz grada seli na selo. Ona se tu i zaljubljuje u Inmana ali ih rat razdvaja. Ada se nakon smrti oca veoma hrabro zajedno sa pričljivom i odlučnom Rubi, bori da sačuva svoju farmu od propasti. Po mnogima zaplet ovog filma podseća na klasik Prohujalo sa vihorom.