Sunčevo zračenje je štetno po zdravlje i to naročito leti u periodu od 11 do 5 sati. Međutim, kada smo na moru ili bazenu ne razmišljamo o štetnim posledicama UV zračenja već samo o tome kako da dobijemo što bolji preplanuli ten.  Zato se uzdamo u kreme za sunčanje i izležavamo se po ceo dan na suncu. Ali istraživanja su pokazala da nam za preplanuli ten nije potrebno toliko sunčanja već je potrebno konzumirati određene namirnice bogate vitaminima i mineralima koji će našu kožu učiniti preplanulom brže od sunca.
Zašto je to tako? Naime, tokom istraživanja napravljena je razlika između dve vrste obojenosti kože: karotenoid obojenost i melanin obojenost. Melanin obojenost je ten koji se dobija od sunca, dok karotenoid obojenost se dobija ukoliko konzumirate voće i povrće koje je bogato karotenoidima. Dakle stručnjaci savetuju da jedete namirnice pune karotena i drugih nutrijenata da bi Vaša koža bila preplanula, zdravija i sjajnija. Dok sa druge strane dugogodišnje direktno izlaganje suncu dovodi do preranog starenja kože i u krajnjem slučaju do raka kože. Da ne dužimo priču pogledajte koje namirnice Vam mogu pomoći da brže pocrnite ovog leta. Radi se uglavnom o voću i povrću koje tokom leta možete naći u svežem stanju.
1.    Krompir
Krompir se smatra svestranim povrćem jer se od njega mogu praviti raznovrsna jela od pomfrita do pite. Ukoliko ga dosta jedete preko leta imaćete preplanuli ten jer krompir sadrži najviši nivo karotenoida u odnosu na svo ostalo povrće. Takođe je krompir dobar i za zdravlje srca jer sadrži vitamin B6 I kalijum.

krompir
2.    Šargarepa
Šargarepa se nalazi na kutijama mnogih krema za sunčanje. Ona takođe može pomoći u dobijanju prelepog preplanulog tena jer sadrži visok nivo karotenoida. Međutim, ovo povrće sadrži i gomilu vitamina A koji poboljšavaju vid i štite kožu od oštećenja od sunca. Samo jedna šargarepa srednje veličine daće Vam 200% od dnevnog preporučenog unosa vitamina A što je tokom leta izuzetno bitno za zdravlje Vaše kože.

sargarepa
3.    Kelj
Kelj spada u najhranjivije gusto zeleno povrće. Između ostalog sadrži i visok nivo karotenoida koji poboljšavaju tonus kože. Eto Vam još jedan dobar razlog zašto treba kelj više koristiti u ishrani.

kelj
4.    Dinja
Dinja je zdrava letnja poslastica. Sadrži visok procenat vode, elektrolita, a u mesnatom delu dinje koje je narandžaste boje ima puno karotenoida. To znači da će Vas dinja hidrirati tokom vrelih letnjih dana, ali isto tako omogućiti da brže pocrnite i zaštitite kožu od štetnog UV zračenja.

dinja
5.    Brokoli
Već smo rekli da jedna šolja brokolija sadrži više vitamina C nego ceo limun. Kao što znate vitamin C povećava imunitet, ali isto tako i proizvodnju kolagena koji pomaže kod bržeg zarastanja rana. Dakle ta dobitna kombinacija vitamina C i karotenoida u brokoliju poboljšava funkciju i boju kože. Što više jedete brokoli možete bezbrižnije da se krećete na suncu.

 brokoli
6.    Bundeva
Bundeva sadrži visok nivo karotenoida koji će Vam omogućiti preplanuli ten i bez sunčanja. Takođe, bogata je vlaknima koji pomažu u varenju i održavaju sitosti organizma. Možete je jesti kuvanu, pečenu ili piti sok od bundeve.

 bundeva
7.    Spanać
Ovo zeleno lisnato povrće je bogato karotenoidima koji Vam daju preplanuli ten. Takođe u listovima spanaća se nalazi gomila vitamina K koji sprečavaju zgrušavanje krvi u venama i čuvaju zdravlje kostiju.

spanac
8.    Mango
Mango je pun karotenoida koji su dobri za ten, ali je isto tako dobar antioksidans i dokazano sprečava pojavu raka debelog creva, raka dojke, prostate i leukemije.

mango
9.    Crvena paprika
Crvena boja paprike upravo i potiče od karotenoida zato ukoliko jedete crvenu papriku nećete izgoreti na suncu već ćete dobiti predivan bronzani ten. Takođe, crvena paprika sadrži vitamine C i A.

crvena paprika
10.    Paradajz
Paradajz se najčešće jede kao salata, ali se može piti i sok od paradajza ili pak napraviti sos ili kečap. Crvenu boju paradajz kao i crvena paprika dobija od karotenoida. Jedan od najvažnijih karotenoida u paradajzu jeste likopen. Likopen sprečava bolesti srca, kataraktu, astmu i razne vrste tumora. Naučnici savetuju: Jedite što više svežeg paradajza i Vaše telo i koža će Vam biti zahvalni.

paradajz
11.    Breskve
Ne postoji ništa slađe nego kada tokom vrelog letnjeg dana jedete sočne breskve. Breskve sadrže kombinaciju karotenoida i kalijuma minerala koji je neophodan za zdravlje čitavog organizma. Kalijum održava zdrav nivo krvnog pritiska kao i bitne funkcije u mozgu. Dakle svaki put kada jedete breskve razmislite o tome koliko su one zdrave i za telo i za kožu.

breskve

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име