Nar (Punica granatum) je voće koje nije u širokoj upotrebi na našem podneblju, te su zbog toga svi njegovi korisni sastojci i blagotvorno dejstvo na naš organizam malo  poznati.

Nar je poznat još od antičkih vremena i široko korišćen u svim kulturama, opisan u mnogim knjigama, prikazivan na slikama, korišćen u različitim religijama. Judaizam kaže da je baš nar bio zabranjeno voće u Edenskom vrtu, Kuran ga, takođe, predstavlja kao voće koje raste u rajskom vrtu, a ništa manje zastupljen nije ni u grčkim mitovima, a kasnije i u delima Botticelli-a i Leonarda da Vinci-a. Kora ploda nara i kora sa drveta nara se u Ajurveda medicini koriste za lečenje dijareje i crevnih parazita. Takođe, nar se pokazao kao jako efikasan u lečenju virusnih infekcija i prehlade.

Kada jedete nar, vi ustvari jedete seme, ne meso voćke. Ovo voće sadrži ogroman broj antioksidanasa, uključujući i polifenole. Nar sadrži više antioksidanasa nego zeleni čaj ili crno vino. Ovo „rajsko voće“ obiluje i u vitaminima i mineralima (vitamin K, folna kiselina, kalijum). Pozitivni efekti ovog voća na zdravlje pre svega se odnose na prevenciju kardiovaskularnih bolesti (smanjuje plakove nagomilane na zidovima arterija). U studiji objavljenoj prošle godine, rađeno je testiranje na 20 odraslih osoba – 10 sa dijabetesom tipa 2 i 10 bez dijabetesa. Nakon što su tokom tri meseca svaki dan pili sok od nara u obe grupe primećeno je da se na arterijama stvaralo manje plakova i da je smanjen LDL (“loš“) holesterol. Imajući u vidu da sok od nara sadrži i šećere, u grupi dijabetičara nije primećen porast nivoa šećera u krvi.

Sok od nara može da pomogne i ljudima koji već boluju od kardiovaskularnih bolesti. Ljudi su koji pili šolju soka od nara svaki dan imali su registrovan bolji protok krvi kroz arterije nego oni koji su pili šolju placebo soka svaki dan. Za nar takođe važi i da usporava napredovanje karcinoma prostate, ali još uvek je rano donositi zaključke da li sok od nara može da pomogne u prevenciji ovog karcinoma.

Obzirom da može stupiti u veoma ozbiljne interakcije sa pojedinim lekovima, ukoliko uzimate lekove, pre upotrebe se ipak posavetujte sa svojim lekarom.

Jedan nar prosečne veličine ima 106 kalorija i 26 grama ugljenih hidrata, dok jedna časa soka ima oko 140 kalorija i 35 grama šećera. Pa, ukoliko vam se ovo ne dopada previše, razblažite sok i uzivajte u prijatnom ukusu, ali bez brige o kalorijama.

Za one koji nisu znali Grenadine sirup, čest sastojak letnjih koktela, je ceđeni i zasladjeni sok nara. Tako da od sada možete uzivati u koktelima mirne savesti, jer Grenadine radi dobre stvari za vaše zdravljeJ

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име