Antioksidanti su materije koje štite organizam od slobodnih radikala. Vezuju za sebe kiseonik i na taj način neutrališu slobodne radikale. Tako jačaju odbrambenu sposobnost organizma, štite od bolesti srca i raka, od povišenog krvnog pritiska i produžuju mladost organizmu.

Najbolji antioksidanti su sledeće namirnice:
– Jagodasto voće( ribizle, maline, borovnica, jagode) puno je vlakana, minerala i vitamina koji štite od bolesti srca i raka i senilnog gubitka pamćenja.
– Brokoli, kupus, karfiol i prokelj sprečavaju pojave raka dojke, jajnika i grlića materice.
– Paradajz spečava bolesti pluća, debelog creva i raka dojke. Održava mentalne funkcije organizma i jača imuni sistem.
– Crveno grožđe jača srce, smanjuje grupisanje trombocita i pomaže da krvni sudovi budu čisti i fleksibilni. Štiti od moždanog udara i pojave čira na želucu.
– Beli luk štiti srce, snižava nivo holesterola, smanjuje krvni pritisak, sprečava zgrušavanje krvi i usporava starenje organizma.
– Spanać štiti od pojave katarakte.
– Crni i zeleni čaj su dobri protiv bolesti srca, raka i moždanog udara.
– Šargarepa sadrži beta-karoten koji štiti od raka, srčanih bolesti i napredovanje artritisa za čak 70%.
– Soja sprečava pojavu raka dojke, debelog creva i prostate. Smanjuje ukupni nivo holesterola i ublažava efekte menopauze.
– Integralne žitarice su dobre u prevenciji raka dojke, debelog creva i jetre. Leče artritis i povećavaju imunitet.

Napomena: Biološki  odgajano voće i povrće sadrži trideset puta više antioksidanata od prskanog. Prskanjem se uništavaju štetočine, ali i sprečava stvaranje antioksidanata u biljkama. Antioksidanata nema u soku voća i povrća već u kori, mesnatom delu biljke i semenkama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име