Pravilna briga o sebi i svom telu, može učiniti puno toga dobrog za organizam , štitiće nas u toku zimskih dana od gripa i prehlade.
Iskoristite jesen da što više uživate u svežem voću i povrću, šetnji i fizičkim aktivnostima u prirodi. Evo nekih saveta:
– Jedite voće i povrće
Svakodnevno jedite voće i povrće, a posebno ono bogato vitaminima A,C I E. Šargarepa i zeleno lisnato povrće bogati su izvor vitamina A, limun i pomorandža su najbolji izvor vitamina C, a vitamin E nađite u orašastim plodovima i semenkama.
– Proteini su obavezni
Proteini pomažu u borbi protiv virusa i bakterija. Jedite goveđe i svinjsko meso, mahunarke, soju i morske plodove, oni sadrže cink, mineral koji pomaže u proizvodnji belih krvnih zrnaca.
– Vitamin D
Sunčeva svetlost je najveći izvor vitamina D. Njegov nedostatak može izazvati astmu, neke autoimune bolesti i virusne infekcije.
– Maslinovo ulje i beli luk
Beli luk je odličan antioksidant i štiti od mnogih bolesti. Maslinovo ulje sadrži zdrave masne kiseline koje poboljšavaju imunološku funkciju.
– Fizička aktivnost
Umerena fizička aktivnost je uz redovnu i zdravu ishranu obavezna ako želite zdravo i lepo telo.
-Izbegavajte alkohol
Čaša crnog ili belog vina od davnina važi za jako zdrav napitak uz jelo. Ali neka to bude sve što ćete od alkohola uzeti u toku dana. Preterivanje u alkoholu šteti imunološkom sistemu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име