Vitamin D se smatra jedinim besplatnim vitaminom jer ga telo samo stvara kada koža dođe u dodir sa sunčevom svetlošću i toplotom. Njegova uloga u očuvanju zdravlja ljudi je mnogo veća nego što se mislilo. Dokazano je da vitamin D sprečava rahitis kod dece, osteoporozu kod odraslih, depresiju, rak prostate i dojke, kardiovaskularne bolesti i utiče na dijabetes. Telo uvek upozorava da nešto sa zdravljem nije u redu. Zato pogledajte koji simptomi pokazuju da je Vašem telu potrebno više vitamina D.
Mišićna slabost
Sa godinama količina vitamina D u našem organizmu opada. Zato se javlja slabost mišića koja se prepoznaje kao opši umor odnosno nemogućnost da se krećemo i da radimo kao što smo nekad mogli.
Depresija
Prema studiji objavljenoj u časopisu Klinička endokrinologija i metabolizam žene sa niskim nivoom vitamina D dva puta više oboljevaju od depresije nego muškarci.
Veća osetljivost na bol
Nedovoljan nivo vitamina D je povezan sa hroničnim bolovima i to naročito u zglobovima i kostima. Ova osetljivost je veća kod osoba sa tamnijom bojom kože.
Prelom kostiju
Vitamin D utiče na rast i razvoj kostiju. Ako ga nema dovoljno u organizmu povećava se rizik od preloma kostiju.
Visok krvni pritisak
Vitamin D igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja srca jer pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Dakle, ako ovog vitamina nema dovoljno krvni pritisak se može poremetiti.

Pospanost
Istraživanja su pokazala da nizak nivo vitamina D u organizmu dovodi do veće pospanosti u toku dana.
Neraspoloženost
Ako ste neraspoloženi i nezadovoljni nemojte odmah da okrivljujete PMS. Znajte da vitamin D utiče na nivo serotonina koji se smatra hormonom zadovoljstva. Što znači manje vitamina D veća neraspoloženost.
Smanjena izdržljivost
Neke studije su pokazale da nizak nivo vitamina D smanjuje aerobni kapacitet i ukupnu izdržljivost kod sportista.
Zanimljivosti:
Čak i slabe kreme za sunčanje blokiraju stvaranje vitamina D. Zato proizvođači ovih krema ne žele da ove informacije dođu do potrošača jer im mogu uticati na profit.
Nije moguće predozirati se vitaminom D jer je naše telo pametno i zna tačno koliko mu je vitamina D potrebno.
Deca koja redovno uzimaju vitamin D imaju za 80% manje šanse da u kasnijim godinama dobiju dijabetes.
Antioksidanti pomažu našem organizmu da apsorbuje više vitamina D. To znači da možemo duže da ostanemo na suncu, a da ne izgorimo.
Zraci sunca iz kojih koža stvara vitamin D ne mogu proći kroz staklo. Zato kada se nalazite u kući ili u autu Vaša koža ne stvara vitamin D.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име