U današnjem svetu prepunom informacija, memorija je veoma važna. Postoji hiljade malih stvari svakog dana koje treba da zapamtite kao što su imena, brojevi, cene, gradivo, dnevne zadatke, strane jezike, lozinke i mnogo toga. Predlažemo ovih pet jednostavnih koraka koji Vam mogu pomoći da brzo i efikasno zapamtite sve što je potrebno i više od toga.

1.    Mašta
Upotrebite maštu kada se suočavate sa nečim što treba da zapamtite. Kada čitate knjigu ili slušate muziku zamislite sve što se u njoj dešava. Objekte, ličnosti, situacije, zvuke zamislite  kao kad gledate film. Na taj način ćete se skoncentrisati i duže pamtiti sve detalje vezane za knjigu ili neki muzički komad.

2.    Motivacija
Ukoliko ste zainteresovani ili motivisani za učenje lakše ćete pamtiti. Učite da bi Vam to kasnije bilo od koristi. Motivišite sebe da se učenje uvek isplati.

3.    Pravite pauze između učenja
Ne možete više različitih informacija da naučite odjednom .Potrebno je da pravite pauze između učenja kako bi gradivo sleglo. Zato planirajte i podelite gradivo. Učite malo danas, malo sutra i tako planski do cilja.

4.    Budite opušteni
Pokušajte da se opustite kad učite. Teško se pamti kad ste umorni, uznemireni, ljuti ili pod stresom. Bolje ćete pamtiti kad Vas um nije okupiran drugim mislima. Vrlo je bitno da okruženje u kojem učite bude pozitivno i da Vas ništa ne ometa.

5.    Edukujte se o pamćenju
Memorija je jedno od najvažnijih sredstava koje čovek ima. Bolje pamćenje može omogućiti da zaradite više novca, da budete efikasniji u radu, da štedite vreme, da ne zaboravljate važne detalje, da budete pametniji, da imate više prijatelja.  Zato je potrebno da se edukujete o pamćenju putem knjiga, sajtova, naučnih skupova koji su vezani za memoriju, medija i na bilo koji drugi način koji vam je dostupan da biste navikli sebe da usvajate i primenjujete nove metode pamćenja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име