Bliži se Sveti Valentin poznatiji kao Dan zaljubljenih. Slave ga ljubavni parovi, ali i svi ostali koji na ovaj dan žele svojim prijateljima, porodici, pa čak i kućnim ljubimcima da pokažu koliko ih vole. To je lep dan ispunjen ljubavlju i romantikom. Pa hajde da pogledamo neke od zanimljivih činjenica o Danu zaljubljenih.

1.    Kako je nastao Dan zaljubljenih
Postoji više verzija koje govore o nastanku ovog dana, ali je najpoznatija ona koja datira iz perioda vladavine Klaudija II 270 godine pre nove ere. Klaudije II je zabranjivao svojim vojnicima da se venčavaju u ratno vreme jer je smatrao da su bolji u borbi kada su singl. Međutim episkop Valentin je bio protiv ove odluke i tajno je venčavao parove. Zbog toga je prvo bio zatvoren, a onda  pogublje 14 februara. Pre pogubljenja je napisao ljubavno pismo slepoj tamničarevoj kćerki sa žutim šafranom i potpisao ga ovim rečima „ od tvog Valentina“.

2.    X
X je univerzalna oznaka za poljubac za koju se veruje da potiče još iz srednjeg veka kada mnogi ljudi nisu znali ni da se potpišu. Zato su na papir nanosili samo slovo X i poljubac kao znak svoje iskrenosti.

3.    Dan zaljubljenih u srednjem veku
Postoji priča da su devojke na Dan zaljubljenih u srednjem veku jele neobičnu hranu kako bi im se prikazao lik njihovog budućeg muža. Pored ove atipične tradicije momci i devojke su izvlačili iz činije imena. Izvučen je bio njih budući muž ili žena pa su taj papir sa imenom nosili kasnije na svom rukavu. Od tada potiče izreka „ nositi srce na rukavu“.

4.    Crvene ruže
Crvene ruže su univerzalni simbol ljubavi i naklonosti. To je možda zato što je ruža omiljeni cvet Venere rimske boginje ljubavi. Inače na ovaj dan se u Americi najčešće daruje buket crvenih ruža.

5.    Titula najdužeg poljubca
Na dan Svetog Valentina 14 februara na Tajlandu se  2011 organizovalo takmičenje parova za najduži poljubac. Poljubac pobedničkog para je trajao 46 sati i 24 minuta. Kao nagradu su dobili dijamantski prsten, 3200 dolara i naravno titulu najdužeg poljupca.

6.    Čokolada kao lek za slomljeno srce
U 19 veku su lekari savetovali svojim pacijentima da na ovaj dan jedu čokoladu  kako bi preboleli rastanak sa voljenim i zalečili slomljeno srce. Međutim u današnje vreme žene se odmah  uhvate za gomilu slatkiša nakon svakog raskida.

7.    Dan zaljubljenih kao zvanični praznik
Engleski kralj Henri VI je zvanično 14 februar proglasio Danom zaljubljenih. Danas je ovaj praznik ljubavi slavljen u celom svetu i smatra se jednim od najlepših i najsrećnijih dana u godini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име