Shea drvo ili karite drvo prirodno raste u tropskoj Africi. Visoko je 12-20 metara a njegovo stanište je suvo područje Sahare. Drvo tek nakon 15 godina urodi prvim plodovima, ali tek sa 20 godina stiče zrelost, zato je njegovo sečenje u Africi zabranjeno.
Orašasti plodovi Shea drveta su vrlo ukusni, a tradicija je u Africi da Shea drvo dodiruju samo žene.
One prave Shea maslac koji je pravi melem za kožu. On je zbog svog sastava nezamenljiv za kožu, jer sadrži velike količine nezasićenih masnih kiselina, vitamin A i E, proteine i minerale.
Ima jaka “antiage” svojstva, deluje protivupalno, pomaže kod raznih oboljenja kože kao što su seboreja, psorijaza, ekcemi, pomaže kod opekotina i ubrzava zarastanje rana, kod tretmana strija itd.
Samo nerafinisani Shea maslac ima VU filtere (zahvaljujuci cimetnoj kiselini koja mu takođe daje i specifičan miris). Prirodni zaštitni faktor Shea buttera je 8.
Siguran je za osetljivu kožu, dokaz za to su Afrikanke koje stolećima unazad novorođenčad i decu mažu Shea maslacem, i tako neguju njihovu kožu, stvarajući odličan imuni sistem na istoj.
Odličan je za kosu. Može se koristiti kao maska za kosu ali i bez ispiranja, oporaviće suvu, krtu i oštećenu kožu.
Dakle, potrudite se da nabavite čist Shea butter (nerafinisan) ili ga nađite u sklopu nekog sredstva za negu kože i kose i osetite sve blagodeti ove biljke.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име