Šta je zdrava ishrana i zbog čega je važna počinjemo da se pitamo onoga trenutka kada imamo ozbiljne zdravstvene probleme zbog kojih moramo pravilno da se hranimo. Mnoge zdravstvene tegobe poput bolova u stomaku, povišen krvni pritisak, bolovi u zglobovima, prehlade, anemija se mogu izlečiti upotrebom pravih namirnica odnosno voća i povrća bogatih vitaminima i mineralima koji nam nedostaju.
Postoji piramida namirnica koja na slikoviti način objašnjava šta je zdrava ishrana. Mi vam ovoga puta predstavljamo samo neke namirnice koje su nam uvek dostupne i koje je poželjno redovno koristiti jer su pune hranjivih materija neophodnih za pravilno i uravnoteženo funkcionisanje našeg organizma.
Mandarina
Voće osvežavajućeg ukusa i bogatije vitaminom C od pomorandže čak za 60%. Jedna mandarina srednje veličine obezbeđuje čak 45% dnevnih potreba odrasle osobe za ovim vitaminom. Dobar je izvor kalijuma, a vitamina A ima više od ostalih citrusa. Pektina ima više od jabuke. Uvek treba birati teške plodove, jarko narandžaste boje, sa korom blago odignutom od voćnog mesa.
Kako deluje na organizam?
- jača apetit i vitalnost
- nadoknađuje kalijum kod upotrebe diuretika
- štiti od infekcija, prehlade i avitaminoze
- pruža zaštitu kod nekih vrsta kancera.
Šta je zdrava ishrana – Jabuka
Radi se o voću koje se može jesti preko cele godine. Od davnina ima veliki značaj u ljudskoj ishrani. Gotovo da ne sadrži belančevine, ima 9 – 12% ugljenih hidrata i skromna je u sadržaju vitamina koji se najvećim delom nalaze u ljusci. Sa druge strane pravi je rudnik pektina i drugih balastnih materija koje se u krvi vezuju za otrove i izbacuju iz organizma.
Kako deluje?
- smanjuje masnoće u krvi i jača krvotok
- stabilizuje nivi šećera
- snižava krvni pritisak
- čisti creva i jača zubno meso.
Karfiol
Idealno povrće za sve koji žele vitku liniju ali jak obrok jer 100 grama karfiola sadrži svega 25 kalorija. Zato ima visoki procenat folne kiseline, vitamina C koji je dovoljan za dnevne potrebe organizma, a sadrži i nešto vitamina A. Belančevine iz karfiola nisu kompletne pa ga treba jesti u kombinaciji sa mesom ili jajima. Ne jede se sirov, već kratko i delimično termički obrađen, ili u turšiji.
Kako deluje?
- pospešuje izbacivanje vode iz organizma
- saveznik kod dijeta za skidanje kilograma
- sprečava bolesti debelog creva
- izgrađuje zdravu crevnu sluzokožu.
Šta je zdrava ishrana – Pasulj
Lekovita moć pasulja krije se u bogatstvu nukleinskih kiselina i belančevina. Da bi one bile potpuno iskorišćene, treba ga kombinovati sa nekim mesom ili na primer pirinčem. Nedostatak belančevina u organizmu izaziva umor, razdražljivost i slabu koncentraciju.Dobar je izvor vitamina B grupe, a od minerala najviše ima gvožđa, kalijuma, magnezijuma i cinka.
Kako deluje?
- podmlađuje ćelije i vitalizira
- reguliše rad debelog creva
- sprečava pojavu hemoroida
- dobar je diuretik i jača potenciju.
Ukoliko se osećate tromo, namirnice bogate proteinima mogu da podignu vaš energetski nivo do željenog. Proteini, kojih u veliki količinama ima u mesu, mleku, ribi, soji i mahunarkama snabdeće mozak tirozinom koji će se potom pretvoriti u dopamin i epinerfin. U roku od nekoliko sati osećaćete se energično, jače i raspoloženije. Ipak, imajte na umu da proteinski obrok nije dobro konzumirati pre spavanja, jer bi u tom slučaju san mogao da izostane.