Kosi je tokom leta potrebna posebna nega da bi sačuvala sjaj i lepotu koju ste održavali poslednjih meseci. Ali šta potajno tokom leta uništava vašu kosu? Klima, direktno sunčevo zračenje, hlor su samo neki od faktora koji podmuklo uništavaju Vašu kosu, a da toga niste ni svesni. Zato mnogi leto smatraju najgorim godišnjim dobom za Vašu kosu, a pogledajte i zašto.

Šta potajno tokom leta uništava vašu kosu –   Klima uređaji

Mnogi danas vrele letnje vrućine ne mogu da podnesu bez klime. Klima je prisutna i u kancelariji i u kući. Međutim, klima deluje štetno na kosu jer iz nje izvlači vlagu. Zato se nemojte čuditi ako Vam je kosa odjednom postala suva i podseća Vas na metlu. Ako  već morate da koristite klimu  onda češće hidrirajte kosu odgovarajućim maskama i regeneratorima da bi povratila izgubljenu vlažnost.

Naočare za sunce

Mnogi naočare za sunce nose na vrh glave pa ih spuste na oči, pa ih opet podignu na vrh glave i tako u nedogled. To nije dobro za Vašu kosu jer metalni deo naočara hvata i čupa vlasi i na taj način trajno oštećuje folikule. Zato izbegavajte da nosite naočare na vrh glave već  ih stavite u torbicu kada Vam nisu potrebne.

Punđe na vrh glave i visoki konjski rep

Mnoge dame kada je vruće svoju kosu vezuju u visoki konjski rep ili prave punđu na vrh glave. Vezana kosa gubi vlažnost i vremenom slabi i puca. Takođe stalno nošenje punđe može da ošteti koren kose što u krajnjem slučaju dovodi do gubitka kose. Zato je najbolje leti skratiti kosu ili je vezati u labavi konjski rep.

 

 Šta potajno tokom leta uništava vašu kosu – Sunce

Celom telu je potrebna zaštita od sunca pa samim tim i kosi. Pogotovo sunce šteti farbanoj kosi jer boja brže izbledi, a kosa postaje suva i puca. Stručnjaci kažu da kosa bez zaštite na suncu bukvalno gori. Zato koristite specijalne preparate u vidu geja, spreja ili kreme koja štite kosu od štetnog UV zračenja i obavezno nosite šešir sa što širim obodom naročito na plaži. Kad smo već kod mora i sunca da napomenemo da i morska so kao i hlor iz bazena takođe oštećuju kosu. Zato ili nosite kapu za plivanje ili obavezno isperite kosu nakon izlaska iz bazena ili mora.

Ne češljajte mokru kosu

Tokom leta kosa je češće mokra nego inače. Mokra kosa je naročito osetljiva i zato je ne treba češljati dok se voda sliva niz vlasi. Preporuka je da prvo peškirom tapkate po kosi da biste pokupili višak vode pa tek nakon 15 do 20 minuta je očešljajte. Izbegavajte leti da koristite fen ili ga podesite na najnižu temperaturu. Takođe ne sušite kosu direktno na suncu već izaberite senovito mesto.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име