Naslovna Nega Kose Keratin za kosu – Šta podrazumeva i kako deluje

Keratin za kosu – Šta podrazumeva i kako deluje

0
746
keratin za kosu

Keratin za kosu ili keratinski tretman kose je poslednjih nekoliko godina jedan od najpopularnijih tretmana kose. Pogledajte šta je sve potrebno znati o ovom tretmanu.

pre i posle
Šta je keratin za kosu?

 keratin za kosu
Keratin je strukturni protein koji se nalazi u našoj koži, kosi i noktima. Takođe ga ima i u proizvodima za oblikovanje kose kako bi se ona ojačala. Međutim, sam termin tretman keratinom je u stvari pogrešan naziv.

Keratinski tretmani su polutrajni tretmani za ispravljanje kose koji kovrđavoj kosi daju potebnu glatkoću i sjaj. Međutim, način na koji tretman funkcioniše ne zavisi od upotrebe karatina. Da bi kosa bila ravnija, rastvor koji sadrži derivat formaldehida ili ( mnogo bezbedniju) glikolinsku kiselinu se provlači kroz kosu kako bi se prekinule veze i ponovo zapečatile u ravnijem položaju. Rastvor se zatim suši fenom, zapečati peglom ili presom za kosu, a rezultati mogu trajati od tri do šest meseci.

Tretmani dobro deluju na većinu tipova kose i preporučuju se svima koji žele da smanje kovrdže i pojačaju sjaj kose umesto da je redovno feniraju i ispravljaju na klasičan način.

Da li ovaj tretman pomaže kod rasta kose?

 keratinski tretmna kose
Keratin za kosu može učiniti da kosa brže raste, ali je njegova primarna uloga da jača kosu. Keratin pomaže u dodavanju sjaja, smanjenju kovrdža i smanjenju pojave ispucalih krajeva kose tako što se vlasi grupišu zajedno. Svi ovi efekti mogu pomoći da pramenovi izgledaju i da se osećaju kao da su duži i jači, jer nakon tretmana oni počinju da rastu u isto vreme i istom brzinom.

 ulje
Drugim rečima, smanjenje lomljenja kose pomaže da se stvori iluzija većeg rasta kose. „ Tretman čini kosu lakšom za rukovanje tako što izglađuje kutikulu i zatvara je, pomažući da se spreči kovrdžanje. Ovo može učiniti da vaša kosa raste brže jer se vrhovi ne cepaju pa samim tim ona uspeva da zadrži svoju dužinu.“

Kako deluje na prirodno kovrdžavu kosu?

 keratinski tretman
Keratinski tretmani dobro deluju na većinu tipova kose. Posebno su dobri za kovrdžavu kosu jer ispravljaju kovrdže i daju kosi potreban sjaj. Kovrdžava kosa slabije reflektuje svetlost nego ravna kosa tako da ćete primetiti više sjaja nakon njenog tretmana keratinom.

Da li keratin za kosu deluje i na farbanu kosu?

 farba
Još jedna prednost keratina jeste da će farbanu kosu oživeti. Razgovarajte sa svojim frizerom o osvežavanju boje pre keratinskog tretmana. Tretman zatvara boju čineći da traje duže i izgleda svetlije.

Da li ima sličnosti sa japanskim tretmanom ili relakserom?

 dobre i lose strane
Keratinski tretmani su manje oštra opcija u odnosu na druge tretmane za ispravljanje kose kao što je na primer relakser. Keratin je odličan za one koji imaju kovrdžavu kosu i žele dugotrajnu ravnu i glatku kosu. Hemikalije sa keratinom su malo manje štetne od onih koji se nalaze u drugim tretmanima za ispravljanje.

 alati
Glavna razlika između keratinskog tretmana i relaksatora jeste u dužini trajanja tretmana. Tretman sa keratinom privremeno olabavi vaše kovrdže i vremenom nestaje. Tekstura kose će se na kraju vratiti u prirodno stanje.Sa relaksatorom to uopšte nije slučaj. Relakseri razbijaju molekularne veze u kosi i trajno je ispravljaju. Budući da japanski tretmani za kosu i tradicionalni relaksatori trajno razbijaju veze vaše kose koristeći amonijum tioglikolat i natrijum hidroksid, oni su daleko efikasniji na kosi sa kovrdžama, ali i štetniji. Faza rasta će takođe biti intenzivnija nego kod tretmana keratinom jer će postojati linija razgraničenja kada vaša prirodna tekstura ponovo počinje sa rastom.

Kako izgleda ovaj tretman?

 postupak
Tretman traje nekoliko sati iako se razlikuje u zavisnosti od dužine i tipa kose. Obično traje od dva do četiri sata. Prvo se opere kosa a zatim se nanosi keratinski tretman na mokru kosu i stoji oko 30 minuta. Međutim, ima stilista koji keratin nanose nakon sušenja kose. Na kraju pošto je tretman aktiviran toplotom stilista će kosu peglati na manje delove kako bi je zapečatio.

Koliko traje keratin za kosu?

 proizvodi
Nakon keratinskog tretmana tri dana bi trebalo da izbegavate pranje kose kao i njeno vezivanje u rep. Na taj način izbegavate stvaranje krivina na novo ispravljenoj kosi.Za pranje kose je poželjno koristiti šampone bez sulfata, a za negovanje proizvode koji ne sadrže natrijum hlorid.

Zašto neki frizeri ne rade keratinski tretman?

 keratin za kosu
Glavni problem keratinskog tretmana kose se vezuje za jedan sastojak koji se nalazi u većini tradicionalnih formula koje za ovaj tretman koriste saloni. U pitanju je formaldehid. On se definiše kao bezbojni gas jakog mirisa koji se obično koristi za pravljenje građevinskog materijala, proizvoda za domaćinstvo poput lepka i ploča od vlakana i koristi se kao konzervans kada se rastvori u vodi. U tretmanima keratinom on je odgovoran za zaključavanje kose mesecima u tom novom ravnom i glatkom položaju. Ipak, ovi tretmani ne sadrže formaldehid koji je poznat kao kancerogen. Umesto njega koriste sastojke kao što su metilen glikol, formalin, metanal i metandiol koji oslobađaju kancerogeno jedinjenje kada se pomešaju sa vodom tokom tretmana.

Dakle u tome leži rizik i zbog toga mnogi frizeri odbijaju da rade ovaj tretnam jer je potencijalno štetan i za frizere i za klijente. Rizici mogu biti od suzenja očiju, iritacije kože, bol u grlu, krvarenje iz nosa pa sve do ozbiljnih poput raka i respiratornih bolesti. Takođe se preporučuje da proverite i neke formule i proizvode za koje se tvrdi da su prirodni, organski i bez formaldehida jer možda to nije potpuno tačno. Čitajte etikete i prijavite neželjene reakcije.

 keratin za kosu
Još jedna loša strana keratinskog tretmana jeste da ukoliko se dugo koristi može da ošteti kosu. Ovaj tretman zahteva visoku toplotu da bi se kosa učvrstila na mestu. Zato se ne preporučuje osobama sa finom ili oštećenom kosom. Ako tražite tretman koji je manje štetan onda birajte one koji sadrže glioksilnu kiselinu.

Da li sami možete da uradite keratinski tretman kose?

 uradi sam
Odgovor je da, ali neće biti tako efikasan kao profesionalni tretman. Kućni tretmani prekrivaju kosu umesto da prodiru u dlaku tako da će rezultati trajati samo oko nedelju dana.