Verovali ili ne i kosa otkriva bolesti, a ne govori samo o našem karakteru ili trenutnom raspoloženju. Pogledajte šta kosa govori o našem zdravlju i na šta bi trebalo obratiti posebnu pažnju kada su naše vlasi, kvalitet kose ili teme glave u pitanju.

 kosa otkriva bolesti
Baš kao i naše raspoloženje i naša kosa ima svoje dobre i loše dane. Ali ako ste primetili neke promene na vlasima koje izgledaju čudno i konstantno se dešavaju onda je možda vreme da se zapitate šta vaša kosa pokušava da vam kaže. Kosa otkriva bolesti i to je naučno dokazano, pogledajte o kojim je simptomima i bolestima reč.

1.Kosa opada kao luda

 opadanje kose
Da li se nekada nakon tuširanja začudite koliko puno dlaka ima u odvodu? Iako je normalno da kosa dnevno izgubi i do 100 dlaka ipak prekomerno opadanje može ukazivati na neke ozbiljnije probleme. Problemi se mogu odnositi ili na neadekvatnu ishranu ili na neke zdravstvene probleme. Zato je dobro otići kod lekara i proveriti štitnu žlezdu ili uraditi krvnu sliku kako biste proverili da li niste anemični. Možda vam nedostaju vitamini i minerali i zbog toga kosa opada kao luda. Najčešće je to zbog nedostatka vitamina D.

2.Kosa otkriva bolesti i kada je preterano suva

 suva kosa otkriva bolesti
Kosi koja je preko cele godine suva nedostaju zdrave masti. Tako tvrde dermatolozi. Zdrave masti su od vitalnog značaja za našu ishranu jer oni obezbeđuju zdravlje i kvalitet kako našoj koži tako i našem vlasištu i kosi. Uvedite u ishranu avokado, maslinovo ulje i ribu poput lososa.

3.Izgleda beživotno i dosadno

 bezivost
Ako se pogledate u ogledalo i vidite da vam kosa izgleda dosadno, bez sjaja i života onda znači da je došlo vreme da se zdravije hranite. Konkretno uzimajte omega 3 masne kiseline zatim, avokado, lanene semenke, čia semenke, orašaste plodove i ribu poput lososa. Znači i ovde je problem nedostatak ishrane sa zdravim mastima jer oni obezbeđuju zdravlje, kvalitet i sjaj vašoj kosi.

4.Kosa otkriva bolesti – Sklona je lomljenju

Ako vam nakon pranja i sušenja kosa ima lomljivu teksturu onda znači da imate manjak cinka i gvožđa u organizmu. Cink i gvožđe su važni za proizvodnju keratina tako da njihov nedostatak može dovesti do promene u strukturi kose.Cink se može uzimati samostalno ili u mineralnoj formuli koja uključuje i gvožđe.Poželjno je konzumirati i namirnice bogate cinkom kao što su govedina, semenke bundeve, sočivo i slično.

5.Suvo vlasište

 vlasiste
Ako vam je vlasište suvo, svrbi vas i peruta se onda znači da su vam potrebne omega – 3 i omega – 6 masne kiseline. Ove esencijalne masne kiseline su važne za zdravlje folikula i donose vlagu vašoj kosi i vlasištu. Poželjno je jesti laneno seme, suncokretove semenke, ribu i uzimati suplemente ribljeg ulja. Namirnice koje su bogate omega – 3 masnim kiselinama takođe produžuju život.

6.Kosa otkriva bolesti i kada je tanka

 retka kosa otkriva bolesti
Ako ste primetili da vam je kosa super tanka i retka onda znači da vam nedostaju određeni proteini. Ćelije kose kao i svake druge ćelije u organizmu se sastoje od aminokiselina, koje su razgrađeni oblik proteina, tako da ako ih nemate dovoljno možete početi da gubite kosu i to u velikim količinama.

Da bi vam kosa bila gusta i voluminozna preporučuje se unos adekvatnih proteina preko ribe, jaja, piletine, govedine i mlečnih proizvoda.Ako ste vegeratijanac ili vegan onda konzumirajte orašaste plodove, pasulj, integralne žitarice jer su dobar izvor proteina.

7.Prerano pojavljivanje sedih

 sede
Ne može se sa preciznošću reći kada se prvi put pojavljuju sede dlake. To je individualno od osobe do osobe. Oko 40 – te godine života se obično javljaju celi sedi pramenovi. Do tada pojavljivanje sedih nije 100 % prisutno na celoj dužini kose. Genetika tu igra veliku ulogu. Međutim, gubitak pigmenta u kosi u mladosti bi mogao da znači smanjeno prisustvo bakra. Iako je to mineral u tragovima koji ne zahteva veliku potrošnju ipak bi trebalo obogatiti svoju ishranu namirnicama kao što su pečurke, semenke susama, morske alge. Možete koristiti i suplemente koji predstavljaju mešavinu vitamina i minerala koji su dobri za zdravlje kose, ali i čitavog organizma.

Istraživanja pokazuju da suva kosa može biti znak hipotireoze ili neadekvatnog rada štitne žlezde. Veliki broj ljudi ima problem sa peruti. Međutim, ukoliko se koža ljušti u velikim ljuspama onda bi to moglo da ukazuje i na psorijazu. Policistični jajnici se vezuju za dramatično proređivanje kose.

 kosa otkriva bolesti

Takođe, kosa se proređuje i opada i zbog stresa. Postoje i određeni lekovi kod kojih se kao nuspojava javlja opadanje kose, a to su depresivi, pilule za kontracepciju. Ćelavost je uglavnom nasledna, ali se može javiti i kao posledica gljivičnih oboljenja. Masna kosa je obično rezultat prevelikog lučenja lojnih žlezdi. Ovaj zdravstveni problem je poznat pod nazivom saboreja.